Veronika měla pár krátkodobých vztahů, ale s žádným mužem nevydržela déle než pár měsíců. „Asi rok po svatbě mojí sestry jsem Mirka náhodou potkala ve městě, přirozeně jsme se dali do řeči a nakonec jsme strávili ve vinárně několik hodin. Mluvil o tom, jak ho zlomilo, když se s ním Pavla rozešla, a jak dlouho se s tím vyrovnával. Tvrdil ale, že je to už za ním a je připravený na nový vztah. Bylo to takové to povídání nad vínem, kdy se lidé svěřují i s věcmi, o kterých by normálně nemluvili. Doprovodil mě pak domů a zase jsem o něm nějaký čas neslyšela,“ vzpomíná Veronika. Mirek se ozval po několika měsících a Veroniku pozval na večeři.

Myslela jsem si, že máme hezký vztah

Veronika se s Mirkem začala scházet častěji, podnikali spolu výlety a z kamarádství se postupně stal vztah. „Bála jsem se, co tomu řekne sestra, ale měla asi výčitky svědomí, že se s Mirkem tenkrát tak narychlo rozešla, a vlastně myslím, že byla nakonec docela ráda, že má vztah. I když to samozřejmě bylo ze začátku dost divné. Protože se ale Pavla odstěhovala daleko, moc často se nevídáme, jen několikrát do roka při rodinných oslavách,“ říká Veronika. Veronice s Mirkem se narodili dva synové, které spolu vychovali, měli vztah, který nějak nevybočoval z normálu.

Co jsem slyšela, mě hrozně ranilo

„Máme partu přátel, se kterou se pravidelně scházíme, naše děti jsou stejně staré, takže jsme spolu trávili dovolené, známe se opravdu dobře. Pravidelně u nás na zahradě pořádáme setkání, grilujeme, jak už to bývá, rádi si dáme i víno nebo pivo… Jednou se akce protáhla, já jsem si šla lehnout dřív, ale Mirek byl rozpovídaný, tak zůstal sedět u ohně s naším kamarádem,“ vzpomíná na osudnou noc Veronika. Nechala si otevřené okno, protože byl teplý večer, a omylem tak vyslechla Mirkův rozhovor s kamarádem. „To, co jsem slyšela, mě úplně paralyzovalo. Mirek vyprávěl našemu kamarádovi, že se se mnou dal tenkrát dohromady jen kvůli tomu, že jsme si s Pavlou podobné a že to bylo natruc. Z jejich rozhovoru vyplynulo, že jeho osudovou láskou byla a pořád je moje sestra. Říkal, že mě má rád, ale že vždycky, když se potká s Pavlou, vrací se mu všechny pocity, které měl, když chodil s ní, a představuje si, jaké by to bylo, kdyby život strávili spolu, kdyby spolu měli děti, bydleli spolu… slyšet tohle po tolika letech společného života bylo hrozné.“

Veronika Mirkovi neřekla, co onoho večera slyšela, a neví, jak se k celé situaci postavit. „Vůbec nevím, co mám dělat, Mirek se ke mně chová hezky, ale pořád myslím na to, že jsem jen záskok za Pavlu. Bojím se to s ním řešit, protože to nechci slyšet znovu, nevím, jestli není lepší pokusit se to vytěsnit a žít jako dřív, to ale bohužel nejde… také se změnil můj vztah se sestrou, snažím se vyhýbat společnému setkání, vím, že za to nemůže, ale emoce jsou silnější…“

Pohled psychoterapeuta, odpovídá Karel Fišer, člen České asociace pro psychoterapii

Pohled psychoterapeuta, odpovídá Karel Fišer, člen České asociace pro psychoterapii

Žít ve strachu z toho, že zraňující slova uslyším znovu, anebo se je raději pokoušet vytěsnit a snažit se žít jako dřív může být značně zatěžující. Jak sama paní Veronika říká: „Emoce jsou silnější.“ Možná se může zdát být ohrožující podívat se na ně zblízka, ovšem právě tak se může podařit je dostat pod kontrolu. Potlačením může dojít buď ke zmíněné zátěži, kterou si pak neseme, nebo k nekontrolovanému výbuchu.

Pokud je pro paní Veroniku představa rozhovoru s Mirkem složitá, může si před tím, než s ním téma otevře, říct o podporu či sdílet v bezpečném prostoru (terapie, konzultace). Těžko říct, do jaké míry sehrál úlohu alkohol a vůbec rozpoložení a atmosféra, ve které se Mirek svěřoval svému kamarádovi se svými city k Pavle. To paní Veronika zjistí, když se zeptá nebo bude o své nejistotě mluvit. Do té doby vidím nad titulkem jejího příběhu „Manžel miluje mou sestru. Nevím, jak dál...“ otazník.

Kontakt: www.karelfiser.cz