Velikonoční nádivka ze tří druhů masa

Nádivka se většinou podává k masu. Do té naší jsme ho ale ukryli tolik, že klidně poslouží i jako samostatné jídlo.

Doba přípravy: 20 minut, pečení 1 hodina

Suroviny na 1 pekáč:

• 300 g uzeného masa • 200 g vepřového plecka • 200 g vykoštěných kuřecích stehen • 5 starších rohlíků • 5 vajec • 250 ml mléka • bylinky (petrželová nať, pažitka, mladá kopřiva) • máslo na vymazání zapékací mísy + na povrch nádivky • sůl • bílý pepř

1. Všechno maso uvařte v osolené vodě doměkka. Rohlíky (minimálně den staré) nakrájejte na malé kostičky. Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Žloutky rozšlehejte v mléku, zalijte jimi rohlíky a nechte je nasáknout.

2. Uvařené maso nakrájejte na malé kostky a bylinky nadrobno nasekejte. Nasáklé pečivo osolte a opepřete, přidejte k němu maso a bylinky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do připravené směsi.

3. Troubu vyhřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem. Vložte do ní nádivkovou směs a na povrchu ji ještě poklaďte několika plátky másla. V předehřáté troubě pečte nádivku asi hodinu tak, aby byla dozlatova.

Čtěte také

Velikonoční hnízdo

Čtěte také

Velikonoční hnízda na čokoládová vajíčka stlučete ze starých dřevěných latí

Jehněčí kotletky s mátovým chimichurri Jehněčí kotletky s mátovým chimichurri Jehněčí kotletky s mátovým chimichurri Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký)

Jehněčí kotletky s „držátkem“ vypadají perfektně, chutnají přímo báječně, a navíc jejich příprava není nijak složitá. Jehněčí je zdravé, tak si ho užijme! Chimichurri je argentinská omáčka, která křehké kotletky z jarního jehněčího skvěle doladí. Sladké brambory – batáty jsou syté, stačit vám jich bude jen pár.

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 4 porce:

• 10–15 jehněčích kotletek • 1 snítka čerstvého rozmarýnu • 2 snítky čerstvé šalvěje • 2 lžičky římského kmínu • 2 lžičky sušeného česneku • 1 lžička mletého koriandru • 1 lžíce olivového oleje + na opečení • sůl • pepř

Mátové chimichurri: • 1 svazek čerstvé máty • 1/2 hrsti čerstvé petržele • 1/2 hrsti čerstvého oregana • 1/2 malé šalotky • 1 stroužek česneku • 70–100 ml olivového oleje • 2 lžíce červeného octa • sůl

Hranolky z batátů: • 2 batáty • sůl • pepř • olivový olej na zakápnutí

1. V hmoždíři rozmělněte rozmarýn, šalvěj a koření, přilijte olivový olej, aby vznikla pasta. Kotletky osolte, opepřete a potřete pastou. Nechte chvilku odležet v pokojové teplotě.

2. Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky, osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25–30 minut. Můžete je také opéct na pánvi.

3. Suroviny na chimichurri rozmixujte dohladka, dolaďte solí a octem. V rozpáleném oleji zprudka opečte připravené kotletky. Čas závisí na velikosti kotlet – obvykle stačí 2–4 minuty z každé strany, aby maso uvnitř zůstalo růžové.

4. Kotletky podávejte zakápnuté chimichurri, s batátovými (nebo třeba jen bramborovými) hranolky a jarním salátem.

Čokoládový velikonoční beránek Čokoládový velikonoční beránek Zdroj: Archiv časopisu Dobré jedlo

Čtěte také

Jmenovky ve tvaru zajíčku s vajíčkem

Čtěte také

Udělejte si jmenovky ve tvaru zajíčka a ozdobte si velikonoční tabuli

Čokoládový velikonoční beránek

Při krájení bude sice tenhle krasavec trochu víc drobit, ale úspěch s ním sklidíte obrovský!

Doba přípravy: 30 minut, pečení 50 minut

Suroviny na 1 střední formu na beránka:

Těsto: • 125 g změklého másla • 130 g moučkového cukru • 1 balíček vanilkového cukru • 2 vejce • 130 g hladké mouky • špetka soli • 1/2 lžičky kypřicího prášku • 50 g strouhané mléčné čokolády • 50 g nasekaných lískových oříšků • tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Na ozdobu: • 2 balíčky tmavé čokoládové polevy • 50 g nasekaných lískových oříšků • tubička s bílou cukrovou polevou na zdobení

1. Troubu vyhřejte na 150 až 170 °C (podle zkušeností s vaší troubou). Elektrickým ručním šlehačem vyšlehejte změklé máslo a oba cukry do pěny. Postupně zašlehávejte i vejce. V druhé míse smíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek, špetku soli, nastrouhanou čokoládu a nasekané oříšky. Sypkou směs zlehka zapracujte do máslové hmoty.

