Osobní hygiena

Nejvíc vody spotřebujete na osobní hygienu – až polovinu denní spotřeby. Na jedno umytí rukou přibližně 3 litry, na sprchování 30 až 60 litrů, na koupel ve vaně 100 až 200 litrů. Když vodu právě nepoužíváte, jednoduše ji zastavte, například při čistění zubů nebo po dobu mydlení se pod sprchou. Každou minutu totiž vyplýtváte více než 8 litrů zbytečně puštěné vody. Dvě čistění zubů a dvě sprchování denně, z toho jedno místo večerní koupele, mohou měsíčně ušetřit stovky litrů vody.

Splachování WC

Máte WC s dvojitým splachováním, ale příliš nedbáte na to, které tlačítko stlačíte? Při plném spláchnutí spotřebujete 6 litrů vody, při úsporném přesně polovinu, teda 3 litry. Pokud naplno splachujete jen tehdy, když je to nutné, v jednočlenné domácnosti se tímto způsobem ušetří průměrně 15 litrů vody za den. Ve vícečetných rodinách je to už pořádný rozdíl. O stupeň výše je automatický šetřič vody na toalety, takzvaný WC stop, který je ještě úspornější než dvojité splachování, protože vždy použije jen tolik vody, kolik je třeba.

Velké praní

Pokud vaše pračka nemá program na poloviční praní, zapněte ji až tehdy, když ji máte čím naplnit. Využívejte různé programy, například jednou oblečené tričko či halenky stačí přeprat, na což slouží krátké programy s nízkou spotřebou vody a energie na její ohřívání. Praní tmavého oblečení v chladnější vodě kromě úspor energie a vody pomáhá zachovat původní barvy. Při výběru pračky se nedívejte jen na to, kolik kilogramů prádla se do ní vejde naráz a kolik spotřebuje elektřiny, ale i kolik spotřebuje vody. Mezi pračkami může být rozdíl ve spotřebě až 30 litrů na jeden prací cyklus.

Mytí nádobí

Umýváte nádobí ručně a hned po jeho použití, nebo čekáte, až se ho nahromadí víc? Záleží také na tom, zda vodu napustíte do dřezu, umýváte pod tekoucí vodou nebo v myčce nádobí. V napuštěném dřezu spotřebujete na jedno umytí nádobí nejméně 15 litrů vody, pod tekoucí vodou 20 až 70 litrů, což závisí od množství nádobí i délky mytí. Kdybyste denně ušetřili jen pět litrů, měsíčně je to 150 litrů, za rok až 1825 litrů! Ekoprogramy v moderních myčkách nádobí spotřebují na jedno umytí jen 7 litrů vody! Podle ceny za vodu ve své domácnosti si lehce umíte spočítat, kolik byste dokázali ušetřit.

Šetřící baterie

Umíte odhadnout, jak dlouho trvá, než si pohybem páky nastavíte správnou teplotu vody? Manuální nastavení pákou trvá 15 až 20 sekund a za tu dobu odteče zbytečně asi litr vody. Když spočítáte, kolikrát denně to musíte udělat, a vynásobíte počtem členů rodiny, překvapí vás, kolik vody nevyužijete, ale zaplatíte. Řešením mohou být termostatické baterie, které nemají páku, protože přesnou teplotu vody řídí termostat. Tyto baterie smíchávají teplou a studenou vodu tak, abyste ve sprše či ve vaně měli hned takovou teplotu, jakou jste si zvolili. Vyplatí se tam, kde většinou využíváte stálou teplotu, například ve sprše.

5 tipů na každý den

5 tipů na každý den

1. Koupelna - Dejte přednost sprchování. V porovnání s koupelí ve vaně ušetříte až polovinu vody.

2. Kuchyň - Umýváním nádobí v napuštěném dřezu spotřebujete 3krát méně vody než pod tekoucí vodou.

3. Hygiena - Při osobní hygieně nenechávejte vodu téct „naprázdno“, protože v odpadu tak může nenávratně zmizet až 20 litrů za minutu.

4. Kohoutky - Úsporný perlátor sníží průtok vody na 6 litrů za minutu.

5. Toaleta - Pokud máte jednorázový systém splachování WC, vyměňte ho za úsporný dvojitý.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články