Léčivou sílu rostlin lze využít i jinak než v čajích, tinkturách či koupelích. Můžeme vdechovat jejich vůni. Aromaterapie je vskutku účinný, a přitom nenásilný způsob, jak preventivně chránit zdraví. Může však pomoci i při nejrůznějších akutních potížích, pročistit dýchací cesty, uvolnit dutiny, ulevit při stresu i únavě. Rostliny voní díky silicím obsaženým v listech, květech i kůře. Tyto látky, nazývané též esenciální či éterické oleje, působí často dezinfekčně a rostlinu chrání. A schopnost silic potírat nežádoucí mikroorganismy a osvěžovat vzduch můžeme využít i doma, a to velmi jednoduše.

Vonná mlha

Pár kapek éterického oleje se dá nakapat do misky s vodou a postavit na topení. Podobně fungují i aromalampy, v nichž svíčka ohřívá nádobku, ze které se olej postupně uvolňuje do okolí. Ani zde nesmíme zapomenout přidat vodu, aby se silice nepřipálila. Větší nádobky jsou v tomto ohledu praktičtější. Příliš vysoká teplota však může silice i znehodnotit, snížit léčivé účinky a pokazit vůni. Proto stále větší oblibu získávají ultrazvukové difuzéry, které vůni uvolňují do okolí zastudena, a to velmi účinně. Mají různou podobu, často i podsvícení, a poslouží zároveň jako krásný doplněk interiéru. Většina typů těchto difuzérů šíří silice do okolí spolu s jemnou vodní mlhou, díky čemuž zároveň přispějí i k mírnému zvlhčení vzduchu. Do nádobky difuzéru přidáváme obvykle jen 3–5 kapek silice. I tak malé množství k provonění místnosti bohatě postačí.

Éterické oleje jsou těkavé a budou se do okolí rozptylovat i tehdy, když je pouze nakapeme do misky nebo jimi napustíme porézní, neglazovanou keramiku a ponecháme při pokojové teplotě. Ovšem celou místnost rychle provoní spíše výše uvedené způsoby, difuzéry a aromalampy. Okamžitého osvěžení vzduchu dosáhneme i s pomocí rozprašovače na květiny, ve kterém smísíme vodu s pár kapkami vybrané silice. Dále lze éterické oleje přidávat i do koupelí, masážních olejů, vody pro úklid, při praní můžeme pár kapek s octem použít místo aviváže.

Síla silic

Silice se z rostlin získávají parní destilací, jejíž princip funguje stejně již po pět tisíc let. Listů, květů či kůry se na výrobu malé lahvičky esenciálního oleje spotřebuje ohromné množství, výsledek je však silným koncentrátem. Proto jsou silice, zvláště některé, poměrně drahé; ovšem používají se po kapkách. A v dobře uzavřené lahvičce z tmavého skla vydrží při pokojové teplotě kvalitní i několik let. (Některé při nižší teplotě ztuhnou, stačí však lahvičku chvíli podržet v ruce a obsah opět zkapalní.) Extrahovat silice pro běžné užívání doma se nevyplatí, potřebovali bychom destilační aparaturu i velké množství rostlinného materiálu. Kvalitní éterické oleje však lze pořídit od několika tuzemských firem, některé i v biokvalitě. Vždy dbáme na to, abychom pro aromaterapii pořídili stoprocentně přírodní éterický olej a nikoli syntetické náhražky. I pravý přírodní esenciální olej je těkavý a snadno vznětlivý, na což je třeba dbát. Většinou je také nevhodný k aplikaci na pokožku v neředěné formě.

Aromaterapeutické pokojovky

Své obydlí můžeme léčivými vůněmi obohatit i jinak. Třeba aromatickými pokojovkami. Silice do vzduchu uvolňují mnohem méně než difuzér, zato neustále. Pokud si přejeme ucítit jejich vůni silněji, stačí se jich dotknout nebo list rozemnout v ruce. Jako pokojovou rostlinu lze pěstovat například legendární eukalyptus, zdroj jedné z nejúčinnějších vůní pro posílení dýchacích cest. V květináči nevyroste strom, postačí forma půvabného keříku, rostlina dobře snáší zastřihování. V létě je nejraději venku a v zimě na světlém místě při nižší teplotě, snese však i teplejší pokoj. Jen jí musíme zajistit dostatek světla a nestavět květináč přímo k topení. Sivé lístky druhu Eucalyptus gunnii vydávají typickou eukalyptovou vůni, zelené lístky druhu Eucalyptus citriodora mají nádech do citrusova. Oběma druhům svědčí propustný substrát.

Intenzivní ozdravnou vůni nabízí také rýmovník zvaný též mexický eukalyptus (Plectranthus amboinicus). Tato nenáročná splývavá pokojovka má ráda rozptýlené světlo a propustný substrát. Jediné, co nesnese, je přelévání a silný průvan.

Vonné silice kolem sebe šíří i aromatické bylinky, které často pěstujeme jako koření – tymián, rozmarýn, yzop a další. Těmto stálezeleným středomořským rostlinám však svědčí zimování v chladu, kde odpočívají a nevoní (ani nepřirůstají) tak intenzivně jako na letním slunci. Větvičku však můžeme odstřihnout, rozemnout a nechat působit v teple, stejně jako smrkové či borové jehličí. Efekt nebude tak intenzivní jako s použitím čistých silic, ale vůně dovede působit a pomáhat i v nepatrném množství.

Najděte svou vůni. Výběr silic je skutečně pestrý.

Najděte svou vůni. Výběr silic je skutečně pestrý.

Silice či jejich směsi si vybíráme nejen podle účinků, ale také podle přitažlivosti. Rozhodně je nejprve očicháme, abychom zjistili, zda jsou nám příjemné. Účinky jsou velmi komplexní a rozmanité, proto pro inspiraci jen stručně nastíníme, jak nám mohou jednotlivé druhy prospět.

