Burgery z červené řepy a fazolí

Burgery můžete servírovat klasicky v bulce anebo k nim udělat salát či jinou přílohu, rázem vykouzlíte skvělé hlavní jídlo.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 burgery:

  • 150 g červené řepy
  • 125 g červených uvařených fazolí
  • 60 g ovesných vloček
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2–1 lžička soli
  • pepř

K podávání:

  • burgerové bulky
  • zelenina – rajčata, okurka, salát
  • nakládaná cibulka

Postup:

1. Červenou řepu uvařte ve vodě doměkka. Po uvaření ji oloupejte a rozmixujte na pyré.

2. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Fazole rozmixujte a přidejte všechny ostatní ingredience – pyré z řepy, cibuli, česnek, všechno koření, ovesné vločky a sůl s pepřem dle chuti.

3. Směs dejte nejméně na 15 minut odležet do lednice, aby vločky nasákly vodu a směs trochu více zhoustla.

4. Ze směsi vytvořte 4 burgery. V pánvi na lžíci oleje je osmahněte, z každé strany 3–5 minut, dokud nejsou na povrchu křupavé.

5. Podávat můžete s burgerovými bulkami a oblíbenou zeleninou nebo v odlehčené verzi se salátem.

Cizrnové burgery

Líbí se nám, jak je cizrna variabilní. Jde z ní udělat pomazánka, dá se přidat do salátu, můžete z ní udělat dezert anebo právě bezmasé burgery. Lze je využít nejenom na grilovačku, s přílohou dobře poslouží i jako báječný oběd.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 burgery:

  • 240 g uvařené cizrny
  • 1 plechovka kukuřice (360 g)
  • 1 hrst koriandru nebo petržele
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • mletý koriandr
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

1. Do food processoru vložte cizrnu a krátce ji rozmixujte, stačí jen tak dlouho, aby se kuličky rozpadly.

2. Přidejte kukuřici a další ingredience. Osolte a opepřete dle chuti a ještě krátce mixujte.

3. Směs nemusí být dokonale hladká, ba naopak, je lepší, když v ní zůstanou kousky cizrny či kukuřice.

4. Navlhčenýma rukama ze směsi vytvarujte 4–5 burgerů. Dejte je na 30 minut odležet do lednice.

5. Burgery vytáhněte z lednice, lehce je potřete olivovým olejem. Rozpalte kontaktní gril (lze i na pánvi) a grilujte z obou stran dozlatova zhruba 3 minuty. Všechny ingredience jsou uvnitř burgerů již uvařené, jde jen o to vytvořit krustu na povrchu. Pak podávejte.

Burger bulky

Abyste připravili ten nejlepší burger, potřebujete taky ty nejlepší čerstvě upečené bulky. Zkuste ty podle receptu Veroniky Žmolilové.

Doba přípravy: 1 hodina + kynutí

Suroviny na 8 bulek:

  • 330 g hladké mouky
  • 130 g mléka
  • 10 g třtinového cukru
  • 9 g soli
  • 1 vejce
  • 20 g rostlinného oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce na potření
  • sezamová semínka

Tangzhong:

  • 60 ml mléka
  • 30 ml vody
  • 20 g hladké mouky

Postup:

1. Tangzhong: do rendlíku dejte mouku s vodou a mlékem, na velmi mírném plameni za stálého míchání metličkou uvařte jakousi směs konzistence podobné kaši nebo pudinku. Pak odstavte z plotny a odložte stranou.

2. Pak připravte kvásek: rozdrobené droždí rozmíchejte s cukrem a lžící vlažné vody, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.

3. V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte vychladlý tangzhong, vzešlý kvásek, olej, mléko a vejce. V robotu s hnětacím hákem nebo ručně hněťte těsto cca 10 minut, dokud nevznikne krásně hladké, lehce lepivé těsto. To pak přesuňte do čisté mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejných

kousků. Z každého vyválejte na pomoučené ploše bochánky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 30–50 minut kynout. Troubu předehřejte na 210 °C.

4. Bulky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. V předehřáté troubě je pečte 20 minut dozlatova.