Na horní poličce bývá nejchladněji, jako doma se zde cítí všechno, co se rychle kazí – saláty a pomazánky, měkké salámy a některé sýry. Uložte sem také syrové maso a zpracujte ho nejdéle do tří dnů. A strčte ho dozadu, blíž k chladicímu agregátu. O patro níž ubytujte mléko a všechny jeho příbuzné, tedy jogurty, pribináčky, smetanu, tvaroh a máslo. Do sklepa, tedy nejnižší části lednice, patří ovoce a zelenina. Pokud tam máte dvě přihrádky, oddělte je. Mezi některými druhy ovoce a zeleniny panuje jistá rivalita!

Jak je to s vajíčky?

Vejce jsou základní potravinou, která v běžné kuchyni nesmí chybět. Jak je tedy skladovat, aby vydržela co nejdéle v kondici? Spousta lidí je ukládá do dveří lednice, což není úplně ideální. Proto je mi záhadou, proč mají někteří výrobci chladniček přihrádku pro vajíčka umístěnou právě ve dveřích. Lednici přece otvíráme několikrát denně, často v rychlém sledu po sobě, a mísení teplého a studeného vzduchu vajíčkům vůbec neprospívá. Stabilní teplota je totiž pro skladování vajec stěžejní. Vyhovuje jim klasická teplota v lednici, tedy 4 až 7 °C, nad 15 °C můžou rychle podlehnout zkáze.

Nenechávejte je v kartonovém obalu

Obaly z kartonu je lepší po přinesení z obchodu vyhodit. Udržují se na nich spousty bakterií, které se mohou v lednici rychle množit a přenést se na ostatní potraviny. Vajíčka vyndejte z kartonu a v žádném případě je neumývejte. Zlikvidovali byste tím ochrannou vrstvu na skořápce a přímo dovnitř by se mohly dostat nějaké bakterie. Když se totiž vejce orosí a skořápka je vlhká, snadno se v ní začnou množit plísně.

Uzavřete obaly

Volně vajíčka samozřejmě nechat nemůžete, to by z nich za chvilku byla míchanice, ale existují speciální plastové obaly přímo na vajíčka. Nebo stačí použít svačinovou dózu s víčkem a vystlat ji čistými ubrousky. Tam vložte vajíčka špičkou dolů, aby mohla „dýchat“. Pokud je skladujete déle, občas je otočte, aby se žloutek neusadil na jedné straně. Určitě je v obalech uzavřete, skořápka totiž velmi rychle absorbuje pachy.

Jak to chodilo na vesnici

Pokud chováte nosnice, určitě sami dobře víte, jak nejlépe vajíčka skladovat. Dříve se vajíčka uchovávala v truhle v obilí, oddělená jedno od druhého. Jedním z osvědčených způsobů skladování vajec, který se ještě výjimečně používá, je nakládání do „vápna“, tedy spíše vápenaté vody. Takhle skladovaná vajíčka prý vydrží od léta až do zimy, ale není možné je používat jako klasická čerstvá vejce, tedy přímo k jídlu. Nehodí se ani pro většinu pečených moučníků, kde je v receptu třeba oddělit bílek od žloutku a ušlehat tak třeba sníh. Používají se do pečiva nebo do omáček. Podobně se chovají i vajíčka naložená do roztoku vodního skla.