Větrání na mikroventilaci = vyšší náklady na energie

Jednou z největších chyb, které se můžeme při větrání dopustit, je nesprávné využití mikroventilace a ventilace. Zejména v zimě je mikroventilace i ventilace naprosto nevhodná. Pokud necháme okno takto otevřené celý den nebo jen několik hodin, unikne nám skrz něj obrovské množství tepla. Větrací efekt je přitom naprosto minimální. Vzduch v místnosti se při otevření na ventilaci a mikroventilaci nevymění tak, jak by bylo potřeba. Celé větrání je proto k ničemu, a navíc se prochladí ostění kolem oken a uvnitř okenního profilu může i vlhkost namrznout.

V nevětrané místnosti je vysoká vlhkost. Chladné povrchy, jako jsou okna nebo nezateplené stěny se budou rosit, od toho je jen krok ke vzniku plísní. Efekty mikroventilace potom poznáme i na našem účtu za energie, zbytečně protopené peníze už nám nikdo nevrátí.

Mimo zimní období může větrání na ventilaci stačit. I v tomto případě se vzduch v místnosti vyměňuje velmi pomalu a je proto třeba větrat dlouho, ale když je venku teplo, nevadí to. Bez mikroventilace se můžete úplně obejít, je určena v zásadě k tomu, aby zefektivnila použití odsavačů par.

Kdy je třeba větrat?

Dalším častým mýtem je odmítání větrání v zimě či za špatného počasí. Pokud nebudeme větrat celou zimu, zaděláváme si na nepříjemné zdravotní problémy. Větrání je důležité pro správné fungování našeho celého těla. Dvě osoby vydýchají vzduch v průměrné místnosti za dvě hodiny a už po této době můžeme pozorovat první efekty v podobě bolestí hlavy a únavy.

Větrání při dešti či nízké oblačnosti bývá často zatracováno kvůli vlhkosti, která se může dostat do bytu a následně napomoci k rosení oken. To je ovšem z větší části způsobené vlhkostí, která se do vzduchu dostává v kuchyni a koupelně, není proto důvod nevětrat kvůli strachu z orosených oken. Právě naopak, dostatečné výměna vzduchu nám může pomoci při zbavování se přebytečné vlhkosti.

Jak na správné větrání?

Teď když jsme zmínili nejčastější chyby, sluší se samozřejmě popsat, jak správně větrat. Základem je pravidelné větrání ve všech místnostech, ve kterých můžeme. Po celý rok, ale zejména v zimě, je nejlepším způsobem otevřít celé okno a velmi intenzivně vyvětrat během několika minut. Pokud v teplém období využijte průvan otevřením více oken, vyvětráte velmi rychle.

Tímto způsobem dosáhneme nejrychlejší výměny vzduchu a nejmenšího úniku tepla, zároveň nedojde k prochlazení stěn a vybavení bytu. Nový studený vzduch se pak opět rychle ohřeje díky teplým povrchům v místnosti. Tento styl větrání zamezí veškerým negativním efektům, které s sebou přináší nevětraný byt či dům.