Kdy naposledy jste domů přinesli nové škrabadlo s tím, že si vaše micina už konečně přestane brousit drápy na křesle nebo tapetách, jenže madam ho jen obešla a šla pokračovat v rozdělané práci na nebohém nábytku? Asi to nebylo tak dávno, viďte? Majitelé koček by zkrátka svým zvířátkům snesli modré z nebe, jen aby to čalounění drápat přestala. Často se tak ale neděje, a tak se lidé se zničenými věcmi nakonec smíří.

VIDEO: Proč vás kočka kouše a škrábe? Zde se dozvíte, co to ve skutečnosti znamená

Zdroj: Youtube

Podle veterinářky Marie Kadeřávkové ale kočku naučit na škrabadlo lze. V první řadě je však důležité si uvědomit, co škrábání a broušení drápů pro kočku ve skutečnosti znamená. Hlavní funkcí je značkování teritoria. Za prvé pachem - díky pachovým žlázkám, které mají mezi polštářky. A za druhé vizuálem - čím výš jsou škrábance, tím větší a silnější je zvíře, kterému dané teritorium patří. Další funkcí je pochopitelně ostření drápků.

Jak vybrat správné škrabadlo?

Kočky jsou jako lidé, každá je jiná. To znamená, že bude i každé něco jiného vyhovovat. Zatímco některé rády lezou ve výškách a pozorují okolí, jiné se raději schovávají. Pokud si stále nejste jistí, jakým škrabadlem či prolézačkou se zavděčit, přešlap neuděláte s co nejdelší souvislou plochou na škrábání směrem do výšky. Pro kočky je totiž přirozené se u drápání postavit na zadní a co nejvíce se protáhnout.

„Další část už je na povaze kočky. Pokud se ráda schovává, je dobré vybrat škrabadlo s boudičkami. Naprosto ideální jsou v takovém případě škrabací válce. Nabízí spoustu úkrytů a zároveň jsou celým svým povrchem škrabadlo. Pokud vaše kočka ráda šplhá a má rozhled, je dobré zvolit nějaké vysoké,“ vyjmenovává veterinářka Marie Kadeřávková.

Kam škrabadlo umístit?

Asi jste už sami zjistili, že koupě škrabadla není o tom postavit ho tam, kam se vám zrovna hodí, nebo na něj máte prostor, s tím, že si ho kočka ve vteřině oblíbí. Takhle to bohužel nefunguje. Aby totiž škrabadlo vzbudilo její zájem, je třeba dbát právě na správné umístění. Předem zapomeňte na estetiku nebo praktičnost v rámci fungování vašeho bytu. Kočka je zvíře společenské, které má rádo přehled, takže se nebojte škrabadlo umístit tam, kde vy sami trávíte nejvíce času.

„Máte krásný škrabací strom umístěný v předsíni, ale kočka si jej ani nevšimne? Není divu, ideální je dát ho do obýváku vedle gauče. Věčně tam někdo je, něco se tam děje,“ zdůrazňuje veterinářka s tím, že další skvělé místo je vedle okna. Kočka tak může sledovat dění na ulici, nebo v zahradě, a ukojit tak svoji zvědavost.

Extra TIP!

Extra TIP!

Škrabadlo poničte zhruba ve výšce kočky stojící na zadních. Bude si myslet, že už to místo označila jiná kočka a tak ho bude chtít získat pro sebe.

Zdroj: vlasta.cz Cats and Scratching - American Humane - American Humane PetCenter

Související články