Tak jako mnoho jiných zavádějících rad o hubnutí má i vášeň pro pití vody se šťávou z citronu reálný, ba dokonce odborný základ. Za nadšením pro údajně zázračný hubnoucí trik stojí japonská studie z roku 2008, která naznačila, že polyfenoly nacházející se v těchto citrusech pomáhají spalovat tuky v játrech. Více zde.

Práce netvrdila nic o tom, že tak člověk shodí celá kila ani že se tak stane rychle, ale doporučení od té doby žije vlastním životem, přičemž jeho popularitu tu a tam zvýší nějaká celebrita, která se tváří, že shodila právě díky pití tohoto nápoje, a hodiny v posilovně už nezmíní. Mimochodem, výzkum proběhl na myších, nikoli na lidech.

A citron s vodou vám neposlouží ani tehdy, pokud byste snad věřili v detoxikační efekt této metody. „Pokud ve výživě uslyšíte slovo ‚detoxikace‘, měla by se vám v hlavě rozsvítit výstražná kontrolka, protože obvykle jde o zásadní nepochopení lidské fyziologie. Naše tělo se totiž detoxikuje samo pomocí našich velmi efektivních mechanismů. Suplementy či extrémní detoxikační diety jsou tedy obvykle zbytečné a detoxikují vám maximálně vaši peněženku,“ upozorňuje na svých stránkách například Institut moderní výživy s tím, že „pokud však voda s citronem někomu chutná a pomůže mu třeba i lépe dodržet pitný režim, je naprosto v pořádku si ji dát. Jen bychom od toho neměli čekat žádné zázraky a podléhat módním vlnám nebo tvrzením slavných osobností.“

Pozor však na zubní sklovinu, u citlivých jedinců může příliš časté pití kyselého nápoje poškodit zubní sklovinu.

A co takhle dát si kafe?

Poslední dobou je podobně populární pití kávy s citronem, která má mít snad ještě lepší efekt, než když si dáte kyselou vodu. Různí rádoby výživoví poradci předvádějí ve videích na internetu, jak si připravují instantní kávu a do ní vymačkávají citron, a tvrdí přitom, že je to nejlepší a zároveň tak snadno dostupný spalovač tuků.

Britská odbornice na výživu Rhiannon Lambertová komentovala tento trend pro web Healthline.com a označila pití kávy s citronem, pokud jde o hubnutí, za nesmysl. Podle ní je vždycky rozumné být obezřetný a nedůvěřivý, pokud se o nějaké potravině nebo pití tvrdí, že jde o zázračný způsob, díky němuž zmizí kila skoro ze dne na den a bez námahy.

Je přitom pravda, že i podle odborných studií má káva pozitivní vliv na zdraví, chrání například srdce a trávicí soustavu – více zde – a také citron obsahuje vitaminy, které lidem prospívají. Nicméně neznamená to, že když se smíchají dohromady, vznikne něco jako zázračný elixír, po němž půjde hubnutí samo. Kofein sice skutečně může napomoci spalování tuků, ale muselo by jít o úplně jiné dávkování a hlavně to nefunguje bez velké tělesné námahy, přičemž efekt není ani tak zrovna zázračný.

A v neposlední řadě kafe s citronem vážně není dobré.

Zdroje:

https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a38516008/coffee-lemon-weight-loss/

https://www.healthline.com/nutrition/coffee-with-lemon