  • Bazalka neprospívá jen trávení, ale pročišťuje také nosní dutiny, mírní bolesti hlavy, usnadňuje soustředění a posiluje psychiku. Není však vhodná pro malé děti a v těhotenství.
  • Borovice pomáhá při nachlazení, zahlenění i astmatických obtížích, má antibakteriální účinky, usnadňuje a prohlubuje dýchání. Napomáhá soustředění, osvěžuje a posiluje při únavě.
  • Cedr ulevuje při infekcích všeho druhu, povzbuzuje lymfatický i cévní systém, posiluje psychickou odolnost.
  • Citronela čili citronová tráva ulevuje při horečce, působí antisepticky, potírá bakterie a mírní křeče.
  • Cypřiš ulevuje při virózách, nachlazení, harmonizuje krevní oběh i menstruační cyklus, uklidňuje, je prospěšný při revmatismu i zánětu močových cest.
  • Eukalyptus osvěžuje, potlačuje množení bakterií, virů a roztočů. Ulevuje při dýchacích obtížích, usnadňuje vykašlávání. Nejsilnější účinky má Eucalyptus globulus, mírnější E. camadulensis je vhodnější pro děti. E. citriodora, citronovonný eukalyptus, má navíc chladivý účinek a ulevuje při horečce.
  • Geranium, éterický olej získávaný z vonných pelargonií, hojí záněty a navozuje pohodu. Zvláště silice pocházející z variet vonících po růžích (nazývaná bourbon) uklidňuje při stresu a úzkosti a pomáhá i při klimakterických obtížích.
  • Jalovec je dobrým pomocníkem při nachlazení a zánětech močových cest, posiluje ledviny, celkově pročišťuje a povzbuzuje, napomáhá optimismu a duševní pohodě, mírní únavu a bolesti. Není vhodný pro malé děti a v těhotenství.
  • Jasmín výrazně uklidňuje při úzkosti a napětí, navozuje pocit pohody, působí proti depresím.
  • Jedle pomáhá při infekcích dýchacích cest a kašli, mírní únavu, podporuje krevní oběh, tiší bolesti a pročišťuje zahleněné dutiny.
  • Kadidlo je vzácná a již po tisíce let oblíbená silice z kadidlovníku (Bursera sacra), která tiší napětí, úzkost i nespavost, pročišťuje vzduch a pomáhá při infekcích a dýchacích obtížích.
  • Kajeput, kafrově vonící silice ze stromu kajeputovníku (Melaleuca leucadendron), je vynikajícím pomocníkem při infekcích dýchacích cest bakteriálního i virového původu, dobře působí i na psychiku.
  • Levandule lékařská navozuje pocit pohody a usnadní usínání, ulevuje při bolestech a snižuje krevní tlak.
  • Lavandin je kafrovější varianta silice získávaná z levandule prostřední (a někdy též širokolisté). Spíše povzbuzuje a je velmi prospěšná při nachlazení, kašli, infekcích i bolesti.
  • Lípa v podobě vzácné silice z lipových květů pomáhá při infekcích dýchacích cest, působí antisepticky a hojí záněty, uklidňuje a navozuje pocit prosluněné pohody.
  • Máta osvěžuje a povzbuzuje, pomáhá při nachlazení, ulevuje od bolestí, trávicích obtíží a nevolnosti. Nejsilnější antiseptické účinky má výrazná a ostrá silice máty peprné (Mentha piperita), sladší vůni účinnou především při bolesti poskytuje máta luční (M. arvensis), hleny uvolní máta klasnatá (M. spicata) a nejjemněji působí máta citronová (M. citrata), která je jako jediná vhodná i pro děti.
  • Mateřídouška výrazně působí proti bakteriím i virům, pomáhá při kašli, pročišťuje dutiny, mírní rovněž únavu, bolesti hlavy i úzkosti.
  • Modřín je vynikajícím pomocníkem při infekcích dýchacích cest doprovázených horečkou a zahleněním. Mírní rovněž křeče i psychické vyčerpání.
  • Myrta je rovněž prospěšná při onemocnění dýchacích cest, usnadňuje vykašlávání, podporuje obranyschopnost a uklidňuje.
  • Neroli, silice z pomerančových květů, mírní úzkost, vysoký tlak i psychické přepětí, navozuje pocit pohody a radosti. Může prospět i při depresi.
  • Rozmarýn povzbuzuje, posiluje a osvěžuje, podporuje krevní oběh i paměť a soustředění, pročišťuje dýchací cesty. Není vhodný při vysokém krevním tlaku, pro malé děti a těhotné.
  • Skořice zahřívá, povzbuzuje při vyčerpání, posiluje srdce, pomáhá při kašli, dechových i trávicích obtížích. Není vhodná při vysokém krevním tlaku, pro těhotné ženy a malé děti. SMRK pročišťuje dýchací systém a tiší kašel, podporuje imunitu. Pomáhá rovněž při únavě, zánětech i bolestech, mírní stres.
  • Tymián působí silně antisepticky, pomáhá při infekci dýchacích cest, mírní únavu i skleslost, celkově posiluje. Není vhodný pro malé děti a v těhotenství.
  • Ylang-ylang, sladce vonící silice získávaná ze stromu kananga vonná, uklidňuje, mírní nespavost a vysoký krevní tlak, harmonizuje tělo i ducha.
  • Yzop dovede potlačovat bakterie i viry, posilovat imunitu, usnadnit odkašlávání. Dobře tak poslouží při infekcích dýchacích cest, jako prevence i pomocník při akutních potížích. Není vhodný při vysokém krevním tlaku, pro děti a těhotné.

ZDROJ: časopis Vlasta, časopis Báječná žena, https://www.byliny.cz

Související články