Veganské recepty? Květákový koláč a pizza s houbami a krémem z oříšků kešu

Monika Franková | 27. 2. 2022

Veganem snadno a rychle aneb Zahoďte předsudky! Čistě rostlinná kuchyně vám může rozšířit obzory, inspirovat ke změně životního stylu, nebo aspoň obohatit jídelníček.

Květákový veganský koláč

Slané koláče quiche jsou oblíbené, ale většinou dost kalorické. Veganská květáková varianta obsahuje díky ořechům a vločkám slušnou porci „hodných“ tuků a živiny ze zeleniny.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na formu o průměru 26 cm:

  • 1 střední květák
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • citron a hladkolistá petržel k podávání

Těsto:

  • 70 g vlašských ořechů
  • 75 g ovesných vloček
  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • 3 lžíce olivového oleje + na vymazání formy
  • 5 lžic rostlinného (ovesného) mléka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Krém:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 60 ml rostlinného (ovesného) mléka
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • čerstvě mletý černý pepř
Veganské recepty: Pohanka, hummus, miso i čokoládová pěna
Recepty

Veganské recepty: Pohanka, hummus, miso i čokoládová pěna

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Květák rozeberte na menší růžičky a smíchejte s 2 lžícemi oleje a půl lžičkou soli. Rozvrstvěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby asi na 20 minut, květák by měl změknout a začít zlátnout na okrajích. Během pečení růžičky květáku promíchejte, aby se opékaly rovnoměrně.

2. Těsto: vlašské ořechy, vločky, prášek do pečiva, sůl a trochu černého pepře dobře promixujte, směs by měla mít konzistenci jemné krupičky. Přesypte ji do větší mísy, přidejte prosátou mouku a promíchejte.

3. Nakonec po lžících přidejte tekutou složku – olej i rostlinné mléko – a dobře zpracujte vařečkou i rukama. Pokud je těsto příliš sypké, přidejte trochu vody a oleje. Vzniklé těsto můžete vyválet (ideálně přes potravinovou fólii) a přenést do vymazané formy. Nebo natrhat a do formy jednoduše vmačkat. Pak ho propíchejte vidličkou.

4. Teplotu v troubě snižte na 180 °C, vytáhněte květák a místo něj tam vložte těsto. Pečte asi 15 minut.

5. Citronová náplň: v pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli. Když začne lehce zlátnout, přidejte nasekaný česnek, ztlumte plamen a restujte ještě pár minut. Osolte, přidejte kurkumu a promíchejte. Obsah pánve dejte do mixéru, přidejte čtvrtinu pečeného květáku, citronovou šťávu, rostlinné mléko, trochu pepře a umixujte dohladka.

6. Dokončení koláče: na předpečený korpus rozetřete citronový krém a na něj naaranžujte zbylé květákové růžičky. Koláč dejte ještě asi na 30 minut do trouby dopéct a nechte 20 minut zchladnout. Pak můžete podávat. Ale před servírováním ho nezapomeňte zakápnout citronovou šťávou a ozdobit petrželkou.

Kapusta a zelí: Vyzkoušejte zelné placky či kapustové ragú
Recepty

Kapusta a zelí: Vyzkoušejte zelné placky či kapustové ragú

Pizza s houbami a krémem z oříšků kešu

Veganská kuchyně vás může chuťově překvapit, ale uvidíte, že příjemně, třeba krém z kešu oříšků lze dát na pizzu místo sýra, ale poslouží i jako dip k proužkům zeleniny. Sušenou cibuli seženete v obchodech s kořením, využijete ji také při přípravě vlastních kořenicích směsí a hodí se do pomazánek i paštik.

Doba přípravy: 40 minut + kynutí 1 hodina

Suroviny na 1 plech nebo 4 menší placky:

Těsto:

  • 270 g hladké špaldové mouky
  • 220 g hrubé mouky
  • 275 ml teplé vody (asi 38 °c)
  • 1 balíček (7 g) sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru či javorového sirupu
  • kukuřičná nebo semolinová mouka na podsypání
Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy
Recepty

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Krém z oříšků kešu:

  • 250 g oříšků kešu (předem několik hodin namočených ve vodě)
  • 125 ml vody
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sušené cibule
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Náplň:

  • 600 g hub (např. žampiony, portobello, hlíva ústřičná, hlíva královská)
  • 4 velké šalotky
  • 60 ml bílého vína
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu + k podávání
  • 2 lžíce hladkolisté petržele + k podávání
  • 3 velké stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • chilli olej nebo pálivá omáčka (např. sriracha)
Levné vaření: Vyzkoušejte jáhly na mexický způsob nebo jáhlový pudink na sladko
Recepty

Levné vaření: Vyzkoušejte jáhly na mexický způsob nebo jáhlový pudink na sladko

Postup:

1. Těsto: droždí rozmíchejte v uvedeném množství vody, přidejte cukr či javorový sirup a nechte 5–10 minut odstát. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a olivový olej, pak přidejte i vodu s droždím. Lehce pomoučenýma rukama či za pomoci kuchyňského robotu vypracujte pružné těsto, které se nelepí (pokud ano, přidejte trošku mouky). Vložte do olejem vymazané mísy a nechte na teplém místě kynout asi 60–90 minut.

2. Krém z oříšků: namočené oříšky kešu slijte a spolu s ostatními ingrediencemi je vsypte do mixéru a rozmixujte na hladký krém. Chuť dolaďte trochou soli a citronové šťávy.

3. Náplň: šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké klínky. Houby očistěte, případně zbavte nožiček a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte asi 2 lžíce olivového oleje, přidejte šalotky a 300 g pokrájených hub, osolte, opepřete a opékejte, dokud oboje pěkně nezhnědne. Trvá to asi 10 minut. Během restování přidejte tymián.

Husté polévky: Zelňačka, uzená s květákem i slepičí klasika s nudlemi
Recepty

Husté polévky: Zelňačka, uzená s květákem i slepičí klasika s nudlemi

4. Orestované houby zalijte vínem a vařte, dokud se téměř všechna tekutina nevstřebá. Poté sejměte z ohně, vmíchejte nasekanou petržel, přemístěte do mixéru a rozmixujte nahrubo (stačí krátce promixovat, neměla by vzniknout hladká pasta). V pánvi opět rozehřejte olej a zbylé houby orestujte do měkka, osolte je a opepřete.

5. Vykynuté těsto vyjměte, prohněťte rukama a na pomoučené ploše asi 5 minut zpracovávejte. Pokud se rozhodnete pro čtyři menší placky, rozdělte ho na bochánky. Rozválejte nebo rukama vytvarujte placku na pečicí papír posypaný trochou kukuřičné mouky či polenty a přeneste na plech.

6. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto na pizzu potřete olivovým olejem a rozmačkaným česnekem, pak rozmixovanou houbovou směsí (po stranách nechte asi 1 cm široké okraje). Na tuto směs navrstvěte orestované houby, osolte, opepřete a vložte do trouby. Pečte zprudka 15–20 minut, dokud nejsou kraje hnědé. Pak plech vyndejte z trouby a na pizzu rovnoměrně rozprostřete krém z kešu oříšků. Vraťte do trouby a pečte ještě 1–2 minuty, aby se krém prohřál.

7. Hotovou pizzu ozdobte čerstvou petrželí, chilli olejem či srirachou a posypte čerstvým tymiánem.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet.

Recepty z remosky: Zapékaná rýže, baskické kuře či slaný řecký dort
Recepty

Recepty z remosky: Zapékaná rýže, baskické kuře či slaný řecký dort

Tagy česnek houby Koláč květák mouka olivový olej ořechy Petržel pizza sůl