Veronika má o šest let starší sestru Martinu. I přes větší věkový rozdíl měly od malička krásný vztah, Martina Veroniku vždycky chránila, byly tady jedna pro druhou a sdílely i ta největší tajemství. Zatímco Veronika děti nemá, Martina vychovává dvě dcery. „Vždycky jsem se hrozně těšila, až budu teta! Chtěla jsem být taková ta super tetinka, se kterou je legrace a která bude své neteře a synovce tak trošku rozmazlovat. A přesně taková teta jsem. S holkami vycházíme úplně parádně, rády se mnou tráví čas, když za nimi přijedu na návštěvu, s mladší Sofinkou si vždycky pohraju a se starší Viki probíráme kluky a zkoušíme účesy. Holky jsou skvělé,” vypráví Veronika.

Řekla mi, že mě nenávidí

„Ségře se do výchovy nijak nepletu. Nekradu si holky pro sebe ani si je nijak nekupuju. Respektuju pravidla, které Marťa holkám nastavila a nijak její autoritu nepodrývám. Přesto Martě můj vztah s holkami začíná vadit. Cítím to už delší dobu a nedávno to přiznala nahlas…” odmlčí se na chvíli Veronika a kroutí hlavou. „Já fakt nevím, co je tak hrozného na tom, že se mnou holky rády tráví čas? Nevím, jestli se v poslední době nějak s Martinou nepohádaly nebo co jí řekly, každopádně ségra nabyla dojmu, že mě holky mají radši než ji a je z toho hotová. Vyčítá mi, že jim všechno dovolím, pořád jim něco kupuju, s ničím nemám problém a ona pak vypadá jako největší bubák a generál. Brečela, že je to hrozně nefér, a dokonce taky prohlásila, že mě nenávidí. To mě hrozně zasáhlo…”

Nevím, co mám dělat

Od té doby se hádky opakovaly. „Ségra je od té doby odměřená, hádáme se častěji. Tu a tam mi vyčte, že jsem vůbec nic nepochopila a nic jsem nezměnila. Jenže já vážně, vážně, vážně netuším, jak si to vlastně představuje. Co mám změnit? Mám být na holky hnusná, aby ona byla za klaďase? Mám se s nimi přestat stýkat? Nechápu, co po mě chce. Myslím, že ani ona sama to neví. Je mi líto, jestli se s holkami hádá, ale přijde mi hrozně nefér, že to shazuje na mě…” vpráví sklesle Veronika.

„Jsem zničená. Nevím, jak se mám k neteřím chovat a nevím, jak se mám chovat k ségře. Marťa byla od malička moje nejlepší kamarádka a ničí mě, že je na mě naštvaná. Nechci, aby mě nenáviděla. V poslední době o tom hodně přemýšlím. Proč to vlastně řekla? Přemítám si, jak jsem se chovala k holkám, a hledám, co bylo tak strašně špatně. Ale nevím, nepřijde mi, že bych jí jakkoli shazovala nebo něco podobného. Nemůžu za to, že mě holky mají rády. Nemůžu za to, že ji vytočí každá blbost a jenom na ně řve,“ rozohní se Veronika, ale pak pokračuje klidněji: „Hm, to, co jsem teď řekla, není fér. Vím to. Jsem jen hrozně naštvaná. Nevím, jaké to je vychovávat děti, nevím, jaké to je být s nimi 24/7. Já vlastní děti nemám. Třeba bych taky křičela. Právě proto, že svoje děti nemám a pravděpodobně mít nebudu, nechci o kontakt s holkami přijít. Zároveň ale nechci ztratit ani sestru, je pro mě tím nejbližším člověkem na světě. Co mám sakra dělat?”

Pohled odborníka: Mgr. Kateřina Vaníčková, online psychologická poradna Mojra.cz

Pohled odborníka: Mgr. Kateřina Vaníčková, online psychologická poradna Mojra.cz

Vztahová vazba mezi matkou a dítětem je klíčová a velmi silná. Tak jako v ostatních vztazích, mileneckých a partnerským, občas žárlíme. Je možné, že v případě Veroniky žárlí sestra Martina. 

Rodičovství je o neustálém hledání té správné cesty a o balancu mezi výchovou, láskou, kamarádstvím… A to hledání nikdy nekončí. Stejně jako pochybování, zda to, co děláme, děláme správně. Martina se dostala do situace, kdy nemůže být pro své děti jen kamarádka, ale také rodič, a v některých situacích možná i „generál“. Naopak sestra Veronika je vždy veselá a zábavná teta, kterou mají děti rády.

A teď k tomu, co je důležité. V tuto chvíli je podstatné, aby šla Veronika s city ven. Zkusila vysvětlit své sestře Martině, jak je pro ni jejich vztah významný a jak ji to trápí. Že nechce, aby se hádaly, a že je pro ni velmi blízkou a důležitou osobou. Zároveň že se bude snažit, aby se do podobných konfliktů nedostávaly. Říct jí, že je ochotná něco změnit. Že se o změnu snažila, ale že to pravděpodobně nepadlo na úrodnou půdu, takže si ráda nechá i poradit. Může poprosit sestru, jestli by mohla na rovinu říct, jak by ta změna měla nebo mohla vypadat.

Super a zábavná teta samozřejmě Veronika zůstat může. Jde o to se rozumně dohodnout na pravidlech tak, aby to všem třem stranám, jak dětem, tak sestře a Veronice, vyhovovalo, a aby ukázala sestře hodnotu, kterou v celé rodině a v přátelství s ní vidí.

Umocnit tento vztah může tím, že nebude jen kamarádka, která si s dětmi pohraje a popovídá, ale pomůže sestře například trochu s výchovou nebo domácností. A tím pádem budou ve čtyřech trávit trochu více času dohromady. A jak? To si musí říct sama sestra, protože žádná žena nechce, aby jí někdo zasahoval nevyžádaně do domácnosti a výchovy. Každá z nás musíme ctít individuální činy a rozhodnutí té druhé.

Kontakt: www.mojra.cz