Možná jste sami na sobě vypozorovali, že jakmile vysvitne sluníčko a nastanou dlouhé světlé dny, začnete se cítit tak nějak lépe, sebevědoměji a při chuti. A není to náhodou! V létě je sexuální touha opravdu nejsilnější. „Cítíme se totiž uvolnění nejen díky prázdninám a dovoleným, ale také nás ovlivňuje čas strávený na čerstvém vzduchu a slunci. Způsobuje totiž zvýšení hladiny hormonu serotoninu – důležitého neurotransmiteru, který umožňuje prožívat příjemné pocity a vzrušení,“ říká Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu. Navíc zažíváme zvýšenou sociální interakci, protože se s námi venku pohybuje většina populace. Klíčovou roli hrají také letní šaty, šortky nad kolena, výstřihy nebo rozhalenky. Pohled na odhalenou kůži totiž rozdmýchává vášeň prostřednictvím sexuálních fantazií.

Co je to libido?

Co je to libido?

Všeobecně označuje sexuální touhu, energii, pohlavní pud. Svůj prapůvod má v psychoanalytických teoriích Sigmunda Freuda či Carla Gustava Junga. Naše libido, tedy sexuální apetit, řídí hormony (testosteron, estrogen a progesteron), které produkují nadledvinky, vaječníky či varlata. Na výši hladiny hormonů v našem těle má vliv nejen náš věk, ale i prostředí, psychika a roční období.

Podle kanadské sexuoložky a vztahové terapeutky Jessicy O’Reilly míra intimity souvisí také se stupni na teploměru. A tak zatímco v chladnějších měsících má člověk tendenci uzavírat se do sebe, trávit čas o samotě a společensky se izolovat, v létě v nás tropické počasí vzbuzuje touhu po blízkosti druhých, sdílení prostoru a intimity. Během letních měsíců o sebe také mnohem víc pečujeme. Možná za to může sezóna plavek, která odhalí každou nedokonalost těla, snad i lepší nálada a chuť objevovat. Také jíme zdravěji, a hlavně více cvičíme - podle sexuoložky je právě pravidelný pohyb a vyvážený jídelníček nejefektivnějším povzbuzovačem libida. Podle jejích statistik lidé, kteří cvičí alespoň dvakrát týdně, se cítí mnohem více sexy a dostavuje se nárůst sebevědomí. Ti, kteří se ve fitku zapotí i čtyřikrát týdně, pak popisují výrazný nárůst sexuální aktivity se svým partnerem či partnerkou.

A co teprve letní dovolená? Kromě zaslouženého odpočinku po těžce odpracovaných měsících se necháváme hýčkat, cestujeme, experimentujeme, objevujeme a děláme věci, kterým bychom v běžném životě možná nebyli tolik otevření. A to platí i v sexuálních hrátkách. Nastavení mysli si o trochu dobrodružství přímo říká - jsme v jiné zemi, v jiném městě, kde nás nikdo nezná, spíme na krásném hotelu. Tak proč tam neposlat trochu té spontánnosti?

Že je sex na dovolené prostě lepší potvrzuje i výzkum, který si nechala zpracovat americká bookingová platforma HotelPlanner.

  • 34 % lidí přiznalo, že během dovolené je jejich sex lepší než obvykle
  • 58 % respondentů uvedlo, že při plánování dovolené se nejvíce těší na to, až vypnou a odpočinou si

Relaxace a uvolnění jsou tak naprosto klíčové pro vysoké libido, kvalitní sexuální prožitek i samotný orgasmus. Proto odhoďte zábrany i veškeré strachy a problémy, které vás tíží, a užijte si pořádnou slast. Pravidelné vyvrcholení má totiž mimo jiné také zázračné omlazující účinky!

Zdroj: vlasta.cz yoo.cz prevention.com

Související články