Koberce a závěsy

Koberce, koberečky, huňaté přehozy, těžké závěsy a záclony jsou hromadištěm prachu, na který je i pravidelné a důkladné vysávání krátké. „Roztoči se v kobercích usazují a rozmnožují. Dostat je z nich je takřka nemožné,“ říká alergoložka Sylvie Liptáková. „U záclon je potíž v tom, že pokaždé když je zatahujeme a roztahujeme, rozviřujeme prach, který může způsobovat dušnost nebo kýchání.“

Řešení: Je-li to možné, zbavte se koberců a místo záclon či závěsů nechte do oken nainstalovat žaluzie. Při luxování nezapomínejte vysát také záclony a textiliemi pokrytý nábytek. Pořiďte si bezsáčkový vysavač s HEPA filtrem, který v současnosti představuje vysoce účinný způsob filtrace vzduchu a jehož úkolem je zachycení i těch nejjemnějších částeček prachu.

Matrace a lůžkoviny

Ložnice je pro roztoče něco jako ráj na zemi. Postele, respektive matrace a lůžkoviny jim poskytují ideální podmínky pro život. Mají zde správnou teplotu a vlhkost způsobenou dýcháním a pocením, potravu v podobě kožního odpadu i nedostatek světla, který jim vyhovuje. Roztoči se drží v hloubce, kam síla běžného vysavače nedosáhne, a vyklepávání přikrývek na ně neplatí vůbec. Vyhubit je z těchto míst je proto velmi problematické.

Řešení: Polštáře a peřiny povlékněte protiroztočovým povlečením, které zabraňuje unikání alergenů. V ložnici udržujte teplotu pod 22 °C a pamatujte, že vlhkost by neměla přesáhnout 50 %. Toho docílíte dostatečným denním světlem v místnosti a pravidelným větráním. V neposlední řadě pomůže častější výměna lůžkovin a praní povlaků při teplotě alespoň 60 °C.

Koupelna

Malá místnost s pračkou, v jejíž hadici a pod těsnicí gumou se drží vlhkost, plus koupelnové předložky jsou živnou půdou pro tvorbu plísní. V měkkých kobercových předložkách se skrývá nejméně desetkrát více roztočů a plísní než na samotné podlaze a obkladech. Spóry plísní pak vdechujeme při každém pobytu v koupelně, některé se dokonce usazují i na prádle.

Řešení: Po každém praní nechte dvířka i zásobovač na prášek a aviváž pootevřené, aby pračka mohla dýchat. Jednou začas do prázdné pračky nalijte litr octa a zapněte program s nejvyšší teplotou. Předložky jednou za týden nebo za deset dní vyperte v horké vodě, a než dáte na místo, nechte je pořádně uschnout.

Kuchyňská linka

I když na první pohled září čistotou, je to ve skutečnosti nebezpečné místo plné špíny a bakterií. Myčka, houbička na nádobí, dřez a samozřejmě odpadkový koš – to jsou místa, kde se nachází více bakterií a mikroorganismů než kolem toalety. Kohoutky, poškrábaná deska kuchyňské linky, spáry mezi obklady, neumyté nádobí, ale i ovoce v ošatce jsou pro všudypřítomné bakterie doslova magnetem.

Řešení: Plísním se daří všude, kde je vlhko. Po každém mytí nádobí utřete dřez i kohoutky do sucha, ovoce skladujte v lednici, ošatku s pečivem ve špajzce. Kuchyňskou linku a sporák pravidelně čistěte teplou vodou se saponátem. Nedojedená jídla vyhazujte a každý den nebo obden vynášejte pytel s odpadky.

Vonné svíčky a aromalampy

Příjemná vůně a tlumené světlo svíček dokážou navodit hřejivý pocit a přičarovat romantickou atmosféru. Jste-li však alergičtí a aromatické látky, které vonné olejíčky a svíčky uvolňují do vzduchu, vám nedělají dobře, například u vás vyvolávají rýmu či slzení očí, raději hořící knot sfoukněte a přejděte na nízkowattové žárovky.

Řešení: Hezky vonící byt je atraktivní nejen pro vás, ale i návštěvy. Vonné svíčky můžete nahradit třeba osvěžovači vzduchu, aroma difuzéry, které „pracují“ jen na základě fyzikálních zákonů a nezpůsobují tak alergické reakce, nebo parfemovanými kameny.

Domácí mazlíčci

Psi, kočky a hlodavci jsou chodícími přenašeči alergenů. Zvířecí alergeny jsou malé, lehké a lepivé, kvůli čemuž se snadno přenášejí a usazují téměř všude, kudy domácí mazlíček projde a kde se uvelebí. Největším rájem roztočů a bakterií jsou samozřejmě jejich pelíšky, které je nutné pravidelně a důkladně čistit.

Řešení: Zvířatům vymezte jasné teritorium a nepouštějte je do ložnice a dětského pokoje. Nedovolte jim skákat na postel a pohovky. Zvíře pravidelně koupejte a používejte speciální přípravky, které se nanášejí přímo na srst a neutralizují alergeny. Po každém kontaktu se zvířetem si umyjte ruce.

Protialergenový režim v bytě

Protialergenový režim v bytě

  • Nábytek kupujte ze dřeva, plastu, kůže nebo vinylu.
  • Prach utírejte vždy jen navlhčeným hadrem.
  • Nepoužívejte větrák, protože víří prach.
  • Kouření v bytě omezte na minimum.
  • Podlahy vytírejte co nejčastěji.
  • Nepřeplňujte byt nábytkem. 
  • Pořiďte si kvalitní čističku vzduchu.