Toxická babička není ta, která vám pro svou únavu, nemoc nebo prostě lepší program odmítne hlídat děti. Na to má svaté právo. Toxický dědeček není ten, který nechá vnuky řádit v bahně a lovit žížaly na návnadu. Od toho dědečkové jsou. Toxický prarodič je ten, který se vám plete do výchovy a citově vydírá nebo uplácí děti. Specialistka na výchovu a autorka psychologického webu My Child Caroline Meyer ukazuje jejich typické chování na příkladech. Připadají vám některé z následujících scénářů známé?

Popírají, že sami jako rodiče udělali nějakou chybu

Kdykoli narazíte na nějakou problematickou část svého dětství, dozvíte se, že si to nepamatují nebo že přeháníte. Oni byli dokonalí rodiče! Což znamená, že stejně tak nejsou schopni vidět svoje chyby v roli prarodiče – a to je problém. Prarodič není šéf, ale podpůrná síla. Rodič určuje, co dítě smí a nesmí jíst, nosit, říkat.

Staví se do role spiklence za vašimi zády

Hned k tomu jídlu – za dob jejich mládí se o alergiích a intolerancích moc nevědělo. Proto toxický dědeček klidně šoupne malému celiakovi sušenku a babička vezme dítě s nesnášenlivostí laktózy na zmrzlinu, protože alergie jsou výmysl a „vašim to nebudeme říkat, jo?“. Zvlášť velká zákeřnost je dát dítěti rodičem zakázaný dárek a postavit tak mámu a tátu do role padoucha, který jim ho má odebrat.

Mají svaté právo na čas s vnoučaty

Váš program neprogram, výlet nevýlet, kroužky nekroužky, toxický prarodič dupe a trvá na tom, aby ho vnoučata navštěvovala ve stanovenou dobu. Pokud se tak nestane, udělají peklo vám i dětem. Vy se dozvíte, že to děláte naschvál (zřejmě jste úmyslně uspořádali sobotní turnaj okresních fotbalových týmů), a děti to dostanou ještě hůř. „Tobě na mně vůbec nezáleží! Víš, jak je mi to líto? Teď je mi úplně špatně, budu muset k doktorovi s tlakem!“

Peníze a dárky používají jako zbraň

Dostat od babičky nebo dědy stranou dvacku je nádherná věc a všichni si asi pamatujeme, jak měl člověk pocit, že mu vesmír leží u nohou, protože si sám může jít koupit žvýkačku. Takhle nevinně ale toxický prarodič nefunguje. Ten pracuje s dárky a penězi strategicky. A taky většinou nejde o dvacku, toxická babička slíbí stovku pokud… Toxický dědeček zmíní darování skateboardu, když…

Mají oblíbené vnouče (a jsou nejlepší babi/děda na světě)

Kdo měl protěžované dítě, bude mít i protěžovaná a odstrkovaná vnoučata. Je to znak narcistního rodiče i prarodiče. Vinou jeho pavýchovy pak vyrůstají děti s podkopaným sebevědomím. Jakmile vítá váš tchán nebo otec jedno z dětí „Á, tady je můj miláček!“, je to průšvih. A to jak pro miláčka, tak pro ty ostatní. Podobný průšvih je i to, pokud některý z prarodičů mámí z vašich dětí neustále prohlášení, že je nejlepší babička nebo dědeček na světě (což většinou znamená lepší než ten ze strany druhého rodiče).

Jak se s toxickým prarodičem vyrovnat

Jak se s toxickým prarodičem vyrovnat

Každý někdy dělá chyby, a aby bylo jasno, nemluvíme tady o babičce, která si občas postěžuje na kolena, ani dědečkovi, který vyhodí vnuka z dílny od cirkulárky. Mluvíme o těch, kteří zacházejí s vnoučaty jako s nástrojem moci. A tady bohužel funguje jenom jeden velmi razantní postup. Otevřený rozhovor o tom, co vám vadí, a nastavení vašich pravidel – rodič je šéf. Pokud všechno pokračuje beze změny dál, pak omezený kontakt a jenom za vaší účasti.

A jestli se ani pak, po dalším varování, případně podpoře ze strany jiných členů rodiny, nic nezmění, přestaňte se načas vídat. Dětem to musíte vysvětlit v klidu a bez emocí, které vámi bezpochyby cloumají. Ony nejsou schopné celou situaci posoudit a možná ještě dostanete naloženo od nich. Ale nenechte si nikým vnutit pocit viny – jde-li o skutečně toxické prarodiče, je detoxikace rodiny na vás.