Velikonoční nádivka ze tří druhů masa
Nádivka se většinou podává k masu. Do té naší jsme ho ale ukryli tolik, že klidně poslouží i jako samostatné jídlo.
Doba přípravy: 20 minut, pečení 1 hodina
Suroviny na 1 pekáč:
• 300 g uzeného masa • 200 g vepřového plecka • 200 g vykoštěných kuřecích stehen • 5 starších rohlíků • 5 vajec • 250 ml mléka • bylinky (petrželová nať, pažitka, mladá kopřiva) • máslo na vymazání zapékací mísy + na povrch nádivky • sůl • bílý pepř
1. Všechno maso uvařte v osolené vodě doměkka. Rohlíky (minimálně den staré) nakrájejte na malé kostičky. Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Žloutky rozšlehejte v mléku, zalijte jimi rohlíky a nechte je nasáknout.
2. Uvařené maso nakrájejte na malé kostky a bylinky nadrobno nasekejte. Nasáklé pečivo osolte a opepřete, přidejte k němu maso a bylinky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do připravené směsi.
3. Troubu vyhřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem. Vložte do ní nádivkovou směs a na povrchu ji ještě poklaďte několika plátky másla. V předehřáté troubě pečte nádivku asi hodinu tak, aby byla dozlatova.
Čtěte také
Jehněčí kotletky s mátovým chimichurri
Jehněčí kotletky s mátovým chimichurri
Jehněčí kotletky s „držátkem“ vypadají perfektně, chutnají přímo báječně, a navíc jejich příprava není nijak složitá. Jehněčí je zdravé, tak si ho užijme! Chimichurri je argentinská omáčka, která křehké kotletky z jarního jehněčího skvěle doladí. Sladké brambory – batáty jsou syté, stačit vám jich bude jen pár.
Doba přípravy: 50 minut
Suroviny na 4 porce:
• 10–15 jehněčích kotletek • 1 snítka čerstvého rozmarýnu • 2 snítky čerstvé šalvěje • 2 lžičky římského kmínu • 2 lžičky sušeného česneku • 1 lžička mletého koriandru • 1 lžíce olivového oleje + na opečení • sůl • pepř
Mátové chimichurri: • 1 svazek čerstvé máty • 1/2 hrsti čerstvé petržele • 1/2 hrsti čerstvého oregana • 1/2 malé šalotky • 1 stroužek česneku • 70–100 ml olivového oleje • 2 lžíce červeného octa • sůl
Hranolky z batátů: • 2 batáty • sůl • pepř • olivový olej na zakápnutí
1. V hmoždíři rozmělněte rozmarýn, šalvěj a koření, přilijte olivový olej, aby vznikla pasta. Kotletky osolte, opepřete a potřete pastou. Nechte chvilku odležet v pokojové teplotě.
2. Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky, osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25–30 minut. Můžete je také opéct na pánvi.
3. Suroviny na chimichurri rozmixujte dohladka, dolaďte solí a octem. V rozpáleném oleji zprudka opečte připravené kotletky. Čas závisí na velikosti kotlet – obvykle stačí 2–4 minuty z každé strany, aby maso uvnitř zůstalo růžové.
4. Kotletky podávejte zakápnuté chimichurri, s batátovými (nebo třeba jen bramborovými) hranolky a jarním salátem.
Čokoládový velikonoční beránek
Čtěte také
Čokoládový velikonoční beránek
Při krájení bude sice tenhle krasavec trochu víc drobit, ale úspěch s ním sklidíte obrovský!
Doba přípravy: 30 minut, pečení 50 minut
Suroviny na 1 střední formu na beránka:
Těsto: • 125 g změklého másla • 130 g moučkového cukru • 1 balíček vanilkového cukru • 2 vejce • 130 g hladké mouky • špetka soli • 1/2 lžičky kypřicího prášku • 50 g strouhané mléčné čokolády • 50 g nasekaných lískových oříšků • tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Na ozdobu: • 2 balíčky tmavé čokoládové polevy • 50 g nasekaných lískových oříšků • tubička s bílou cukrovou polevou na zdobení
1. Troubu vyhřejte na 150 až 170 °C (podle zkušeností s vaší troubou). Elektrickým ručním šlehačem vyšlehejte změklé máslo a oba cukry do pěny. Postupně zašlehávejte i vejce. V druhé míse smíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek, špetku soli, nastrouhanou čokoládu a nasekané oříšky. Sypkou směs zlehka zapracujte do máslové hmoty.