2. Těsto rozetřete do vymazané a velmi pečlivě vysypané formy na beránka. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50 minut.

3. Po upečení nechte beránka ve formě mírně vychladnout. Potom ho opatrně vyklopte (pokud to nejde, položte přes formu namočenou utěrku) a na kuchyňské mřížce nechte úplně vychladnout.

4. Vychladlého beránka polijte čokoládovou polevou připravenou podle návodu na obalu. Hned posypte nasekanými oříšky. Nechte ztuhnout a pak beránkovi pomocí zdobicí tubičky domalujte oči a čumáček.

Čtěte také

Poslední týden před Velikonocemi se jmenuje také svatý, tichý nebo pašijový. Začíná Květnou nedělí a končí Nedělí zmrtvýchvstání.

Čtěte také

Velikonoce: Proč je čtvrtek Zelený, sobota Bílá a středa Sazometná

Sernik zo severa

Sernik zo severa Sernik zo severa Zdroj: Archiv časopisu Dobré jedlo Tento severoslovenský velikonoční recept pochází prý původně ze sousedního Polska. Ser je polsky sýr, sernik je tedy něco jako „cheesecake“.

Doba přípravy: 30 minut, pečení 15 + 60 minut

Suroviny na 1 formu (o průměru 24 cm):

Těsto: • 170 g hladké mouky • 60 g moučkového cukru • 80 g másla • 1 vejce • špetka mleté vanilky

Náplň: • 4 vejce • 120 g cukru krupice • 500 g jemného tučného tvarohu • 50 g másla • 1/2 lžičky mleté vanilky • 1 a 1/2 lžíce bramborového škrobu • moučkový cukr na posypání

1. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto. Potom ho dejte na 30 minut do chladničky. Troubu předehřejte na 170 °C.

2. Odležené těsto vyválejte a pomocí válečku přeneste do formy. Uhlaďte ho a propíchejte vidličkou. Vložte do trouby a pečte 15 minut.

3. Bílky vyšlehejte s cukrem. Tvaroh smíchejte se žloutky. Máslo, vanilku a škrob vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte tvaroh se žloutky. Nakonec do směsi opatrně vmíchejte sníh.

4. Formu s upečeným korpusem obalte alobalem, aby do ní při dalším pečení ve vodní lázni nevnikla voda. Potom na korpus nalijte náplň a formu přeložte na plech. Na plech vlijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny formy. Pečte při 180 °C asi hodinu. Když je sernik upečený, troubu vypněte a otevřete, ale formu nevytahujte a nechte pomalu chladnout v troubě. Před podáváním sernik poprašte cukrem.

Rocky road Rocky road Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký)

Čtěte také

kraslice

Čtěte také

Vyfoukněte kraslice jen jednou dírkou. Nejlépe to jde s plastovou stříkačkou

Rocky road

Sladkosti vzniklé smícháním různých pochutin do jednoho hrbolatého celku nesou v překladu název kamenná cesta. Na stolech Američanů či Britů se objevují o nejrůznějších svátcích. Základem je čokoláda a marshmallows. Při zdobení se můžete vyřádit podle vlastní fantazie – obzvlášť na Velikonoce, Vánoce nebo o Halloweenu.

Doba přípravy: 20 minut + tuhnutí

suroviny na zapékací formu 20 × 20 cm:

• 400 g hořké čokolády • 50 g másla • 1 lžíce medu • 70 g oblíbených sušenek • 1 hrst minimarshmallows • 3 tyčinky Twix • minivajíčka na ozdobu

1. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, máslo a med. Pak vmíchejte nalámané sušenky, nasekané tyčinky, marshmallows a směs vlijte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem. Ozdobte ji nasekanými vajíčky a nechte zatuhnout. Pak dezert nakrájejte na kostky či tenké proužky a podávejte.

Čtěte také

Čtěte také

Rychlý koláč s tvarůžky je hotový za půl hodiny

Velikonoční ježek Velikonoční ježek Zdroj: Archiv časopisu Dobré jedlo Velikonoční ježek

(Ne)obyčejný nepečený moučník promění v roztomilého ježka špičaté mandlové bodlinky.

Doba přípravy: 20 minut, chlazení přes noc

Suroviny na 12 porcí:

• 250 g másla • 200 g moučkového cukru • 1 žloutek • 250 ml espresa • 40 podlouhlých cukrářských piškotů • 50 g mandlí • 3 tmavé sušené rozinky

1. Máslo utřete s cukrem a se žloutkem do pěny. Připravte 250 ml silné rozpustné kávy, nechte ji vychladnout a postupně do krému vmíchejte asi pět lžic.

2. Zbytek kávy nalijte do mělké, dostatečně dlouhé misky. V kávě namáčejte piškoty a ukládejte je na podlouhlou či oválnou mísu podélně ve čtyřech řadách.

