Chcete dobrou zprávu na úvod? Ženy, které mají vyšší hladinu cholesterolu, žijí déle. A ještě jednu? Cholesterol obsažený v živočišných produktech není zdaleka tak nebezpečný, jako se dříve soudilo, spíše naopak. A jak to souvisí s hubnutím? Hodně. Protože mnoho lidí dělá tu chybu, že se snaží ze svého jídelníčku cholesterol vymýtit, ale pokud by něčeho měli ubrat, jsou to tuky jako takové a cukry. 

Tuhle změnu jste nejspíše zažili, po roce 1989 začaly levnější rostlinné tuky vytlačovat máslo, o kterém se navíc začalo tvrdit, že je všechno možné, jen ne zdravé. A podobně dopadla i vejce, která se stala skoro synonymem pro cholesterol, nebezpečný tuk ucpávající cévy. Pak se však ukázalo, že není cholesterol jako cholesterol. A už v roce 2001 americká renomovaná lékařská společnost The American Heart Association prohlásila, že vajec není třeba se příliš bát.

Čtěte také

Jogurt je dovolený

Čtěte také

Dukanova dieta sází na tuky a bílkoviny: Čím se inspirovat a na co zapomenout

Ve skutečnosti existuje takzvaný hodný (HDL) a zlý (LDL) cholesterol, přičemž ve vajíčkách je právě ten lidskému tělu prospěšný. Žloutek kromě toho obsahuje lecitin, který pomáhá tělu hospodařit právě s cholesterolem. Lidskému tělu spíše než zvýšená hladina cholesterolu špatného škodí, když má nedostatek cholesterolu hodného. 

Syté a přitom dietní

Další studie skutečně ukázaly, že cholesterol z vajec hladinu cholesterolu v krvi zásadním způsobem negativně neovlivňuje, spíše naopak. „Ve vejcích je hodně bílkovin, a proto se hodí třeba jako doplnění zeleninových salátů,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Jejich výhodou navíc je obsah vitaminů a živin, jde zejména o vitaminy A, D, E, K, které se rozpouštějí v tucích. Kromě toho dodávají vajíčka tělu železo a vápník. Díky svému složení dobře zasytí a to se také počítá. 

Čtěte také

Dejte si reálné cíle a hlavně se hýbejte

Čtěte také

Zásady hubnutí po čtyřicítce: Hlavně si dejte reálné cíle. Deset kilo je hodně

Dospělý člověk by měl za den snít 0,8 až 1,2 gramu bílkovin na kilogram své hmotnosti. Pro člověka vážícího 65 kilo je to tedy přibližně 65 až 70 gramů za den. V běžném jogurtu je přibližně 5 gramů na 100 gramů bílkovin, ve 100 gramech masa přibližně 20 gramů bílkovin, ve vejci 13 gramů. 

Vejce připravené na různé způsoby při redukční dietě vyloženě doporučují. I proto, že nejsou příliš energetická (v průměru 350 kJ, to je méně než rohlík, který vám přitom z hlediska výživy nedá nic). Cholesterol z vajec ve většině případů neovlivňuje jeho hladinu v krvi tolik jako druh a množství snědeného tuku. 

Čtěte také

Kaše a ovoce, to je ideální snídaně

Čtěte také

MIND dieta: Jejím základem je 10 potravin, které se máte naučit jíst pravidelně

Kolik vajec si můžete dát? 

Je pravda, že existují lidé, kteří by měli být i s vejci opatrní, protože mají sklony ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi – dá se to zjistit díky běžným odběrům krve v rámci prevence, úprava stravy někdy stačit nemusí a je potřeba celoživotně užívat léky. Pozor, tato porucha nijak nesouvisí s váhou, spíše s rodinnou zátěží. Proto by i štíhlí lidé měli občas podstoupit měření hladiny cholesterolu. 

Nedá se také úplně jednoznačně říct, kolik vajec denně nebo týdně je v pořádku, protože záleží na tom, co všechno a v jakém množství kromě nich jíte. Ale i v rámci zdravého stravování si můžete například k snídani dát dvě míchaná vajíčka, ale už ne se slaninou nebo na spoustě másla. 

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Nedaří se hubnutí? Na vině je často alkohol. Ani suché bílé se nepromíjí

Proběhly i studie zaměřené vyloženě na to, jak vejce ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, a jejich výsledky se dají shrnout zhruba takto: Vajíčka u naprosté většiny lidí zvyšují hladinu HDL cholesterolu (tedy „hodného“ cholesterolu). U 70 procent lidí nezvyšují ani celkovou hladinu cholesterolu v krvi, ani hladinu škodlivého LDL cholesterolu. U některých lidí mohou způsobit mírné zvýšení hladiny LDL cholesterolu, ale toto zvýšení se týká „neškodných“ velkých částic LDL, které mají menší hustotou a nezvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

Je dobré vědět, že ve skutečnosti se lidské tělo bez cholesterolu neobejde, ačkoli se dlouhé roky tvrdilo, že právě on je hlavní příčinou onemocnění srdce a cév. Na druhou stranu nadále platí, že vadí, když jíme příliš mnoho tuku, protože jeho přebytek se ukládá v těle, a to naše zdraví skutečně ohrožuje. Ale v tom případě je úplně jedno, zda jde o tuk živočišný nebo rostlinný. 

Kladný vliv na poměr různých typů cholesterolu v těle má také pohyb. Vhodná je obyčejná chůze, ještě účinnější je však běh nebo jiné cvičení ve vyšším tempu. 

Čtěte také

Hladovka? Největší riziko je, že jí dlouhodobě nelze vydržet

Čtěte také

Největší chyba při dietě je hladovění. Raději si dejte rohlík s máslem či jogurt