„Metličky jsou nejmenší křečové žíly. I když u nich převažuje negativní estetický aspekt, obvykle upozorňují, že probíhají nějaké změny i ve větších žilách, kde se jedná již o problém zdravotní,“ upozorňuje fleboložka neboli odbornice na cévní choroby Věra Derflová. K odborníkovi se tedy vyplatí vyrazit už v okamžiku, kdy zaznamenáte první rozšířené cévky. Budete mít jasno v tom, jak na tom vaše cévy jsou, a pro lékaře také bude mnohem snazší metličky odstranit. Ve chvíli, kdy je budete mít rozeseté po celých stehnech nebo i jinde, už to tak jednoduché nebude. Nejenže pak v ordinaci strávíte více času, ale také vás to bude stát i více peněz.

Za co (ne)můžou rodiče

Metličky vznikají rozšířením povrchových žilních pletení v kůži a podkoží. Je to důsledek menší pevnosti žilní stěny, zpětného proudění krve v cévách a změny tlakových poměrů v žilním systému. O tom, zda se objeví, rozhoduje celá řada faktorů. Největší roli hrají geny. Pokud mají vaši rodiče problémy s křečovými žilami, s velkou pravděpodobností dříve či později doženou potíže s cévami také vás. Proti genetické zátěži se ale i tak vyplatí bojovat – vznik metliček i křečových žil hodně souvisí s životním stylem. „Negativně působí nadváha, nebo dokonce obezita, přetížení oběhového systému dlouhým stáním a sezením, úrazy nebo třeba závažná onemocnění,“ vysvětluje Věra Derflová. K metličkám mají větší predispozice ženy, u mužů se objeví jenom výjimečně. „Rizikovým obdobím pro vznik metliček i větších křečových žil je těhotenství a další etapy života, ve kterých dochází k prudkému nárůstu hmotnosti či nevyvážené fyzické zátěži. Negativně může působit také užívání hormonální antikoncepce či hormonální substituce,“ říká doktorka Derflová.

Žádný stres

Prevencí je hlavně zdravý životní styl. Hýbejte se, co to jde, dodržujte pitný režim, nekuřte, vyhýbejte se alkoholu a snažte se svůj život zbavit stresu. Ani tehdy, když se metličky objeví, ještě není nic ztraceno. První volbou při obtížích mohou být volně prodejné léky, tzv. verofarmaka. Lékaři mají k dispozici metody, pomocí kterých je dokážou účinně odstranit. Likvidují se takzvanou sklerotizací nebo cévním laserem. Metody je většinou výhodné vzájemně kombinovat. Často se začíná sklerotizací a pokračuje laserem. Ani jedna z metod se sice neobejde bez bolesti, ale vydržet bez anestezie se rozhodně dají. Připravte se na nepříjemné štípání a pálení. Po zákroku budete moci v klidu odejít po svých a nečekají vás ani výrazná omezení v každodenních aktivitách. Ať už u vás lékař použije jakoukoli metodu, je třeba počítat s tím, že jste nad metličkami zvítězili dočasně. Lékaři umějí vyřešit aktuální nález, už nedokáží rozvoj poruchy úplně zastavit. Jednou ročně byste měli absolvovat prohlídku, která zmapuje aktuální stav vašich žil.