Vídeňský řízek

Pamatujte si, že do tenka rozklepaný plátek z části telecí kýty zvané oříšek v hebkém kabátku z čerstvé strouhanky by měl pokrýt většinu talíře!

Doba přípravy: 25 minut + 30 minut smažení

Suroviny na 4 porce:

600 g telecí kýty

250 g másla na smažení

5 lžic řepkového oleje na smažení

4 skrojky citronu a nakládané brusinky k podávání

sůl

pepř

Na obalení:

2 lžíce smetany ke šlehání

2–3 čerstvé housky

hladká mouka

mletá sladká paprika

2 vejce

sůl

pepř

Postup:

Maso odblaňte a nakrájejte na plátky. Na několika místech po obvodu nařízněte jejich okraje a naklepejte je na sílu asi 4 mm. Z obou stran mírně osolte a opepřete.

Mezitím vyšlehejte smetanu do polotuha a housku rozsekejte v mixéru na měkkou strouhanku (nemusí být příliš jemná).

Mouku smíchejte s paprikou. Rozšlehaná vejce osolte, opepřete a zlehka k nim přimíchejte šlehačku.

Maso obalte v ochucené mouce, ve vaječné směsi a ve strouhance a ihned smažte (každý plátek zvlášť, protože jsou opravdu velké) v hlubší pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého másla s olejem (řízek by měl být v tuku vždy ponořen celý).

Přebytečný tuk odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami a podávejte s lehkým bramborovým salátem, se skrojky citronu a s nakládanými brusinkami.

Lehký rakouský bramborový salát

Se šťavnatým vídeňským řízkem vytvoří ideální pár.

Doba přípravy:

20 minut

Suroviny na 6 porcí:

1 kg brambor (uvařených ve slupce)

1 velká červená cibule

Zálivka:

2 lžíce oleje 4 lžíce bílého vinného octa

1 lžička cukru

sůl

pepř

Postup:

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka.

Z trochy vody, oleje, octa, cukru, soli a pepře udělejte zálivku a v míse ji promíchejte s bramborami a cibulí.