Citronový krém

Hodí se do mnoha dezertů a pod názvem lemon curd ho koupíte v obchodech s britskými specialitami. Ovšem připravit ho zvládnete hravě i doma.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 2 sklenice:

• 4 citrony (nejlépe chemicky neošetřené)
• 200 g přírodního cukru krupice
• 100 g na kostičky nakrájeného másla
• 3 velká vejce + 1 žloutek

1. Do ohnivzdorné misky dejte šťávu a nastrouhanou kůru z citronů, cukr a máslo. Ve vodní lázni promíchávejte, až se máslo a cukr rozpustí. Stranou lehce promíchejte vejce se žloutkem a směs vešlehejte do máslové směsi. Dál šlehejte, až se všechny suroviny spojí a až je směs krémovitá a tak hustá, že nestéká z vařečky (asi 10 až 12 minut).

2. Odstavte z ohně a nechte za občasného promíchání vychladnout. Krém pak vlijte do sterilizovaných sklenic a ty ozdobte.

Čtěte také

Čtěte také

Upečte si slavné dorty: linecký, sachr a pavlova

Ovocný chlebíček s brusinkami

Jedlý dárek může mít dvě podoby – buď připravíte dekorativní balíček se surovinami a věnujete jej s receptem, nebo dárek rovnou upečete. Je to na vás…

Doba přípravy: 90 minut

Suroviny na 1 chlebíček:

• 1 hrnek klasických ovesných vloček
• 1 zarovnaný hrnek hladké mouky + na vysypání
• 1/2 hrnku cukru krupice
• 2 lžičky prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 1/4 lžičky soli
• 1/2 lžičky mletého kardamomu
• 3/4 hrnku bílého jogurtu
• 1/4 hrnku rostlinného oleje + na vymazání
• 2 velká vejce
• hrnek sušených brusinek
• 1 hrst nahrubo nakrájeného kandovaného zázvoru nebo jiného kandovaného ovoce

1. Vločky rozprostřete na plech a přibližně 10 minut je pražte v troubě předehřáté na 180 °C, až začnou příjemně vonět. Pak je najemno rozmixujte. Vsypte do velké mísy, přidejte mouku, cukr, prášek, sodu, sůl a kardamom.

2. V jiné míse prošlehejte jogurt s olejem a vejci. Vlijte do suché směsi a promíchejte. Do těsta zapracujte brusinky a kandované ovoce. Přesuňte ho do formy vymazané olejem a vysypané moukou a povrch uhlaďte. Pečte asi 50 minut dozlatova. Špejlí vyzkoušejte, jestli je těsto propečené – po vytažení by na ní měly ulpět pouze vlhké drobky.

3. Pokud těsto příliš rychle hnědne, chlebíček volně překryjte alobalem. Upečený dezert nechte přibližně 10 minut chladnout ve formě, pak ho uvolněte od stěn a vyklopte na mřížku, aby zcela vychladnul. Pak ho zabalte jako jedlý vánoční dárek.

Čtěte také

Uberte na plastech, přidejte na přírodních materiálech

Čtěte také

Rozzářený prosinec má své kouzlo. Letošní vánoční trendy velí návrat k přírodě

Grilovací koření

Muži rádi grilují, proč je tedy neobdarovat vlastnoručně namíchaným, zcela jedinečným grilovacím kořením? Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny na cca 1 hrnek kořenicí směsi:

• 1/3 hrnku hrubé soli
• 1/4 hrnku přírodního cukru krupice
• 1/4 hrnku mleté papriky (lépe drcených paprikových vloček, koupíte je např. v obchodech Marks & Spencer)
• 2 lžíce hrubě namletého černého pepře
• 2 lžíce sušeného oregana
• 2 lžíce sušeného tymiánu
• špetka chilli

1. Vše společně promíchejte a uložte do dekorativního průhledného balení, ve kterém vynikne barevnost kořenicí směsi.

Kávový likér

Božská vůně domácího likéru a jemných perníčků osloví každého obdarovaného. Můžete si pohrát s nuancemi koření v likérech a vyzkoušet skořici, hřebíček nebo badyán. Perníčky nechte rozležet, krásně zvláční.

Doba přípravy: 20 minut

Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ Suroviny na 1 l likéru:

• 3 hrnky cukru krupice
• 3/4 hrnku instantní kávy (granulí)
• 500 ml vodky
• 1 celá vanilka (podélně rozříznutá)
• proužek pomerančové kůry

1. V silnostěnném kastrolu uveďte do varu 500 ml vody, přidejte cukr a kávu a snižte plamen na co nejnižší. Promíchávejte, až se cukr a káva rozpustí. Nechte vychladnout.

2. Do vychladlé oslazené kávy vmíchejte vodku a směs rozlijte do pěkných lahviček. Do některých vložte rozříznutou vanilku, do jiných pomerančovou kůru a nechte vzniklé likéry při pokojové teplotě stát 3 až 6 týdnů, aby se všechny chutě prolnuly a rozležely.

Norimberské perníčky

Doba přípravy: 50 minut + odležení těsta

Suroviny na asi 35 kousků:

• 3/4 hrnku hladké mouky
• 1/4 lžičky soli
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 1/2 lžičky mletého zázvoru
• 1/2 lžičky mletého muškátového květu
• 1/4 lžičky mletého hřebíčku (nebo příslušné množství perníkového koření)
• hrst loupaných pražených lískových oříšků
• hrst spařených loupaných a opražených mandlí + neopražené, na ozdobu
• po 3 lžících kandované citronové a pomerančové kůry
• 4 sušené datle bez pecek
• 85 g rozdrobeného marcipánu
• asi 3 lžíce meruňkového džemu
• 3 velká vejce
• 3/4 hrnku přírodního cukru krupice (upěchovaného)
• 1/2 hrnku moučkového cukru
• 2 lžíce plnotučného mléka

1. Promíchejte mouku, sůl a koření. Lískové oříšky a mandle rozmixujte najemno. Do robotu vsypte kandovanou kůru a vypeckované pokrájené datle a ještě znovu rozmixujte, až budou nadrobno rozsekané. Přidejte marcipán, jednou prošlehněte, pak džem, znovu jednou prošlehněte. Vložte vejce a přírodní cukr, prošlehněte, nakonec vsypte mouku s kořením a prošlehejte, až vznikne těsto. Ve vzduchotěsné nádobě ho dejte na noc (nebo až na 3 dny) do chladu.

2. Troubu předehřejte na 160 °C. Lžící klaďte v mírných rozestupech na plech hromádky (bude jich asi 30) a každou ozdobte třemi mandlemi. Pečte asi 14 minut do světle zlaté barvy. Nechte zcela vychladnout. Pak perníčky potřete mlékem rozšlehaným s moučkovým cukrem a nechte zaschnout. Uložte do obalu, který patřičně ozdobte, ideální jsou průhledné sklenice.

Čtěte také

Minimalistická vánoční výzdoba

Čtěte také

Vánoční výzdoba: Vsaďte na severskou harmonii nebo na retro ozdoby

Karamelky

Malé bonbonky jsou vždycky vítaným dárkem. Tyto mají konzistenci vláčných karamel a leckomu připomenou sladké dětství…

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na cca 30 kousků: Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ

• 2 hrnky cukru (o objemu 200 ml)
• 1 lžička soli
• 6 lžic másla
• 1 hrnek smetany ke šlehání
• 3 a 1/2 hrnku bonbonů marshmallow
• 3 a 1/2 hrnku úlomků bílé a mléčné čokolády
• 1 lžička vanilkového extraktu
• nasekaná (nebo nastrouhaná) hořká čokoláda na zdobení

1. Plech na pečení vyložte pečicím papírem, aby po stranách přečníval.

2. V silnostěnném kastrolu na středním plameni vařte 5 až 6 minut cukr, sůl, máslo a bonbony. Míchejte, až se máslo a bonbony rozpustí. Vlijte smetanu a směs pak asi na 5 minut uveďte do prudšího varu, občas ji promíchejte.

3. Stáhněte z ohně, vmíchejte čokoládové úlomky a vanilku a nechte čokoládu rozpustit. Směs vlijte na plech (o rozměrech 20 × 25 cm), nechte ji zchladnout a poté důkladně vychladit. Hmotu rozkrájejte nebo z ní vykrajujte různé tvary (při průměru 3 cm získáte asi 35 bonbonků), ozdobte je hoblinkami čokolády a uložte do papírových košíčků nebo do dárkového balení.

Jedlé dárky pro zvířátka

Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ Sušenky pro mazlíky

Určitě rádi i zvířecím miláčkům uděláte hezké Vánoce. Víc než cukroví ze stolu ale ocení pochoutku připravenou speciálně pro ně.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na cca 50 sušenek (záleží na vykrajovátku):

• 200 g žitné jemně mleté mouky
• 100 g kukuřičné polohrubé mouky
• 4 lžíce olivového oleje
• 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
• celé vejce
• jemně nastrouhaná mrkev

1. Obě mouky v míse promíchejte a přidejte ostatní suroviny. Vypracujte vláčné těsto a na vále posypaném kukuřičnou moukou ho vyválejte na výšku asi půl milimetru.

2. Vykrajujte tvary a ty upečte na plechu vyloženém pečicím papírem. Bude to trvat asi 10 až 15 minut podle velikosti sušenek.

3. Po vychladnutí je poskládejte do skleničky a na víčko přilepte etiketu s údajem, že jde o mls pro mazlíčka. Uložte v chladu a neujídejte!

Zavěšené bábovičky pro ptáky Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ

Sýkorky i vrabci budou vděční za každé semínko, ale rodině se určitě bude líbit, když jim stolování letos patřičně zkrášlíte.

1. Základem báboviček jsou klasické kvalitní lojové koule. My jsme použili lojové koule bez sítěk, šest kusů z www. zelenadomacnost.com, kde mají všechno, co je pro krmení nejen ptáků, ale třeba i ježků apod. potřeba.

2. Koule nahřejte ve vodní lázni, aby povolily a šly rozlámat. Na každou kouli přidejte lžíci rozpuštěného kokosového oleje a hmotu dobře promíchejte.

3. Natlačte ji do silikonových forem na malé bábovičky a nechte v chladu tuhnout do druhého dne. Provlékněte jimi stužky a zavěste je na strom jako dárek pro ptáčky.

Vhodné suroviny pro ptáky: obilí, slunečnice, ovesné vločky, maličké kousky syrového masa, strouhaná mrkev, drcené ořechy, přírodní sádlo a lůj.

Sklenice plná dobrot

Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ Nakládaný hermelín je klasika, kterou zbožňují především muži. Pro dámy se mnohem víc hodí naložená mozzarella: třešňové kuličky mozzarelly nechte okapat, vložte je do skleničky, zasypte barevným drceným pepřem i solí a přidejte rozmarýn a čerstvé chilli papričky. Přidejte další vrstvu mozzarelly, drceného pepře atd. Pak vše zalijte olejem, sklenici uzavřete, převažte stuhou a doplňte vidličkou.

Nezapomínejte, že u jedlých dárků musíte dbát také na krásný vzhled. Dejte si proto pozor, aby nic nepřetékalo, obaly nebyly upatlané a obsah lákal už na první pohled!

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.

Čtěte také

Alena Němečková

Čtěte také

Zápisky div(n)ých žen: O vánoční touze po dokonalém lesku a umotané vánočce