Vztah, který začíná tím, že si malujete prince na bílém koni nebo sexy dřevorubce v kostkované košili, je v podstatě sen a z jako takového se i brzy probudíte. Vědomý vztah začíná prací. Jeho prvním znakem je totiž:

Osobní odpovědnost

Méně oficiálně řečeno, pořádně prokádrujte sama sebe. Jaké máte problémy a chyby, které vám ve vztazích drhnou? Co by se dalo vyřešit, vylepšit, ovládnout nebo aspoň zkusit? Máte problémy s komunikací, vztekem nebo tvrdohlavostí? Vědomý vztah po vás chce, abyste si je přiznala a zkusila s tím něco udělat. A taky bude potřeba (to se vám nebude líbit) zmapovat a vyvětrat traumata a emocionální zátěže ze vztahů minulých.

Do stejného šuplete ještě patří velmi přesně si přiznat, co od svého budoucího vztahu žádáte. Žádné oblačné termíny o lásce ani cíle opsané z romantických filmů. Musíte zjistit, co opravdu chcete, ne co si myslíte, že byste měli chtít. Vaše potřeby, vaše štěstí a váš život musejí být vaší prioritou. Pokud je na první místo nepostavíte vy, nikdo jiný to neudělá.

Jakmile máte jasno ve startovní pozici a cílech, je potřeba si uvědomit, že:

Ve vztahu se roste

Dojem, že jste jedno tělo a jedna duše, je jen dílo hormonů a brzy opadne. Ve skutečnosti jste velmi odlišní a máte každý svoje problémy. Jakmile ale přijmete, že vztah nemůže být ideální od začátku, ale můžete v něm k ideálu mířit, máte šanci společně růst. Vědomý vztah nepovažuje za problém, že v něm vyplavou vaše rozdílnosti a třecí plochy. Považuje to naopak za svůj účel. Hezky to vyjádřila rodinná terapeutka Shelly Bullardová: „Nesnažte se, aby váš vztah ,fungoval‘, snažte se v něm vylepšovat.“

Není lepší prostředí, ve kterém si uzdravit staré rány a vyjasnit priority než právě vědomý vztah – bude to těžké, ale budete na to dva. A můžete si navzájem dát:

Přítomnost a ocenění

Hlavní příčinou rozpadu vztahů nejsou konflikty nebo nevěry, jak se často říká, ale pomalé vymizení přátelství a blízkosti. Že se ve vztahu mění jeho intenzita nebo třeba sex, to je zákonité, ale jakmile začne mizet pocit blízkosti, je to jako alarm. Termín „přítomnost ve vztahu“ neznamená, že je váš partner s vámi doma, ale že se aktivně stará a zajímá o váš vztah. Že dává společně strávenému času přednost, a že když jste spolu, věnuje se opravdu jen vám. To je v dnešní době mobilních telefonů opravdu výzva. Odložit magickou krabičku, naslouchat a reagovat je ovšem pro vědomý vztah nutné. On vás Twitter jednou nezahřeje, až váš přítel odejde někam, kde ho budou poslouchat a zajímat se o něj.

No a ocenění znamená, že strávíte zhruba stejně tolik času chválou jako kritikou. Vztahu i partnera.

Posledním znakem vědomého vztahu je možná očividná, ale dost často potlačovaná:

Autonomie partnerů

Konvenční vztahy často zdůrazňují u partnerů splynutí, sjednocení, spojení do jednoho celku. Třeba jen vyjádřením, že někdo je vaše lepší polovička nebo že jste jedno tělo a jedna duše. Vědomý vztah ale tvrdí, že nezávislost vůbec není na překážku intimitě. Svoboda nebrání blízkosti. Autonomie partnerů respektuje vaše právo na individuální názory, volby a hodnoty. Když je navzájem respektujete, je vztah mnohem bohatší a tím i stabilnější. Takže zapomeňte na prince a vyhrňte si rukávy. Bude to fuška, ale bude to stát za to.