Jarní salát a vajíčková pomazánka, jakou jste ještě neměli
Velikonoce jsou spojené se spoustou zvyků a tradičních pokrmů, na rozdíl od Vánoc se u nich ovšem nevyprofiloval pevný jídelníček. Využijte toho a kromě osvědčených receptů vyzkoušejte i méně známé kousky.
Jarní salát se sýrem
Na jaře saláty chutnají nejlépe, po dlouhé zimě totiž dokážeme pořádně ocenit křupavou ředkvičku i první chřest. Tenhle salát navíc korunuje perfektní bylinková zálivka.
Příprava: 20 minut
Suroviny na 4 porce:
- • salát Little Gem 4 ks
- zelený chřest 1 svazek
- ředkvičky 1 svazek
- eidam 45% 200 g
- nesolené pistácie 1 hrst
- slunečnicová semínka 1 hrst
- dýňová semínka 1 hrst
- olivový olej 2 lžíce
- nasekané bylinky (pažitka, bazalka, petrželka) 1 hrst
Zálivka:
- bazalka 1 hrst
- pažitka 1 hrst
- majonéza 2 lžíce
- šťáva z 1 citronu
- med 2 lžičky
- sůl
Postup:
1. V pánvi nasucho opražte pistácie, dýňová a slunečnicová semínka a nechte vychladnout. Salát natrhejte na kousky, chřest nakrouhejte škrabkou na tenké plátky, ředkvičky nakrájejte na kolečka. Promíchejte zeleninu se semínky a bylinkami a nandejte na salátový talíř.
2. Připravte zálivku: bylinky rozmixujte a část jich odeberte na obalení sýra. K bylinkám v nádobě přidejte majonézu, citronovou šťávu, med, sůl a důkladně promixujte. Sýr nakrájejte na kostičky, lehce pokapejte olejem a promněte v rukou. Obalte ho v bylinkách a posypte jimi salát. Nakonec celý salát bohatě zalijte dresinkem a ihned podávejte.
Vajíčková pomazánka
Tradiční otázku, co si počít s vykoledovanými vejci, řeší obvykle pomazánka. Zkuste ji letos trochu obměnit a přidejte čerstvé bylinky pro svěží chuť a řapíkatý celer, který jí dodá křupavou strukturu.
Příprava: 30 minut
Suroviny na 6–8 porcí:
- vejce 4 ks
- majonéza 1 lžíce
- zakysaná smetana 1 lžíce
- řapíkatý celer 1 stonek
- čerstvá pažitka ½ svazku
- čerstvá řeřicha ½ vaničky
- citronová šťáva na dochucení
- sůl a pepř
- pečivo k podávání
Postup:
1. Vejce uvařte natvrdo – dejte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut, pak je okamžitě zchlaďte studenou vodou, aby se zastavil zbytkový var. Oloupejte je, rozpulte, vyjměte žloutky a rozdrobte je do mísy. Bílky i řapíkatý celer nasekejte nadrobno, přidejte je ke žloutkům a vmíchejte majonézu a zakysanou smetanu. Nám stačila od každé lžíce, pokud ale máte rádi pomazánku řidší, klidně přidejte.
2. Osolte, opepřete a dolaďte pár kapkami citronové šťávy. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku, řeřichu a podávejte s dobrým pečivem.