Znáte tu otřepanou frázi: nikdy není pozdě. V případě vzdělávání to platí dvojnásob. Pokud máte motivaci, zajímá vás nějaký konkrétní obor a potřebujete (nebo chcete) se v něm více vzdělat, jděte do toho. Možná toužíte po nějaké změně, protože jste byla spoustu let doma s dětmi, nebo pociťujete krizi středního věku, další vzdělání pro vás může být výzvou, která vás zase „nakopne“. Ať už jste v mládí měli jakýkoli sen, který se vám nepodařilo realizovat, udělejte ten krok klidně v šedesáti a uvidíte, jak se vám život promění.

Výhody dalšího vzdělávání

Nestává se vám někdy, že náhodou zaslechnete rozhovor mezi dvěma teenagery a máte pocit, že jste spadli z Marsu, protože jste ničemu nerozuměli? Možná i to je důvod, proč se dál vzdělávat. Dovzdělat se nemusíte jen ve škole, ale třeba na rekvalifikačních kurzech, které mají řadu benefitů. Nemusíte se na ně přihlašovat jen v případě, že váš zaměstnavatel to po vás vyžaduje, ale i tehdy, když si sami chcete rozšířit vědomosti. Navíc procvičíte paměť a zbavíte se syndromu vyhoření. Není totiž nic lepšího než čas od času udělat změnu.

Vstříc maturitě

Pokud jste z nějakého důvodu nedokončili střední školu nebo učební obor a narážíte na chybějící vzdělání, můžete se přihlásit na dálkové nebo kombinované studium, které některé střední školy nabízejí. Jejich seznamy najdete například na atlasskolstvi.cz nebo stredniskoly.cz. Studium dálkovou formou znamená, že se učíte převážně sami doma, pouze jednou týdně docházíte odpoledne do školy. Kombinované studium je kombinací denní a dálkové formy. Dříve populární večerní škola, jak ji znáte z legendárního filmu Marečku, podejte mi pero, je dnes kvůli časové náročnosti využívaná minimálně, výuka probíhala odpoledne a večer v rozsahu deset až osmnáct hodin týdně. Ne vždy musíte začít znova od nuly. Plánujete dokončit obor, který jste studovali? Zkuste požádat vedení školy, aby vás přijalo do vyššího ročníku. Obvykle ale budete muset zvládnout tzv. rozdílovou zkoušku. Ať už tedy budete v prvním, nebo třetím ročníku, výuka probíhá tak, abyste mohli i nadále pracovat. Počítejte s tím, že dálkové studium se obvykle platí.

Rekvalifikační kurzy

Rekvalifikační kurzy jsou vhodné prakticky pro každého. „Pro ženy na mateřské dovolené, pro ty, kteří cítí potřebu změny oboru či osoby, které jsou v evidenci Úřadu práce,“ říká Jana Mazurová. Jakmile vám rekvalifikaci doporučí úřad práce, tak ji taky hradí. Jinak si kurzy platíte sami. Oborů, v nichž je možné se rekvalifikovat, je celá řada a pro každého se hodí něco jiného. Jestli jste tak trochu „leví“, asi pro vás nebude vhodný kurz, kde budete pracovat rukama. V poslední době je zvýšený zájem o rekvalifikační kurzy v online marketingu, personalistice či sociální sféře. Mezi stálice patří i kurzy účetnictví.

V důchodu na „vejšku“

Jste už v důchodu a nevíte, co s časem? Toužili jste celý život po studiu historie nebo politologie? Přihlaste se na Univerzitu třetího věku neboli U3V. Tahle forma vzdělávání je určená lidem cca od 55 let (výjimkou jsou lidé v invalidním důchodu, ti můžou studovat v jakémkoli věku) a jde o součást systému celoživotního vzdělávání. Podmínkou je ukončené středoškolské vzdělání s maturitou a kapacita poslucháren. Pak stačí podat přihlášku na některý z vysněných oborů, které škola nabízí. Ty zjistíte na webových stránkách vysokých škol. Jejich seznam najdete třeba zde. Na veřejných vysokých školách zaplatíte maximálně do tisíce korun za semestr. Soukromé si poplatky stanovují samy. Po skončení studia získáte Osvědčení o absolvování programu Celoživotního vzdělávání Univerzita třetího věku. Možná z vás nebude ministr, ale proč nemít fundované informace z oblasti vědy, politiky, historie nebo kultury? Navíc ze sebe budete mít dobrý pocit! A to je nejvíc.

Chytří pomocníci

Obáváte se, že jste všechno zapomněli? Pomohou vám nejrůznější vzdělávací aplikace pro snadnější výuku jazyků, matematiky, historie, ale třeba i účetnictví. Jsou ideálním doplňkem zejména pro starší studenty a nepotřebujete k tomu víc než chytrý telefon či tablet. Ke zvládání složitějších rovnic a vzorců je vhodná aplikace Photomath, která pomáhá s vysvětlením příkladů. Pro výuku záludností českého jazyka přijde vhod aplikace Česká gramatika. Jazyky si procvičíte třeba s Duolingem.

JANA MAZUROVÁ, ředitelka Institutu vzdělávání ATIV

JANA MAZUROVÁ, ředitelka Institutu vzdělávání ATIV

Při výběru rekvalifikačního kurzu doporučuji, aby si každý zájemce, ať už jde o jakýkoli obor, ověřil, zda má příslušná pořádající agentura akreditaci. Neméně důležitý je výběr lektorů, kteří by měli mít dlouholetou praxi, která zaručuje vysokou úroveň výuky. A co ještě radím? Volte raději prezenční kurzy, protože kontakt s lektory je k nezaplacení.

Zdroj: časopis Vlasta ativ.cz vysokeskoly.cz

Související články