Kohoutkovka nad zlato

V polovině minulého století si málokdo uměl představit, že kromě sodovky v lahvi a minerálek z přirozených zřídel se bude pití prodávat ve velkém v plastových lahvích. Osmdesátky přinesly módu barevných bublinkatých limonád a moderní doba trend kupovat domů také balíky balené vody.

Odborníci se shodují, že v našich zeměpisných šířkách je to zbytečný přepych. Kohoutkovka znamená nejpřirozenější způsob pitného režimu. Její stav a chuť se samozřejmě dá vylepšit.

Chuťovky

  • Domácnostem, kde mají vodu se špatnou chutí a tvrdou, se vyplatí pořídit filtrační konvici. Lépe chutná také voda vychlazená, proto si přefiltrovanou přelijte do větších lahví a dejte je do lednice, raději do nižších pater, kde je tepleji. Ledová voda organismu moc nesvědčí a kupodivu ani neosvěží v parných dnech.
  • Obyčejnou vodu mění v luxusní nápoj pár kapek citronu. Protože plod po rozkrojení venku rychle osychá a ve vlhku lednice plesniví, vyždímejte více citronů najednou a uchovávejte je ve sklenici s uzávěrem. Máte-li dostatečně velkou mrazničku, vytvořte si citronové ledové kostky z vody a šťávy v poměru 5 : 1.
  • Supermoderní trend znamenají ochucené vody. Ovocné, zeleninové, bylinkové, míchané. Ideální pro výrobu je džbán nebo karafa s uzávěrem. Fantazii se meze nekladou. Pokud bude čas, aby se ochucovadlo déle louhovalo, krájejte plody na větší kusy, také se pak voda lépe nalévá. Menší kostky či plátky ochutí nápoj okamžitě. Vodu dolévejte podle potřeby. Při používání bylinek je nekrájejte, plavou a není příjemné, když se dostanou do pusy. Jenom je trošku pomněte v dlaních, aby se lístky narušily.

TIP

TIP

Výrobci vytvořili speciální sirupy, kterými napodobíte oblíbené populární limči. Vyrábějí se také varianty bez cukru, ale hodnocení diabetiků z okolí: nic moc. Pamatujte, že se vždy dochucují hotové sodovky, dávat sirup do vody předtím znamená gejzír všude okolo. Opatrně a pomalu po vnitřní stěně nádoby vlévejte sirup i do již hotové bublinkové vody, pění. Z hygienických důvodů je lepší ochucovat vodu například ve džbánu, ne přímo ve výrobní lahvi.

Bublinky

  • Přemluvit rodinu, aby se vzdala bublinkových nápojů, patří mezi nadlidské úkoly. Dopravovat domů balíky lahví stojí úsilí a peníze. Ideální je mít sodovkárnu doma. Sifonovou lahev z našeho dětství nahradily moderní výrobníky, které dokonce vytvoří různé stupně perlivosti podle chuti.
  • Princip funguje stejně. Do vody se vhání bublinky pomocí výměnné bomby s CO2. Vyplatí se mít doma dvě, aby byla plná vždy po ruce.
  • Zatímco ze sifonu se voda stříkala rovnou do sklenice, do výrobníku se musí nasadit speciální lahve. Pozor, většina se nedává do myčky, plast se zkroutí tlakem vody i teplotou. Existují ovšem také skleněné, odolnější varianty.
  • Na čištění používejte štětku na nádobí a saponát. Občas propláchněte lahev horkou vodou s octem. Na usazeniny a pachy platí také přidat do roztoku šťávu z půlky citronu.

