Placičky

Když se teď tak často mluví o vegetariánech, objevují se i nové receptury bez masa. Přičtěme i to, jak odborníci na výživu velebí zdravotní benefit luštěnin. I já jsem svodům podlehla a do mnohých vegetariánských jídel jsem se zamilovala. Jedním z nich jsou placičky, které jsem jednou z nouze ukuchtila ze zbylé čočky. Tu jsem rozmačkala, přidala k ní nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, propašovala do ni najemno strouhanou mrkev, vajíčko a strouhanku. Okořenila to římským kmínem, kurkumou, mletým koriandrem a sušeným zázvorem. Placičky se navlhčenýma rukama formují snadno, a protože jsem známý čuník, ještě jsem je před smažením oplácala v sezamu a slunečnicových semínkách. Dají se použít jako náplň vegeburgerů nebo s míchaným salátem. Recept funguje s klasickou čočkou, ale i s červenou. Z fazolí jsem to nezkoušela, ale podle mě to bude taky úspěch…

Zdroj: Youtube

Z kaše polévka

Naopak to bohužel nefunguje. Zbyde-li mi jakákoliv luštěninová kaše, je jakousi „náhodou“ druhý den luštěninová polévka. Výhody jsou dvě. Ta první je, že vařené je to hned. Osmažím na troše tuku cibulku, zapráším moukou na jíšku, zaliju to vodou, přihodím brambory a mrkev na pidikostičky, a když je skoro uvařeno, přidám luštěniny. Druhá výhoda je, že čočkovou i hrachovou polévku u nás doma všichni milují. Tajemství popularity není v mém vychucení, ale že v ní bývají neuvěřitelně tenká kolečka párků.

Sekaná

Závěrečný tip je také od vegetariánů. S luštěninami zacházejí podobně jako ti druzí s mletým masem. Dá se z nich připravit i sekaná. Podobně jako do placiček do ní můžete přidat kořenovou zeleninu, ale i třeba podušené houby. Směsi dodá chuť koření (klasika je česnek, kmín, pepř, majoránka), zajímavou linku přidají ořechy a semínka (zkuste kromě slunečnice třeba sekané vlašské ořechy). Zahušťovat můžete strouhankou nebo jemnými ovesnými vločkami. Speciální tip: kořenovou zeleninu s cibulí nejdřív nechte v rozpálené troubě na oleji zkaramelizovat. Pečenou zeleninu rozmixujte s dvěma lžícemi oleje, přidejte luštěniny, podle potřeby vločky a všechno rozmixujte na jemnou hmotu (je-li příliš hustá, přidejte trochu vody). Pak vmíchejte semínka a upěchujte do formy na biskupský chlebíček, kterou jste předtím vyložili pečicím papírem.

Související články

Vaříme levně a sezonně: Čočka na kyselo s vejcem

Vaříme levně a sezonně: Čočka na kyselo s vejcem

Královnou úsporné kuchyně je Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky (poprvé vyšla r. 1905) vybíráme recepty, na které se nespravedlivě zapomnělo.

Suroviny: 

  • 1/2 kg čočky 
  • sůl
  • 4 vejce 
  • 2-3 polévkové lžíce octa 
  • 1 PL sádla 
  • 1 PL mouky 
  • 2 kostky cukru 
  • 2 lžíce sádla 
  • 1 cibule

Postup: 

1. Asi půl kila přebrané a ve studené vodě vyprané čočky dáme do vařící vody a necháme ji zvolna vařiti. Dá-li se do studené, ráda se rozváří a pozbývá chuti. Vody musí býti tolik, aby byla čočka potopena; dovnitř na ni dáme malou poklici, která pevně přiléhá, a druhou poklicí přikryjeme hrnec, v němž čočku vaříme. Poklice dovnitř dává se proto, aby se čočka nevařila obzrno. Čočkou občas protřepeme, aby spodní přišla navrch a podle potřeby přiléváme teplé vody. Je-li měkká, osolíme ji a scedíme. Za hodinu je uvařena.

2. Sladkokyselou omáčku připravíme tak, že ze lžíce sádla a lžíce mouky připravíme řidší jíšku. Do půllitrového kastrůlku dáme 2-3 lžíce octa, dvě kostky cukru, dvě lžíce jíšky a necháme dobře provařit.

3. Vejce uvaříme natvrdo.

4. Těsně před podáváním přidáme do sladkokyselé omáčky uvařenou a scezenou čočku a necháme přejít varem.

5. Takto upravenou čočku můžeme omastiti smaženou cibulkou na sádle. K čočce podáváme vařené hovězí maso nebo karbanátky, teplé párky či opečené klobásy.

ZDROJ: časopis Vlasta