Jarní salát a vajíčková pomazánka, jakou jste ještě neměli

Barbora Štětinová | 14. 4. 2022

Velikonoce jsou spojené se spoustou zvyků a tradičních pokrmů, na rozdíl od Vánoc se u nich ovšem nevyprofiloval pevný jídelníček. Využijte toho a kromě osvědčených receptů vyzkoušejte i méně známé kousky.

Jarní salát se sýrem

Na jaře saláty chutnají nejlépe, po dlouhé zimě totiž dokážeme pořádně ocenit křupavou ředkvičku i první chřest. Tenhle salát navíc korunuje perfektní bylinková zálivka.

Příprava: 20 minut

Suroviny na 4 porce:

  • • salát Little Gem 4 ks
  • zelený chřest 1 svazek
  • ředkvičky 1 svazek
  • eidam 45% 200 g
  • nesolené pistácie 1 hrst
  • slunečnicová semínka 1 hrst
  • dýňová semínka 1 hrst
  • olivový olej 2 lžíce
  • nasekané bylinky (pažitka, bazalka, petrželka) 1 hrst

Zálivka:

  • bazalka 1 hrst
  • pažitka 1 hrst
  • majonéza 2 lžíce
  • šťáva z 1 citronu
  • med 2 lžičky
  • sůl

Postup:

1. V pánvi nasucho opražte pistácie, dýňová a slunečnicová semínka a nechte vychladnout. Salát natrhejte na kousky, chřest nakrouhejte škrabkou na tenké plátky, ředkvičky nakrájejte na kolečka. Promíchejte zeleninu se semínky a bylinkami a nandejte na salátový talíř.

2. Připravte zálivku: bylinky rozmixujte a část jich odeberte na obalení sýra. K bylinkám v nádobě přidejte majonézu, citronovou šťávu, med, sůl a důkladně promixujte. Sýr nakrájejte na kostičky, lehce pokapejte olejem a promněte v rukou. Obalte ho v bylinkách a posypte jimi salát. Nakonec celý salát bohatě zalijte dresinkem a ihned podávejte.

Halušky: Vyzkoušejte základní recept na populární slovenské těstoviny
Recepty

Halušky: Vyzkoušejte základní recept na populární slovenské těstoviny

Vajíčková pomazánka

Tradiční otázku, co si počít s vykoledovanými vejci, řeší obvykle pomazánka. Zkuste ji letos trochu obměnit a přidejte čerstvé bylinky pro svěží chuť a řapíkatý celer, který jí dodá křupavou strukturu.

Příprava: 30 minut

Suroviny na 6–8 porcí:

  • vejce 4 ks
  • majonéza 1 lžíce
  • zakysaná smetana 1 lžíce
  • řapíkatý celer 1 stonek
  • čerstvá pažitka ½ svazku
  • čerstvá řeřicha ½ vaničky
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl a pepř
  • pečivo k podávání

Postup:

1. Vejce uvařte natvrdo – dejte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut, pak je okamžitě zchlaďte studenou vodou, aby se zastavil zbytkový var. Oloupejte je, rozpulte, vyjměte žloutky a rozdrobte je do mísy. Bílky i řapíkatý celer nasekejte nadrobno, přidejte je ke žloutkům a vmíchejte majonézu a zakysanou smetanu. Nám stačila od každé lžíce, pokud ale máte rádi pomazánku řidší, klidně přidejte.

2. Osolte, opepřete a dolaďte pár kapkami citronové šťávy. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku, řeřichu a podávejte s dobrým pečivem.

Hrušky v županu: Vyzkoušejte originální recept vylepšený vlašskými ořechy
Recepty

Hrušky v županu: Vyzkoušejte originální recept vylepšený vlašskými ořechy

Tagy bylinky majonéza med miřík celer Pažitka pobřežní pokrm pomazánka salát sůl sýr Vánoce Velikonoce