Také si myslíte, že čím vyšší procento je na čokoládovém obalu uvedeno, tím je čokoláda kvalitnější? Tak jednoduché to bohužel není. Uvedené procento na obalu není obsah kakaa, ale podíl celé kakaové sušiny, do které patří všechny části kakaových bobů, čímž někteří výrobci toto procento schválně navyšují, aby čokoláda vypadala kvalitnější.
Čtěte složení
Nejcennější je kakaové máslo, které se lisuje z kakaové hmoty a vzniká při tom i tak trošku „odpadní“ kakao, které už tak cenné není. Pro chuť čokolády je důležitý i druh bobů, ale takový údaj u běžných čokolád na obalu nenajdete. Přesto si složení přečtěte.
Co do čokolády nepatří?
Před hodně procentní čokoládou s vysokým obsahem kakaové sušiny dejte raději přednost třeba jen 60–75% čokoládě s vysokým obsahem kakaové hmoty (bobů), případně kakaového másla. Ve složení čokolády nemá co dělat jakýkoli jiný tuk (mléčný, rostlinný apod.) ani sušená syrovátka, aromata, dochucovadla a pozor i na údaj „odtučnělý kakaový prášek“.
Kvalitní mléčná čokoláda může být i méně než 50%, ale přidané sušené mléko by nemělo být odstředěné, nýbrž plnotučné.
Kladdkaka – švédský čokoládový dort s višněmi
Pokud si při vyslovení jeho jména nezlomíte jazyk, vytvoří vám na něm tato švédská obdoba brownies neskutečné nebe. Příprava je jednoduchá a výsledek neodolatelný. Navíc je dort v této verzi bezlepkový.
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny na formu o průměru 22–24 cm:
- 250 g hořké čokolády (minimálně 70%)
- 100 g višní (čerstvé nebo naložené v rumu)
- 150 g másla + na vymazání formy
- 80 ml silné kávy
- 4 vejce
- 120 g třtinového cukru
- 1 lžička rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- špetka mletého chilli
- moučkový cukr nebo kakao k posypání
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpusťte na kousky pokrájené máslo a nalámanou čokoládu. Když je vše dokonale rozpuštěné (čokoláda nesmí vřít!), přidejte do směsi kávu a lžičku rumu. Promíchejte a nechte zchladnout.
- Oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem a lžičkou vanilkového extraktu do tuhé, světlé pěny. Našlehanou směs nalijte do čokoládové směsi a lehce promíchejte, aby se obě složky dobře propojily. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu a zlehka vmíchejte do čokoládového těsta. Těsto nalijete do formy, rozložte na ně rovnoměrně višně a pečte 40–50 minut. Po upečení nechte dort vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Ideální je nechat ho přes noc v lednici, druhý den se bude krásně krájet. Před podáváním posypte moučkovým cukrem nebo kakaem.
Zdroj: časopis Vlasta