Limetový skleničkový dezert

Skleničkové dezerty jsou vděčné, můžete do nich zužitkovat i leccos z toho, co najdete doma. Místo sušenek lze použít třeba zbytek vánočního cukroví a přidat můžete i kousky ovoce nebo pár kostiček čokolády.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g máslových sušenek
  • 200 g krémového sýra 
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 bio limety
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 2 lžíce třtinového cukru 

Postup:

1. Sušenky nasekejte na kousky, z limet ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu (měli byste jí získat asi 3 lžíce). Mátu nasekejte nadrobno, smetanu ušlehejte dotuha. Sýr našlehejte metlou, vmíchejte cukr, mátu, limetovou kůru i šťávu a nakonec lžící opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu.

2. Do pohárů vrstvěte střídavě sušenky a krém – pokud chcete, aby byl dezert jemnější a vláčnější, udělejte víc slabších vrstev. Má-li si obsah poháru zachovat křupavost, začněte a skončete sušenkami, krém dejte jen do vrstvy mezi ně. Aby sušenky nenavlhly, podávejte dezert co nejdříve.

Čtěte také

Špaldové rizoto chutná možná lépe než rýžové

Čtěte také

Špalda: Proč je zdravější než klasická pšenice? A v jakých receptech ji využít?

Citronový koláč po francouzsku Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Variace na slavný francouzský dezert kombinuje křehkost, vláčnost, kyselost i sladkost. Ve výsledku nebeská záležitost.

Doba přípravy: 35 minut, pečení 20 minut

Suroviny na 1 koláč:

  • 240 g polohrubé mouky + na vysypání formy
  • 150 g másla + na vymazání formy 
  • 45 g cukru krupice 
  • 2 žloutky 
  • špetka soli 

Krém:

  • 1 vanilkový pudink
  • 4 lžíce cukru krupice 
  • 50 g másla 
  • 2 žloutky 
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu 
  • 350 ml vody 

Sníh:

  • 3 bílky
  • 3 lžíce cukru krupice 
  • 3 lžíce moučkového cukru 
  • 1 lžička bramborového škrobu

Postup:

1. Na vále smíchejte mouku, cukr a na plátky nakrájené změklé máslo. Přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto. Kulatou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte válečkem do požadovaného tvaru a velikosti a přendejte na formu. Rukama upěchujte a vytlačte ho i do stran. Vidličkou propíchejte dno, vložte formu do trouby a pečte dorůžova. Pozor, koláč budete ještě dopékat.

2. Krém: v troše vody rozmixujte vanilkový pudink. V kastrolu přiveďte k varu zbytek vody, vlijte rozmíchaný pudink, přidejte citronovou šťávu i kůru a cukr. Pudink uvařte. Do hotového pudinku přidejte máslo, žloutky a ještě asi minutu povařte a promíchejte. Nechte trochu zchladnout.

3. Sníh: bílky šlehejte s cukry a solamylem, dokud se nevytvoří špičky.

4. Troubu stáhněte na 120 °C. Na upečený korpus rozetřete krém a na něj sníh. Vložte do trouby a pečte ještě minimálně 15–20 minut. Při servírování můžete posypat citronovou kůrou.

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů

Citronové sušenky s mákem

Křehké a voňavé sušenky s mákem se v puse jen rozplývají.

Doba přípravy: 20 minut, pečení 12 minut, chlazení těsta 3 hodiny

Suroviny na 12 kusů:

  • 3 lžíce mletého máku
  • šťáva a kůra z 1 citronu 
  • 85 g másla + na vymazání formy 
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice 
  • 80 g hladké mouky 
  • polohrubá mouka na vysypání 
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička vanilkového cukru 
  • špetka soli 

Postup:

1. Vejce a cukr se solí vyšlehejte do světlé pěny, vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte vanilkový cukr, mák, citronovou kůru a šťávu. Máslo rozehřejte a nechte vychladnout. Ke směsi ho přilévejte tenkým pramínkem a vše jemně a důkladně promíchejte. Těsto zakryjte fólií a nechte v lednici min. 3 hodiny, ideálně přes noc.

