Velikonoční celozrnný beránek

Suroviny:

  • 100 g másla 
  • 20 g celozrnné špaldové krupice 
  • 300 ml polotučného mléka 
  • 300 g celozrnné špaldové mouky hladké 
  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva 
  • 40 g medu
  • 80 g třtinového cukru 
  • 3 vejce velikosti M 
  • 1 lžíce vanilkového extraktu 
  • kůra z 1 citronu 
  • 100 g bílého řeckého jogurtu (0 % tuku)

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Jaro je obdobím, kdy vaše vlasy potřebují restart

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180–185 °C. Formu na beránka (34 × 19 × 11,2 cm) vymažte 20 g másla a následně vysypte 20 g celozrnné špaldové krupice. Ve větší míse smíchejte mléko, celozrnnou špaldovou mouku, 80 g rozpuštěného másla, prášek do pečiva, med, třtinový cukr, 3 vejce, vanilkový extrakt, kůru z citronu a řecký jogurt.

2. Ze směsi vypracujte hladké těsto (mělo by být lehce tekuté). Připravenou formu na beránka naplňte hotovým těstem a vložte ji do předehřáté trouby. Beránka pečte 65–70 minut při 180–185 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost beránka zasunutím špejle do těsta. Zůstane-li povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je beránek hotový. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte beránka zpět do trouby na dalších 10–15 minut a poté postup opakujte. Propečenost těsta poznáte také tak, že si špejli po vytáhnutí z těsta přiložíte ke spodnímu rtu – pokud je špejle studená, znamená to, že je vnitřek beránka stále nedopečený.

3. Upečeného beránka vyjměte z trouby, ihned vyklopte z formy na pracovní plochu nebo prkénko a nechte vychladnout zhruba 60–90 minut. Beránka nekrájejte dřív, než úplně vychladne. Nakrájet z něj můžete asi 12 porcí.

Náš tip: Beránka můžete místo klasického moučkového cukru posypat přírodním sladidlem xylitolem.

Mrkvový bezlepkový dort

Suroviny:

Korpus:

Zdroj: www.jimezdrave.cz

  • 260 g mandlové mouky (mleté mandle) 
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva 
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 1 lžička mletého kardamomu (lze vynechat) 
  • 270 g očištěné mrkve
  • 30 g strouhaného kokosu 
  • 60 g vlašských ořechů 
  • 115 g kokosového oleje 
  • 5 vajec velikosti M 
  • 60 g třtinového cukru 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1/2 lžičky soli 

Krém:

  • 250 g mascarpone 
  • 700 g nízkotučného tvarohu v alobalu 
  • 60 g třtinového cukru

Postup:

1. Troubu předehřejte na 175 °C. V míse smíchejte mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici, kardamom a půl lžičky soli. V druhé míse smíchejte najemno nastrouhanou mrkev, strouhaný kokos, nahrubo nasekané vlašské ořechy a rozpuštěný kokosový olej.

2. Poté si připravte vaječnou směs. V míse vyšlehejte elektrickým šlehačem vejce, třtinový cukr a vanilkový extrakt – šlehejte tak dlouho, dokud směs alespoň dvakrát nezvětší svůj objem. Obsah obou mís opatrně zašlehejte do vaječné směsi. Vzniklé těsto rozlijte do dvou forem na pečení (Ø 20 cm), vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 165–175 °C dozlatova.

3. Krém: v míse vyšlehejte mascarpone, tvaroh a třtinový cukr a vzniklý krém dejte do lednice. Upečené korpusy vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce (alespoň 1 hodinu). Vychladlé korpusy spojte připraveným krémem. Poté krémem potřete také boky a vršek dortu. Hotový dort dejte (alespoň na 15-30 minut) do lednice.

4. Vychlazený mrkvový dort podávejte ozdobený jedlými květy.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Nejlepší bábovky s ovocem: Vídeňská jablečná, limetová a čokoládová

Celozrnné jidáše

Suroviny: Zdroj: www.jimezdrave.cz

  • 20 g čerstvého droždí 
  • 300 ml polotučného mléka 
  • 20 g třtinového cukru 
  • 500 g celozrnné špaldové mouky hladké 
  • 60 g másla 
  • 1 žloutek 
  • 20 g mandlových plátků 
  • 20 g rozinek 
  • 1/2 lžičky soli 
  • moučkový cukr nebo xylitol na posypání

Postup:

1. Do většího hrnku rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, přidejte třtinový cukr a vše promíchejte. Hrníček přiklopte a dejte na teplé místo alespoň na 10 minut, aby vzešel kvásek. Mezitím do zadělávací mísy prosejte špaldovou mouku a sůl.

2. K mouce do mísy přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěné (ale ne horké) máslo a hnětacím nástavcem vypracujte hladké těsto (hotové těsto se bude odlepovat od stěny nádoby). Vzniklé těsto přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a dejte alespoň na hodinu kynout na teplé místo. Zhruba 20 minut před vykynutím těsta předehřejte troubu na 185 °C a vystelte plech pečicím papírem. Vál posypte trochou mouky.

3. Z vykynutého těsta si na pomoučeném válu připravte jidáše – stačí oddělit kus těsta, vyválet váleček a splétat libovolné tvary. V misce rozšlehejte žloutek a jidáše jím potřete. Poté jidáše posypte mandlovými plátky a rozinkami a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Jidáše pečte 15–20 minut v troubě předem vyhřáté na 175–185 °C. Hotové jidáše nechte chvíli vychladnout a pocukrujte.

Náš tip: Můžete stejně jako beránka posypat xylitolem.

Čtěte také

Jen maso a zelenina? Ani to nemusí stačit

Čtěte také

Mysleli jste si, že stačí vynechat přílohy? Bohužel, tak snadné to není