3. Piškoty potřete vrstvou krému a pokračujte v ukládání dalších namočených piškotů. Nakonec celého ježka ze všech stran potřete krémem tak, aby piškoty nebylo vidět.

4. Ježka dejte ztuhnout do chladničky. Před podáváním ho ozdobte ostny – mandlemi. Z rozinek mu na přední straně udělejte oči a čumáček.

Čtěte také

Čtěte také

Upečte si slavné dorty: linecký, sachr a pavlova

Bezlepkový mrkvový dort s čokoládovým hnízdem a marcipánovými vajíčky Bezlepkový mrkvový dort s čokoládovým hnízdem a marcipánovými vajíčky Bezlepkový mrkvový dort s čokoládovým hnízdem a marcipánovými vajíčky Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký)

Mrkvový dort je šťavnatý a oblíbený pro širokou možnost obměn. V té naší najdete místo mouky quinou. Brusinky můžete nahradit rozinkami, místo pekanů dát jemné mandle nebo výraznější vlašáky a experimentovat lze i s kořením.

Doba přípravy: 50 minut, pečení 70 minut

Suroviny (forma ø 20 cm):

Korpus: • 450 g mandlové mouky • 400 g mrkve • 250 g tmavého třtinového cukru • 125 ml slunečnicového oleje • 5 vajec • 80 g uvařené quinoy • 60 g pekanových ořechů • 60 g sušených brusinek • 1 lžička mletého zázvoru • 1/2 lžičky mletého hřebíčku • 1 lžička skořice • 2 lžičky prášku do pečiva • máslo na vymazání formy

Krém: • 500 g sýra philadelphia • šťáva z 1/2 citronu • 125 ml smetany ke šlehání • moučkový cukr, množství dle chuti

Čokoládová hlína: • 30 ml vody • 60 g cukru • 60 g hořké čokolády

Vejce: • 200 g mandlového marcipánu • gelové potravinářské barvy • kapka vodky

Čokoládové hnízdo: • 200 g hořké čokolády • 1 lžíce tmavého holandského kakaa

Vejce Vejce Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký) 1. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Quinou uvařte podle návodu na obalu, slijte, propláchněte v cedníku studenou vodou a nechte okapat. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, pekany nasekejte.

2. Troubu předehřejte na 175 °C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte nastrouhanou mrkev, přidejte mandlovou mouku, olej, koření, prášek do pečiva, quinou, pekany a brusinky. Vařečkou směs dobře promíchejte, přilijte našlehaná vejce s cukrem a opatrně vmíchejte. Snažte se nevyhnat z vajec vzduch, který se do nich dostal během šlehání.

3. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 70 minut, pokud pak zapíchnete špejli a vytáhnete ji čistou, Vejce Vejce Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký) máte hotovo. Korpus nechte chvíli zchladnout ve formě, pak formu otevřete a korpus nechte zcela vychladnout na mřížce.

4. Krém: Do mísy vyklopte philadelphii, podle chuti oslaďte, přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji zapracujte ke krémovému sýru. Dort podélně rozřízněte, potřete polovinou krému, přiklopte vrchním korpusem a zbytkem krému potřete vršek dortu.

5. Čokoládová hlína: Do rendlíku nalijte vodu, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Jakmile začne karamelizovat, přidejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové pecky, sejměte rendlík z plotny a vařečkou rychle rozmíchejte, dokud se nevytvoří směs podobná drobence. Rozložte ji na pečicí papír a nechte vychladnout.

6. Marcipánová vejce: Marcipán rozdělte na několik částí, každou obarvěte kapkou barviva do požadovaného odstínu. Vytvarujte v dlaních vajíčka a nechte je na vzduchu ztvrdnout.

Čokoládová hlína Čokoládová hlína Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký) 7. Na arch pečicího papíru rozložte vajíčka, pár kapek černé gelové barvy rozřeďte kapkou či dvěma vodky a rozmíchejte. Oblečte si jednorázové rukavice, štětec namočte do barvy, prsty cvrnkejte do štětinek štětce a zlehka vajíčka pocákejte. Nechte důkladně zaschnout.

8. Hnízdo: Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, naplňte jí cukrářský sáček a na pečicí papír nakreslete větvičky. Celý arch dejte do mrazáku a nechte zatuhnout. Můžete ho také podložit, větvičky se lehce zohýbají a budou vypadat přirozeněji.

9. Štětečkem namočeným do kakaa poprašte všechny zatuhlé větvičky, získají tak krásný a přirozený vzhled.

10. Na vršek dortu nasypte trochu čokoládové hlíny. Na ni vyskládejte větvičky do kruhu, občas je zasypte trochou hlíny, čímž hezky vyplníte Čokoládová hlína Čokoládová hlína Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký) případné mezery. Doprostřed hnízda položte vajíčka a máte hotovo.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.

Čtěte také

Čtěte také

Mleté řízečky z telecího masa jsou dokonalé se smetanou