2. Troubu rozehřejte na 200 °C. Formy na menší muffiny potřete máslem, vysypte polohrubou moukou a naplňte těstem asi ze dvou třetin. Vložte do trouby a pečte 9–12 minut. Nechte 2 minuty zchladnout ve formě a až potom vyklepněte. Na závěr můžete posypat moučkovým cukrem.

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Pomerančové cupcakes

Pomerančová poleva dodá cupcakům neskutečnou vláčnost, díky které vydrží v tomto stavu několik dní. Mimo citrusovou sezonu použijte běžně dostupné druhy – limetu, citron nebo pomeranč.

Doba přípravy: 45 minut, pečení 30 minut

Suroviny na 12–15 kusů:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky 
  • 150 g cukru krupice 
  • 4 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • 150 ml rostlinného oleje 
  • 5 lžic šťávy z krvavého pomeranče
  • kůra z 1 krvavého pomeranče
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • špetka soli 

Poleva:

  • 3 lžíce moučkového cukru 
  • 3 lžíce šťávy z krvavého pomeranče

Krém:

  • 375 g krémového sýra Philadelphia
  • 90 g moučkového cukru 
  • 5 lžic šťávy z krvavého pomeranče

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, přidejte cukr, sůl a promíchejte. V další míse prošlehejte vejce, olej, zakysanou smetanu, pomerančovou kůru a šťávu. Pak vmíchejte moučnou směs k tekuté a vymíchejte hladké těsto. Počítejte, že jeho správná konzistence bude poměrně tekutá. Formu na muffiny vyložte košíčky a naplňte je těstem asi do tří čtvrtin. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Bude to trvat asi 30 minut

2. Poleva: smíchejte šťávu s cukrem dohladka. Hotové cupcakes ihned po vyndání z trouby hustě propíchejte vidličkou nebo špejlí, alespoň dvacetkrát každý kousek. Polijte je polevou a nechte ji vsáknout.

3. Krém: promíchejte philadelphii s cukrem a vmíchejte pomerančovou šťávu. Krémem naplňte cukrářský sáček, vychladlé cupcakes ozdobte a podávejte.

Čtěte také

Dáváte přednost hovězímu nebo drůbežímu masu?

Čtěte také

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Kuře na pomerančích

Marináda s asijským kořením se hodí na všechny druhy drůbeže – od drobných baby kuřátek až po kachní maso. Navíc asijské chutě s pomeranči hezky ladí.

Doba přípravy: 1 hodina, marinování 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 kuřecí stehna 
  • 3 pomeranče (nakombinujte klasické a krvavé)  Zdroj: Archiv časopisu Gurmet
  • 1 a 1/2 lžičky koření pěti vůní 
  • 4 hvězdičky badyánu 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 2 lžíce medu
  • 2cm kus čerstvého zázvoru 
  • 3 stroužky česneku 
  • sůl 
  • uvařená rýže k podávání 

 Postup:

1. V míse smíchejte šťávu z jednoho (nejlépe krvavého) pomeranče, koření pěti vůní, badyán, olej, med, najemno nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek. Osolte a do směsi naložte kuřecí maso. Nechte marinovat alespoň 30 minut.

2. Zbylé pomeranče nakrájejte na kolečka. Část vyskládejte do pekáče, posaďte na ně maso a poklaďte zbylými pomeranči. Podlijte marinádou, a pokud je potřeba, tak i trochou vody. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova. Občas maso zkontrolujte a přelijte výpekem. Podávejte s rýží.

Čtěte také

Jaká polévka je vaše oblíbená? Zelňačka?

Čtěte také

Husté polévky: Zelňačka, uzená s květákem i slepičí klasika s nudlemi

Salát s červenou řepou a pomeranči

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Když použijete různé druhy pomerančů, posunete salát o pár gurmánských pater výš. Variovat můžete i další ingredience, zkuste řepu nahradit fenyklem nebo čekankou a nikdy se vám salát nepřejí.