2. Těsto rozetřete do vymazané a velmi pečlivě vysypané formy na beránka. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50 minut.
3. Po upečení nechte beránka ve formě mírně vychladnout. Potom ho opatrně vyklopte (pokud to nejde, položte přes formu namočenou utěrku) a na kuchyňské mřížce nechte úplně vychladnout.
4. Vychladlého beránka polijte čokoládovou polevou připravenou podle návodu na obalu. Hned posypte nasekanými oříšky. Nechte ztuhnout a pak beránkovi pomocí zdobicí tubičky domalujte oči a čumáček.
Čtěte také
Sernik zo severa
Sernik zo severa
Tento severoslovenský velikonoční recept pochází prý původně ze sousedního Polska. Ser je polsky sýr, sernik je tedy něco jako „cheesecake“.
Doba přípravy: 30 minut, pečení 15 + 60 minut
Suroviny na 1 formu (o průměru 24 cm):
Těsto: • 170 g hladké mouky • 60 g moučkového cukru • 80 g másla • 1 vejce • špetka mleté vanilky
Náplň: • 4 vejce • 120 g cukru krupice • 500 g jemného tučného tvarohu • 50 g másla • 1/2 lžičky mleté vanilky • 1 a 1/2 lžíce bramborového škrobu • moučkový cukr na posypání
1. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto. Potom ho dejte na 30 minut do chladničky. Troubu předehřejte na 170 °C.
2. Odležené těsto vyválejte a pomocí válečku přeneste do formy. Uhlaďte ho a propíchejte vidličkou. Vložte do trouby a pečte 15 minut.
3. Bílky vyšlehejte s cukrem. Tvaroh smíchejte se žloutky. Máslo, vanilku a škrob vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte tvaroh se žloutky. Nakonec do směsi opatrně vmíchejte sníh.
4. Formu s upečeným korpusem obalte alobalem, aby do ní při dalším pečení ve vodní lázni nevnikla voda. Potom na korpus nalijte náplň a formu přeložte na plech. Na plech vlijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny formy. Pečte při 180 °C asi hodinu. Když je sernik upečený, troubu vypněte a otevřete, ale formu nevytahujte a nechte pomalu chladnout v troubě. Před podáváním sernik poprašte cukrem.
Rocky road
Čtěte také
Rocky road
Sladkosti vzniklé smícháním různých pochutin do jednoho hrbolatého celku nesou v překladu název kamenná cesta. Na stolech Američanů či Britů se objevují o nejrůznějších svátcích. Základem je čokoláda a marshmallows. Při zdobení se můžete vyřádit podle vlastní fantazie – obzvlášť na Velikonoce, Vánoce nebo o Halloweenu.
Doba přípravy: 20 minut + tuhnutí
suroviny na zapékací formu 20 × 20 cm:
• 400 g hořké čokolády • 50 g másla • 1 lžíce medu • 70 g oblíbených sušenek • 1 hrst minimarshmallows • 3 tyčinky Twix • minivajíčka na ozdobu
1. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, máslo a med. Pak vmíchejte nalámané sušenky, nasekané tyčinky, marshmallows a směs vlijte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem. Ozdobte ji nasekanými vajíčky a nechte zatuhnout. Pak dezert nakrájejte na kostky či tenké proužky a podávejte.
Čtěte také
Velikonoční ježek
Velikonoční ježek
(Ne)obyčejný nepečený moučník promění v roztomilého ježka špičaté mandlové bodlinky.
Doba přípravy: 20 minut, chlazení přes noc
Suroviny na 12 porcí:
• 250 g másla • 200 g moučkového cukru • 1 žloutek • 250 ml espresa • 40 podlouhlých cukrářských piškotů • 50 g mandlí • 3 tmavé sušené rozinky
1. Máslo utřete s cukrem a se žloutkem do pěny. Připravte 250 ml silné rozpustné kávy, nechte ji vychladnout a postupně do krému vmíchejte asi pět lžic.
2. Zbytek kávy nalijte do mělké, dostatečně dlouhé misky. V kávě namáčejte piškoty a ukládejte je na podlouhlou či oválnou mísu podélně ve čtyřech řadách.
3. Piškoty potřete vrstvou krému a pokračujte v ukládání dalších namočených piškotů. Nakonec celého ježka ze všech stran potřete krémem tak, aby piškoty nebylo vidět.
