Změny prsou jsou individuální, ale často jsou patrné už po čtyřicítce, kdy v nich ubývá žláz, a naopak přibývá tukových buněk, v důsledku čehož jsou méně pevná. Je jasné, že už také nejsou jakoby tak plná, pokud jde o jejich tvar. Všimnete si také toho, že prostor mezi vašimi prsy se zvětšuje, mohou se na nich objevit strie a vrásky, a naopak mizí tmavé zabarvení dvorců.
Část žen zaznamená, že jsou jejich prsa v důsledku toho všeho menší, a musí si kvůli tomu dokonce začít kupovat podprsenky s menšími košíčky. Nemalá část má naopak opačný problém, jejich prsa se zvětší – a nemusí to nutně souviset s tím, že by ony samy snad v poslední době přibraly na váze. Častěji se to týká žen, které mají nadváhu nebo obezitu, případně k nim mají celoživotní sklony a musí se hlídat, aby jejich váha byla v normě.

Musíte začít s předstihem

Je dobré vědět jednu věc – pokud vám v době před menopauzou vyrostou prsa, bude skoro nemožné se vrátit k menší velikosti. Účinné je pouze tomu předejít úpravou stravy a vůbec životního stylu v předstihu.

Hlavním viníkem změn je pokles hladiny estrogenu, své udělá také samotná ztráta pružnosti kůže. Estrogen stimuluje růst prsní tkáně, zatímco když ho v těle ubývá, způsobuje to mimo jiné zmenšení mléčných žláz. Uvolněný prostor vyplňuje tuk, kvůli čemuž prsa vypadají měkčí a méně plná.

Mezi další příznaky nízké hladiny estrogenu patří:

  • nepravidelná nebo chybějící menstruace
  • návaly horka
  • noční pocení
  • citlivost prsou
  • bolest hlavy
  • náladovost
  • únava
  • potíže se soustředěním
  • ztráta kostní hmoty

Na druhou stranu, můžete počítat s tím, že s nastupující menopauzou vás přestanou trápit každoměsíční potíže s prsy, jako byla například jejich zvýšená citlivost a bolestivost před každou menstruací. Nadále je však mohou zažívat ženy, které podstupují hormonální terapii kvůli zmírnění příznaků klimakteria.

Mamograf bude přesnější

Pravděpodobnost vzniku nějakých hrudek a bulek v prsu stoupá – může jít o různé fibroidy, cysty. Četnost jejich výskytu se zvyšuje s věkem. Ve většině případů jsou tyto hrudky neškodné a má je většina žen, ale rozhodně má smysl nechat si je zkontrolovat u lékaře. A samozřejmě chodit pravidelně na mamograf.

Mimochodem, vyšší věk a s tím související méně hustá tkáň prsu činí vyšetření spolehlivějším, protože je snazší odhalit případný problém.

Zdroje:

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/breast-changes-in-older-women/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325749