Doba příprava: 45 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 6 (nejlépe různých) pomerančů
  • 1 velká červená cibule
  • 1 svazek čerstvé máty
  • 200 g sýru Feta
  • 2 uvařené nebo upečené červené řepy
  • 100 g oblíbeného lupení (třeba špenát, polníček, šťovík, lístky červené řepy)
  • 1 hrst nasekaných pistácií

ZÁLIVKA:

  • 1 lžíce červeného vinného octa 
  • 4 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžička drceného římského kmínu 
  • sůl 
  • pepř

Postup:

1. Cibuli nakrájejte na tenké klínky, mátu nasekejte nebo natrhejte (pár pěkných lístků nechte na ozdobu), řepu nakrájejte na klínky či tenké plátky. Připravené suroviny smíchejte v míse.

2. Všechny suroviny na zálivku vlijte do zavařovací sklenice, uzavřete a minutu energicky protřepávejte, aby se spojily v emulzi. Tu těsně před podáváním vmíchejte k salátu.

3. Nakonec vyfiletujte pomeranče: ostrým nožem seřízněte kůru na „pólech“ a pak ji postupně po obvodu okrajujte tak, abyste odhalili čistou dužinu. Zůstanou jen průhledné meziblanky, které drží pomeranč pohromadě. Vykrojte z nich čistá filátka dužiny. Salát rozdělte do talířů, přidejte pomeranče a podávejte ozdobené zbylou mátou a nasekanými pistáciemi.

Čtěte také

Vyzkoušejte jáhly

Čtěte také

Levné vaření: Vyzkoušejte jáhly na mexický způsob nebo jáhlový pudink na sladko

Indická citronová rýže

Není náhodou, že mnoho orientálních bezmasých jídel má indický původ. Značná část tamního obyvatelstva je vegetariánská a umí pokrmy doladit k dokonalosti nejen kořením, ale třeba i citrony.

Doba přípravy: 5 minut, vaření 5 minut Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Suroviny na 4 porce:

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 malé lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky kurkumy 
  • 2 listy kaffirové limety (nebo nastrouhaná kůra z 1 malé limety) 
  • 1 svitek skořice 
  • 1/2 lžičky drcených chilli papriček 
  • 1/2 malé lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru 
  • 2 šalotky 
  • 2 a 1/2 šálku vařené rýže 
  • hrst zlatých rozinek 
  • hrst kešu nebo burských ořechů 
  • 1 citron (z poloviny vymačkejte šťávu, druhou nakrájejte na plátky) 
  • sůl 

Postup:

1. Na rozehřátém oleji smažte asi 1 až 2 minuty všechno koření, zázvor a šalotku.

2. Vmíchejte rýži, rozinky, oříšky, citronovou šťávu a plátky citronu. Promíchejte, osolte a na mírném ohni smažte ještě asi 4 minuty, až se vše pěkně propojí (a provoní).

Čtěte také

Guláš se bez papriky neobejde

Čtěte také

Jak se do Evropy dostaly papriky? A jak z nich připravit dokonalou gulášovou sůl

Britská marmeláda ze sevillských pomerančů

Klasickou marmeládu z hořkých pomerančů si namažte k snídani na teplý toust, nejlépe namazaný máslem, aby se pozvolna rozpouštěla. Nebo na toust z vánočky, která zbyla po svátcích. Hodí se i k sýrům.

Doba přípravy: 4–5 hodin

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Suroviny na asi 8 sklenic:

  • 2 kg bio hořkých sevillských pomerančů (bez chemického ošetření kůry) 
  • 10 g citrusového pektinu (není podmínkou) 
  • 1,5 kg cukru krupice 
  • šťáva ze 2 citronů 
  • voda 
  • sůl 

Postup:

1. Pomeranče důkladně vydrhněte kartáčkem. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu, vhoďte do ní celé plody a povařte je 10 minut. Poté pomeranče vyjměte, vodu vylijte, hrnec opláchněte a znovu naplňte vodou. Tentokrát už nesolte! Znovu vložte celé pomeranče a znovu povařte 10 minut. Pak pomeranče vyndejte, vodu vylijte, hrnec vymyjte a znovu dejte čistou vodu, kterou přivedete k varu. Vody tentokrát nemusí být příliš. Stačí tolik, aby plody byly ponořené. Hrnec částečně přiklopte pokličkou, aby mohla unikat pára. Pomeranče nechte vařit do změknutí kůry. Bude to trvat hodinu až 2,5 hodiny. Poznáte to podle toho, že vidlička kůrou projede jako změklým máslem. Bílá vrstva kůry by měla být zcela průhledná. Pokud zůstala bílá, musíte pomeranče vařit dál. Někdy se stane, že ovoce praskne a vnitřek se vyvalí ven do vroucí vody. Nezoufejte, nevadí. Když jsou pomeranče uvařené, vyjměte je a vývar uschovejte.

2. Pomeranče po mírném zchladnutí nakrájejte na čtvrtky – zbavte je pecek a bílých středů, odkrojte špičky měsíčků a nakrájejte na drobné nudličky. Velikost kůry záleží na vaší chuti. Můžete mít marmeládu „fine cut“ s malým obsahem tenkých kousků kůry nebo „chunky cut“ s většími kusy nebo prostě zvolit zlatou střední cestu „medium cut“. Kůru s tečkami a poškozením vyhoďte, ale předtím z ní vyškrábněte uvařenou dužinu.

3. K nakrájeným pomerančům přilijte uschovaný vývar do maximálního poměru 1 : 2 ve prospěch nakrájených uvařených pomerančů a dobře promíchejte. Budete-li mít pocit, že máte kůry ve směsi moc, nařeďte směs pomerančovým vývarem. Dojde-li vám, přilijte vodu.

4. Vše přiveďte opět k varu, postupně přisypávejte cukr, stále míchejte. Přidejte citronovou šťávu a znovu přiveďte k varu. Marmeláda by měla poměrně rychle želírovat. Proveďte želírovací test – kapku marmelády kápněte na studený talířek. Když rychle tuhne, máte hotovo. Čím déle budete marmeládu s cukrem vařit, tím bude tmavší. Někdo ji tmavou rád, někdo spíš jantarovou. Chcete-li mít jistotu, že směs dlouhým varem neztmavne, přidejte do cukru před vmícháním pektin. Pak stačí marmeládu po přidání cukru vařit 10 minut.

Tip: Veškeré citrusové marmelády s kůrou nechte před plněním do sklenic vždy aspoň 15 minut zchladnout. Jinak všechna kůra ve sklenici vystoupá nahoru pod víčko a ve zbytku skleničky nezůstane žádná.

Čtěte také

Zkuste plněné brambory

Čtěte také

Staré dobré brambory: Zkuste závin, pudláky, lokše či pašerácký prejt

Vinná klobása s pomerančovou glazurou

Pomerančová marmeláda je mimořádně víceúčelová surovina, tak jsme se pustili do experimentu s vinnou klobásou. A dopadlo to skvěle!

Doba přípravy: 30 minut, pečení 20 minut

Suroviny na 10 šneků:

  • 600 g vinné klobásy 
  • 150 g anglické slaniny 
  • 250 ml bílého vína 
  • 6 lžic marmelády ze sevillských pomerančů  Zdroj: Archiv časopisu Gurmet
  • 2 větší cibule
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje 
  • pár snítek tymiánu 
  • sůl
  • mletý černý pepř 

Postup:

1. Z vinné klobásy stočte 10 středně velkých šneků a se pněte je jehlou nebo špejlí. V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm šneky z obou stran osmahněte. Dohněda osmahnuté je vyskládejte na dno připraveného pekáčku. Můžete i vrstvit.

2. Slaninu nakrájejte na proužky, dejte do stejné pánve a opečte ji, až se téměř vyškvaří. Jakmile začne prskat, přidejte na proužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Vše ještě asi 3–5 minut smažte.

3. Vmíchejte marmeládu, víno, natrhaný tymián, špetku soli, opepřete a hotovou směsí přelijte připravené klobásky v pekáčku. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15–20 minut.

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem