Květákový veganský koláč
Slané koláče quiche jsou oblíbené, ale většinou dost kalorické. Veganská květáková varianta obsahuje díky ořechům a vločkám slušnou porci „hodných“ tuků a živiny ze zeleniny.
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny na formu o průměru 26 cm:
- 1 střední květák
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- citron a hladkolistá petržel k podávání
Těsto:
- 70 g vlašských ořechů
- 75 g ovesných vloček
- 170 g celozrnné špaldové mouky
- 3 lžíce olivového oleje + na vymazání formy
- 5 lžic rostlinného (ovesného) mléka
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
Krém:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule
- 5 stroužků česneku
- 60 ml rostlinného (ovesného) mléka
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kurkumy
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Květák rozeberte na menší růžičky a smíchejte s 2 lžícemi oleje a půl lžičkou soli. Rozvrstvěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby asi na 20 minut, květák by měl změknout a začít zlátnout na okrajích. Během pečení růžičky květáku promíchejte, aby se opékaly rovnoměrně.
2. Těsto: vlašské ořechy, vločky, prášek do pečiva, sůl a trochu černého pepře dobře promixujte, směs by měla mít konzistenci jemné krupičky. Přesypte ji do větší mísy, přidejte prosátou mouku a promíchejte.
3. Nakonec po lžících přidejte tekutou složku – olej i rostlinné mléko – a dobře zpracujte vařečkou i rukama. Pokud je těsto příliš sypké, přidejte trochu vody a oleje. Vzniklé těsto můžete vyválet (ideálně přes potravinovou fólii) a přenést do vymazané formy. Nebo natrhat a do formy jednoduše vmačkat. Pak ho propíchejte vidličkou.
4. Teplotu v troubě snižte na 180 °C, vytáhněte květák a místo něj tam vložte těsto. Pečte asi 15 minut.
5. Citronová náplň: v pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli. Když začne lehce zlátnout, přidejte nasekaný česnek, ztlumte plamen a restujte ještě pár minut. Osolte, přidejte kurkumu a promíchejte. Obsah pánve dejte do mixéru, přidejte čtvrtinu pečeného květáku, citronovou šťávu, rostlinné mléko, trochu pepře a umixujte dohladka.
6. Dokončení koláče: na předpečený korpus rozetřete citronový krém a na něj naaranžujte zbylé květákové růžičky. Koláč dejte ještě asi na 30 minut do trouby dopéct a nechte 20 minut zchladnout. Pak můžete podávat. Ale před servírováním ho nezapomeňte zakápnout citronovou šťávou a ozdobit petrželkou.
Pizza s houbami a krémem z oříšků kešu
Veganská kuchyně vás může chuťově překvapit, ale uvidíte, že příjemně, třeba krém z kešu oříšků lze dát na pizzu místo sýra, ale poslouží i jako dip k proužkům zeleniny. Sušenou cibuli seženete v obchodech s kořením, využijete ji také při přípravě vlastních kořenicích směsí a hodí se do pomazánek i paštik.
Doba přípravy: 40 minut + kynutí 1 hodina
Suroviny na 1 plech nebo 4 menší placky:
Těsto:
- 270 g hladké špaldové mouky
- 220 g hrubé mouky
- 275 ml teplé vody (asi 38 °c)
- 1 balíček (7 g) sušeného droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru či javorového sirupu
- kukuřičná nebo semolinová mouka na podsypání
Krém z oříšků kešu:
- 250 g oříšků kešu (předem několik hodin namočených ve vodě)
- 125 ml vody
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sušené cibule
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Náplň:
- 600 g hub (např. žampiony, portobello, hlíva ústřičná, hlíva královská)
- 4 velké šalotky
- 60 ml bílého vína
- 1 lžíce čerstvého tymiánu + k podávání
- 2 lžíce hladkolisté petržele + k podávání
- 3 velké stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
- chilli olej nebo pálivá omáčka (např. sriracha)
Postup:
1. Těsto: droždí rozmíchejte v uvedeném množství vody, přidejte cukr či javorový sirup a nechte 5–10 minut odstát. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a olivový olej, pak přidejte i vodu s droždím. Lehce pomoučenýma rukama či za pomoci kuchyňského robotu vypracujte pružné těsto, které se nelepí (pokud ano, přidejte trošku mouky). Vložte do olejem vymazané mísy a nechte na teplém místě kynout asi 60–90 minut.
2. Krém z oříšků: namočené oříšky kešu slijte a spolu s ostatními ingrediencemi je vsypte do mixéru a rozmixujte na hladký krém. Chuť dolaďte trochou soli a citronové šťávy.
3. Náplň: šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké klínky. Houby očistěte, případně zbavte nožiček a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte asi 2 lžíce olivového oleje, přidejte šalotky a 300 g pokrájených hub, osolte, opepřete a opékejte, dokud oboje pěkně nezhnědne. Trvá to asi 10 minut. Během restování přidejte tymián.
4. Orestované houby zalijte vínem a vařte, dokud se téměř všechna tekutina nevstřebá. Poté sejměte z ohně, vmíchejte nasekanou petržel, přemístěte do mixéru a rozmixujte nahrubo (stačí krátce promixovat, neměla by vzniknout hladká pasta). V pánvi opět rozehřejte olej a zbylé houby orestujte do měkka, osolte je a opepřete.
5. Vykynuté těsto vyjměte, prohněťte rukama a na pomoučené ploše asi 5 minut zpracovávejte. Pokud se rozhodnete pro čtyři menší placky, rozdělte ho na bochánky. Rozválejte nebo rukama vytvarujte placku na pečicí papír posypaný trochou kukuřičné mouky či polenty a přeneste na plech.
6. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto na pizzu potřete olivovým olejem a rozmačkaným česnekem, pak rozmixovanou houbovou směsí (po stranách nechte asi 1 cm široké okraje). Na tuto směs navrstvěte orestované houby, osolte, opepřete a vložte do trouby. Pečte zprudka 15–20 minut, dokud nejsou kraje hnědé. Pak plech vyndejte z trouby a na pizzu rovnoměrně rozprostřete krém z kešu oříšků. Vraťte do trouby a pečte ještě 1–2 minuty, aby se krém prohřál.
7. Hotovou pizzu ozdobte čerstvou petrželí, chilli olejem či srirachou a posypte čerstvým tymiánem.
Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet.