Měli byste si pokud možno vybírat bio prostředky bez silikonů, parabenů a s jemným pěněním. Dávkujte si jen kopeček velký jako lískový ořech, na hlavě přece nepotřebujete horu pěny. Sprchu si při mytí vlasů nastavte na co nejnižší teplotu a nakonec je opláchněte studenou vodou, vlasy budou lesklejší. Po umytí z nich pomocí mikrovláknového ručníku jemně vymačkejte vodu. Tento materiál je k vlasům šetrnější než froté. Vlasy pak nečešte nebo jen hřebenem s velkými zuby. Kdykoliv to jde, nechte vlasy uschnout jen tak.

1. Petrželová kúra proti lámání

1 lžíci petrželových semínek přelijte 100 ml olivového oleje. Ve vodní lázni směs zahřívejte asi 30 minut, neměla by se vařit. Nakonec směs přeceďte. Deset dní po sobě vetřete vždy před spaním trochu oleje do konečků vlasů, ráno olej vymyjte šamponem. Vlasy si balte do ručníku, aby polštář zůstal čistý. Tuto kúru zopakujte několikrát během roku. Pomáhá na suché a lámavé vlasy, dodává potřebný zinek.

2. Vlasový olej na suchou kůži hlavy

Nechte zavadnout po 1 lžíci březových listů, kopřivy a rozmarýnu, dejte je do sklenice a zalijte 100 ml olivového oleje, pak vše zahřívejte ve vodní lázni, při 40 až 50 °C asi 2 až 3 hodiny. Olej přeceďte a nalijte do lahvičky. Na temném místě vydrží až jeden rok. Před mytím si olej naneste na kůži hlavy, nechte 30 minut působit pod igelitovým zábalem, pak vymyjte teplou vodou a jemným šamponem. Zklidňuje a hýčká suchou či podrážděnou kůži hlavy.

3. Gel ze lněného semínka

V hrnci smíchejte 320 ml vody a 80 g celých lněných semínek, za stálého míchání přiveďte k varu. Pak plamen ztlumte a směs nechte chvíli lehce bublat, míchejte, aby se semínka nepřichytila. Hustou směs přeceďte do šálku. Přidejte trochu rozpuštěného bambuckého másla, éterický olej, med a 2 lžičky glycerinu. Nechte vychladnout a směs pak dejte do kelímku. Vzniklý gel nebude slepovat vlasy. Uchovávejte v lednici, kde vydrží 1 až 2 týdny.

4. Vlasová voda z buxusu (zimostrázu)

Hrst čerstvých lístků zimostrázu zalijte 500 ml vroucí vody a nechte 15 minut zvolna vařit. Nechte dvě hodiny stát, pak přeceďte. Přidejte střik jablečného octa a naplňte do lahviček. V lednici vydrží asi týden. Odvar můžete občas používat jako vlasovou vodu nebo jím oplachovat vlasy po umytí. Látky obsažené v listech buxusu posilují a regenerují matné vlasy bez lesku a příjemně osvěžují kůži hlavy. Vyzkoušejte vodu na závěr po umytí a nevymývejte ji. Pak ještě vetřete 2 lžíce do konečků, vlasy osušte a nechte volně uschnout. Vytvoří pěkné vlny. Jablečný ocet dělá kůži hlavy dobře, protože reguluje pH. Pozor, buxus je jedovatý.

5. Vyživující ztužovač na vlasy s léčivými bylinkami

Nasekejte 1 lžíci sporýše lékařského a 1 lžíci přesličky a spolu s 1 lžící citronové šťávy a 150 ml vody nechte zakryté zvolna vařit asi 15 minut. Pak odvar přeceďte a naplňte do lahvičky. Používejte ho jako ztužovač i kondicionér. Ve druhém případě ho vmasírujte po umytí do kůže na hlavě, nechte působit pár minut a nakonec vypláchněte.

6. Vlasová voda pro brunety

Tři lžíce slupek granátového jablka a ořechových listů přelijte dvěma litry vroucí vody. Odvar přiveďte znovu k varu a na mírném ohni nechte zvolna vařit 15 minut. Přeceďte a přelijte do lahvičky. Jednou za týden spláchněte vyrobenou vodičkou vlasy po umytí a nesmývejte ji. Vlasová voda působí na mastící se kůži hlavy a vlasy budou díky ní lesklé a zářivé.

7. Vlasový zábal pro blondýny

V hmoždíři podrťte 3 lžíce čerstvých květů heřmánku a smíchejte se stejným dílem bentonitového jílu. Pak přidejte tolik teplé vody, až vznikne roztíratelná pasta. Po umytí pastu vetřete do vlasů a po 30 minutách ji spláchněte. Blondýnám přirozeným způsobem posiluje barvu.

8. Kondicionér s bylinkovým octem proti lupům

Do větší sklenice dejte 20 g tymiánu, 15 g šalvěje a 15 g rozmarýnu a přelijte 250 ml jablečného octa (ideálně nefiltrovaného). Nádobu postavte na teplé místo, nechte louhovat dva týdny a občas protřepejte. Přeceďte a nalijte do čisté lahve. Skladovaný v temnu a chladnu vydrží nejméně 6 měsíců. Ocet pak řeďte vodou v poměru 1 : 1, po umytí vmasírujte kondicionér do kůže hlavy a nevymývejte. Bylinky působí jako dezinfekce a podporují prokrvení.

9. Přírodní tužící sprej na vlasy

Přiveďte k varu 100 ml vody a přidejte 2 až 3 lžíce cukru. Cukrovou vodu pak nalijte do lahvičky, můžete přidat pár kapek éterického oleje, protřepejte. V případě potřeby šetrně nastříkejte na vlasy a nechte uschnout. Jelikož sprej neobsahuje žádné konzervanty, dejte ho do lednice a včas spotřebujte.

ZDROJ: časopis Vlasta, healthline.com, gaiaherbs.com

Související články