Vídeňský řízek
Pamatujte si, že do tenka rozklepaný plátek z části telecí kýty zvané oříšek v hebkém kabátku z čerstvé strouhanky by měl pokrýt většinu talíře!
Doba přípravy: 25 minut + 30 minut smažení
Suroviny na 4 porce:
600 g telecí kýty
250 g másla na smažení
5 lžic řepkového oleje na smažení
4 skrojky citronu a nakládané brusinky k podávání
sůl
pepř
Na obalení:
2 lžíce smetany ke šlehání
2–3 čerstvé housky
hladká mouka
mletá sladká paprika
2 vejce
sůl
pepř
Postup:
Maso odblaňte a nakrájejte na plátky. Na několika místech po obvodu nařízněte jejich okraje a naklepejte je na sílu asi 4 mm. Z obou stran mírně osolte a opepřete.
Mezitím vyšlehejte smetanu do polotuha a housku rozsekejte v mixéru na měkkou strouhanku (nemusí být příliš jemná).
Mouku smíchejte s paprikou. Rozšlehaná vejce osolte, opepřete a zlehka k nim přimíchejte šlehačku.
Maso obalte v ochucené mouce, ve vaječné směsi a ve strouhance a ihned smažte (každý plátek zvlášť, protože jsou opravdu velké) v hlubší pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého másla s olejem (řízek by měl být v tuku vždy ponořen celý).
Přebytečný tuk odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami a podávejte s lehkým bramborovým salátem, se skrojky citronu a s nakládanými brusinkami.
Lehký rakouský bramborový salát
Se šťavnatým vídeňským řízkem vytvoří ideální pár.
Doba přípravy:
20 minut
Suroviny na 6 porcí:
1 kg brambor (uvařených ve slupce)
1 velká červená cibule
Zálivka:
2 lžíce oleje 4 lžíce bílého vinného octa
1 lžička cukru
sůl
pepř
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka.
Z trochy vody, oleje, octa, cukru, soli a pepře udělejte zálivku a v míse ji promíchejte s bramborami a cibulí.