I když tohle říká jen tak naoko, kdyby se objevil někdo „normální“, ještě by si ráda užila nějakou novou lásku, pětačtyřicet není žádný věk. Ale kde brát? V práci je to samá ženská, na józe taky a nikam jinam to Mirku netáhne. Všechny kamarádky ze střední jsou relativně šťastně vdané, žádné nové na obzoru a že by vyrážela sama na party, tak to Mirce opravdu nehrozí. Nikdy nebyla žádný extrovert, žila obyčejný život a balit kluky neuměla ani zamlada. S manželem se potkali v 16 na táboře a bylo vymalováno.

Přítel dcery byl sympaťák

O Ondrových láskách nemá ani páru, pokud tedy nějaké jsou, zato přítele Anety už měla možnost poznat. Je to docela milý kluk, hezký, sympaťák… S Adamem se potkali párkrát před vchodem, když vyprovázel Anetu domů, jednou byl pozvaný i na oběd, ale něco mu do toho vlezlo. Asi měsíc před Anetinými státnicemi se jí Adam sám ozval, protože jí chtěl požádat o pomoc s tajnou oslavou. Mirka na tom neviděla nic divného, jasně, že se ráda zapojí. Když byly přípravy v plném proudu, jednou v podvečer se Adam objevil u Mirky doma. Bez ohlášení. Věděl, že je Aneta u kamarádky a hodlá tam přespat, proto se stavil, aby s Mirkou všechno doladili.

Cože? To snad nemyslí vážně…

Z „pracovního“ setkání se vyvrbil docela příjemný večírek, padla nějaká ta láhev vína a Mirka si najednou uvědomila, že s ní Adam zcela nepokrytě laškuje. Ne, že by jí to bylo nepříjemné, ale uvědomovala si, že nějaké další sbližování rozhodně nechce. Diplomaticky tak Adama odkázala do patřičných mezí a situaci vyhodnotila jako legraci pod vlivem. To se ale spletla. Od onoho večera se jí Adam začal ozývat častěji, chtěl se vidět, byl neoblomný. To už začalo Mirce vadit a prvotní sympatie vystřídal strohý nezájem. „Pane bože“, říkala si: „moje dcera bude s tímhle záletníkem jednou hodně nešťastná“. Adam se po odmítnutí nakonec stáhnul a vše se zdálo být v pořádku.

Mejdan bez zábran

Po státnicích, které dopadly dobře, následovala velkolepá oslava. Když Aneta pochopila, že se na její přípravě podílela spolu s Adamem i Mirka, byla nadšená. „Mami, skvěle jste to vymysleli, moc děkuju,“ jásala. „Kdybys tak věděla, co tvůj hoch předváděl, asi bys nebyla tak happy,“ pomyslela si Mirka. Ale nehodlala to dál nijak řešit, ani sama v sobě. Adam se k ní choval trochu odměřeně, ale věřila, že si to sedne. Po půlnoci však spatřila něco, co jí naprosto vyvedlo z míry. Viděla venku Adama, jak se vášnivě líbá s jednou z kamarádek Anety, a ač už měla o charakteru Adama jisté pochyby, nemohla uvěřit vlastním očím. „U nás doma, bez skrupulí, to je ale hajzl“, říkala si. „Měla bych to jít Anetě říct? Nebo mám dělat, že se nic nestalo?“ Mirka byla v koncích.

Adam všechno otočil

Druhý den se rozhodla poradit se se svou kamarádkou psycholožkou. Ta, ač se vždycky držela hesla, že by svým známým nijak radit a psychologicky pomáhat neměla, po naléhání Mirky udělala výjimku. A navrhla jí, aby konfrontovala Adama s tím, čeho byla svědkem. Když k tomu došlo, Adamova reakce ji velmi překvapila. Otočil to proti Mirce, prý se do ní zamiloval a chtěl tím naštvat jenom jí. