Důvodů, proč se ženám zvyšuje v určitém věku tlak, je více, jedním z nich je pokles množství estrogenu, ženského pohlavního hormonu, který chrání cévní stěnu, zpomaluje ukládání cholesterolu a rozvoj aterosklerózy. Tím také snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Ovšem v době perimenopauzy (doba, kdy žena přechází z plodného věku do období poklesu funkce vaječníků, asi rok před menopauzou, většinou kolem pětačtyřicátého roku) už dochází k poklesu estrogenu a krevní tlak se může začít zvyšovat.

Další příčiny zvýšeného tlaku

Kromě estrogenu bývá příčinou zpomalení metabolismu, pokles fyzické aktivity, s nímž je spojen váhový přírůstek. V období menopauzy se taky zhoršuje u žen vylučování soli, které souvisí se zadržováním vody a otoky, a je tedy dalším faktorem, který vede ke zvýšení krevního tlaku. Jak říká lékařka Petra Vysočanová z Kardiologické kliniky FN Brno, až polovina žen v tomto věku je v ohrožení. „Asi u poloviny žen mezi 55. a 65. rokem se pak rozvine hypertenze, onemocnění spojené s vysokým krevním tlakem. Řada z nich měla do té doby tlak normální, a tak ženy někdy tohle riziko podceňují.“ Až dosud byly ženy oproti mužům díky hormonům ve výhodě, proto taky nebývají léčeny.

Diagnóza a měření tlaku

K určení diagnózy moc nepotřebujete. Stačí si tlak změřit. Můžete tak učinit doma nebo si zajít k praktickému lékaři. Krevní tlak by si ženy měly měřit pravidelně, důležitý je kvalitní přístroj určený k domácímu použití (osobně doporučuji Omron M6 Comfort, ten mám doma i já a měří opravdu přesně). Pravděpodobnost onemocnění je v tomto věku dost vysoká, a jsou-li hodnoty vyšší i navzdory změně životního stylu, je zřejmě nezbytné navštívit lékaře, který rozhodne o tom, zda je nutné nasadit léky. Optimální krevní tlak je pro většinu dospělých nižší než 140/90 mmHg, ideálně kolem hodnot 130/80.

Co můžete udělat sama

Menopauzu nezastavíte, ale životní styl změnit můžete. Nezapomínejte na pravidelný pohyb (ideální je aspoň 30 minut chůze za den, nejlépe 5x týdně). Hlídejte si, co jíte, a snažte se udržet si optimální váhu. Omezte solení a konzumaci nezdravých tuků. Podle odborníků je pak vhodné také nekouřit.