Koláč pocházející z francouzského regionu Limousine se tradičně peče s nevypeckovanými třešněmi, protože právě z pecek se do těsta uvolní aroma, které dodá koláči příjemnou mandlovou chuť. A to dobře vědí i české a moravské hospodyňky.

Doba přípravy: 10 minut + 30 minut odpočinutí + 60 minut pečení

Čtěte také

Kuře s nádivkou

Čtěte také

Kuře s nádivkou: Tradiční jarní pochoutka chutná nejlépe s mladými kopřivami

Suroviny na koláčovou formu o průměru 30 cm:

  • 400 g třešní
  • 45 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 75 g mletých mandlí
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 20 ml likéru Amaretto
  • máslo a cukr krupice na vymazání a vysypání formy

Postup:

1. V míse promíchejte mouku, mleté mandle, špetku soli a cukr. Přidejte vejce, amaretto, vanilkový extrakt a zlehka prošlehejte, jen aby se suroviny spojily v hladké těsto. V hrnečku rozpusťte máslo a odstavte je stranou. Do těsta postupně zašlehejte mléko, pak smetanu ke šlehání a nakonec rozpuštěné máslo. Hotové těsto nechte 30 minut odpočinout.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

2. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem – koláč se tak po upečení hezky odloupne od stěn (pokud budete chtít, můžete ho pak jednoduše přenést na servírovací talíř). Na dno formy nalijte trochu těsta, jen tolik, aby bylo celé dno pokryté, maximálně 0,5 cm. Formu vložte do trouby, jakmile vrstva těsta ztuhne, rozprostřete na ni třešně, zalijte zbytkem těsta a vraťte do trouby.

3. Pečte 50–60 minut nebo dokud koláč na povrchu nezezlátne a na špejli nebude ulpívat těsto. Nejvíc si ho vychutnáte ještě vlažný.

Čtěte také

Vyzkoušejte nové pomazánky

Čtěte také

Dokonalé pomazánky: Zkuste křenovou, tuňákovou, okurkovou či z makrely