Možná si říkáte, že vás se hemoroidy netýkají. Tak to ale bohužel není. Ne vždy totiž dokážeme rizikové faktory ovlivnit. Kromě potíží s vyprazdňováním, sedavého zaměstnání, stravy s nedostatkem vlákniny, nízkého příjmu tekutin, či obezity hraje roli i dědičnost. U žen pak bývá nejčastější příčinou tohoto onemocnění také těhotenství, neboť dochází k většímu tlaku v žilách pod vyvíjejícím se plodem, a tedy i v žilách rektálních.

Co jsou to vlastně hemoroidy?

Co jsou to vlastně hemoroidy?

Jako hemoroidy jsou označovány cévní pleteně v oblasti konečníku. Tato pleteň se skládá z drobných tepének, které do oblasti krev přivádějí a z drobných žilek, které ji odvádějí. Když je vše pořádku, krev do řitní oblasti přitéká a opět odtéká. Jakmile však dojde k poruše tohoto systému, přihlásí se o slovo bolestivé uzlíky, neboli hemoroidy. 

Jak se projevují?

Projevit se mohou dvěma způsoby - vnitřním (nacházejí se hlouběji v análním kanálu) a vnějším (objevují se na zevním povrchu konečníku). Občas se stane, že se krevní sraženina sama vstřebá a z uzlíku zbyde kožní řasa, která ztěžuje hygienu okolo řitního otvoru a zároveň zvyšuje riziko opětovného vzniku hemoroidů. Podle velikosti pak rozlišujeme 1. - 4. stupeň onemocnění.

V obou případech se člověk potýká s nepříjemným svěděním, pálením a bolestí kolem řitního otvoru. Přidat se může i hlenový výtok a příměs jasně červené krve ve stolici. Vzácně se vyskytuje i porucha vyprazdňovacího reflexu, chudokrevnost z chronických krevních ztrát nebo zánětlivé komplikace.

Dočasné i trvalé řešení

První, co člověka napadne, je vyrazit do lékárny pro volně dostupné léky a přípravky, jako jsou masti a čípky. A rozhodně to jako první pomoc není špatně. Podle lékárnice Pavly Horákové samoléčba skutečně dokáže zmírnit a ulevit od akutních projevů. Co však nedokáže, je odstranit jejich příčinu. "Pokud se hemoroidy opakují, doporučuji lékařské vyšetření na proktologické ambulanci, kdy lékař diagnostikuje stupeň onemocnění a doporučí vhodnou léčbu. Odkládáním návštěvy lékaře může docházet k postupnému zhoršení, až k projevům inkontinence," radí farmaceutka. V pokročilejších stádiích je pak na místě podstoupit chirurgický zákrok, kdy se hemoroid zaškrtí gumičkou, tím ztratí zásobení krví, zhruba do dvou dnů odpadne a vyloučí se se stolicí. Odstranit se však dá i laserem či mrazem.

Jak hemoroidům předcházet?

Jak hemoroidům předcházet?

  • dostatečný přísun tekutin (alespoň 2-3 litry denně)
  • zařadit do jídelníčku vlákninu (celozrnné pečivo, ovoce, zelenina)
  • pravidelný pohyb (každý den alespoň procházka)
  • vyhnout se dráždivým potravinám (kořeněná jídla, velké množství kávy, alkohol)
  • nevysedávat na toaletě (nečíst si na WC)
  • dbát na osobní hygienu (po vyprázdnění si osprchovat řitní otvor)
  • nezvedat těžká břemena

Zdroj: vlasta.cz ordinace.cz lepsipece.cz

Související články