Úspory

  1. Zkuste spočítat, kolik vás stojí pitný režim v lahvích za měsíc, a na začátek ho omezit alespoň o čtvrtinu. V praxi to může fungovat třeba tak, že když nakupujete každý týden, jednou za měsíc ohlídáte, aby v nákupním košíku nebylo žádné pití.
  2. Každá nekoupená lahev s pitím znamená, že nebude třeba ji recyklovat, případně že se nebude povalovat někde na skládce, nebo dokonce ve volné přírodě.
  3. Šetření někdy znamená vstupní investici. Filtrační konvice začínají na částce 300 Kč a jednotlivé filtry se pohybují od 100 Kč výše. Čtyřčlenná rodina průměrně utratí za nákup pití v plastech měsíčně až trojnásobek.
  4. Výrobníky sodovky seženete od různých značek od 1000 Kč. Cenu zvyšuje zajímavý design nebo elektrická varianta.
  5. V balení bývá sifonová lahev. Náhradní stojí kolem 600 Kč. Za výměnu prázdné si účtují firmy kolem 200 Kč. Kromě prodejen elektra tuto službu mají některé supermarkety, a dokonce také drogerie. Nebo potravinové e-shopy.
  6. Moderní nápoj vytvoříte také s retro šťávou, vyrobenou doma. Ideální pro majitele zahrádek. Náš redakční favorit – sirup z černého bezu. Pracný, ale dokonalý.

Aktuální spořicí hity do koupelny

Větším rodinám se vyplatí hlídat akční ceny a nakoupit do zásoby. Kosmetika má průměrnou životnost 2–3 roky, ale obvykle si uchová kvalitu ještě minimálně rok po skončení spotřební lhůty. Některé produkty se vyplatí také pro způsob, jak fungují.

Tuhý šampon – Chemikům dalo hodně zabrat, než původní tuhá mýdla zkapalnili, ale doba hlásá návrat ke klasice. Není divu, průzkumy uvádějí, že jedna kostka nahradí až tři lahve, což znamená úsporu minimálně 50 %. Navíc tuhým šamponem se dá klidně umývat celé tělo. Naopak to platí, když je univerzální tuhé mýdlo vylepšené olejovou pečující složkou nebo má efekt výživný, bez vysušování.

Rodinná balení – Nejprve si zkontrolujte, jestli vás výrobce netahá za nos a za obsah velké lahve si neúčtuje stejně jako za obvyklé balení. Některé drogerie mají na cedulkách na regálu údaj, který uvádí cenu litru. Doma si z velké lahve přelijte obsah do menší, lépe se s ní manipuluje a budete mít přehled, kolik v té původní ještě zbývá.

Náhradní náplň – Zdá se, že nešetří tolik, jak si představujeme, ani peněženku, ani přírodu. Obvykle je levnější jen o 10 %, to znamená, že pravidelným nakupováním budete mít desáté doplnění zdarma. Vyplatí se tedy u nejčastěji používaných sprchových gelů, šamponů a aktuálně tekutých mýdel na ruce. Kladem je, že zabírají doma méně místa než klasické balení.

Domácí značky – Velké sítě drogerií nabízejí vlastní značky kosmetiky a úklidových pomocníků, kopírující oblíbené produkty. Úspora proti nákupům známějších značek, kde kromě obsahu a balení platíte také jejich prestiž, může být od pár korun až do tisíců.

Doplňovací lahve – Samoobslužné pípy zatím najdete jen výjimečně a v omezeném sortimentu. Pořídit se dají tekutá mýdla, šampony a kondicionéry. Je třeba mít speciální lahve, které se kupují v příslušné drogerii. Pak už si chodíte pro novou dávku se svou bandičkou.

Pěnová lahvička – Velmi šetrná spotřeba obsahu se spojuje s napěněním. Pokud vám zbude mechanická doplňovací pumpička po vypotřebovaném odličovadle či sprchové péči, používejte ji i nadále na klasické tekuté prostředky. Po dolití je můžete trochu naředit vodou. Zatřepat, klidně i promíchat.

Super tipy pro každého

Super tipy pro každého

  • Mějte stále v kabelce jednu skládací tašku nebo síťovku. To je to nejmenší a nejméně namáhavé, co můžete pro rodinný rozpočet a přírodu udělat. Protože igelitová taška dnes stojí průměrně 5 Kč a v přírodě se rozkládá až 25 let.
  • Pokud milujete kafe z řetězců a dopřáváte si ho alespoň jednou týdně, kupte si vlastní termohrnek. Plastový kelímek odhozený v lese tam bude strašit až 70 let. Nutno přiznat, že některé firmy vyrábějí kousky, které se rozloží do roka. Ovšem neuvádějí, nakolik přírodu zatěžuje samotná výroba těchto specialit.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články