4. Ježka dejte ztuhnout do chladničky. Před podáváním ho ozdobte ostny – mandlemi. Z rozinek mu na přední straně udělejte oči a čumáček.
Čtěte také
Bezlepkový mrkvový dort s čokoládovým hnízdem a marcipánovými vajíčky
Bezlepkový mrkvový dort s čokoládovým hnízdem a marcipánovými vajíčky
Mrkvový dort je šťavnatý a oblíbený pro širokou možnost obměn. V té naší najdete místo mouky quinou. Brusinky můžete nahradit rozinkami, místo pekanů dát jemné mandle nebo výraznější vlašáky a experimentovat lze i s kořením.
Doba přípravy: 50 minut, pečení 70 minut
Suroviny (forma ø 20 cm):
Korpus: • 450 g mandlové mouky • 400 g mrkve • 250 g tmavého třtinového cukru • 125 ml slunečnicového oleje • 5 vajec • 80 g uvařené quinoy • 60 g pekanových ořechů • 60 g sušených brusinek • 1 lžička mletého zázvoru • 1/2 lžičky mletého hřebíčku • 1 lžička skořice • 2 lžičky prášku do pečiva • máslo na vymazání formy
Krém: • 500 g sýra philadelphia • šťáva z 1/2 citronu • 125 ml smetany ke šlehání • moučkový cukr, množství dle chuti
Čokoládová hlína: • 30 ml vody • 60 g cukru • 60 g hořké čokolády
Vejce: • 200 g mandlového marcipánu • gelové potravinářské barvy • kapka vodky
Čokoládové hnízdo: • 200 g hořké čokolády • 1 lžíce tmavého holandského kakaa
Vejce
1. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Quinou uvařte podle návodu na obalu, slijte, propláchněte v cedníku studenou vodou a nechte okapat. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, pekany nasekejte.
2. Troubu předehřejte na 175 °C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte nastrouhanou mrkev, přidejte mandlovou mouku, olej, koření, prášek do pečiva, quinou, pekany a brusinky. Vařečkou směs dobře promíchejte, přilijte našlehaná vejce s cukrem a opatrně vmíchejte. Snažte se nevyhnat z vajec vzduch, který se do nich dostal během šlehání.
3. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 70 minut, pokud pak zapíchnete špejli a vytáhnete ji čistou,
Vejce
máte hotovo. Korpus nechte chvíli zchladnout ve formě, pak formu otevřete a korpus nechte zcela vychladnout na mřížce.
4. Krém: Do mísy vyklopte philadelphii, podle chuti oslaďte, přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji zapracujte ke krémovému sýru. Dort podélně rozřízněte, potřete polovinou krému, přiklopte vrchním korpusem a zbytkem krému potřete vršek dortu.
5. Čokoládová hlína: Do rendlíku nalijte vodu, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Jakmile začne karamelizovat, přidejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové pecky, sejměte rendlík z plotny a vařečkou rychle rozmíchejte, dokud se nevytvoří směs podobná drobence. Rozložte ji na pečicí papír a nechte vychladnout.
6. Marcipánová vejce: Marcipán rozdělte na několik částí, každou obarvěte kapkou barviva do požadovaného odstínu. Vytvarujte v dlaních vajíčka a nechte je na vzduchu ztvrdnout.
Čokoládová hlína
7. Na arch pečicího papíru rozložte vajíčka, pár kapek černé gelové barvy rozřeďte kapkou či dvěma vodky a rozmíchejte. Oblečte si jednorázové rukavice, štětec namočte do barvy, prsty cvrnkejte do štětinek štětce a zlehka vajíčka pocákejte. Nechte důkladně zaschnout.
8. Hnízdo: Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, naplňte jí cukrářský sáček a na pečicí papír nakreslete větvičky. Celý arch dejte do mrazáku a nechte zatuhnout. Můžete ho také podložit, větvičky se lehce zohýbají a budou vypadat přirozeněji.
9. Štětečkem namočeným do kakaa poprašte všechny zatuhlé větvičky, získají tak krásný a přirozený vzhled.
10. Na vršek dortu nasypte trochu čokoládové hlíny. Na ni vyskládejte větvičky do kruhu, občas je zasypte trochou hlíny, čímž hezky vyplníte
Čokoládová hlína
případné mezery. Doprostřed hnízda položte vajíčka a máte hotovo.
Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.
Čtěte také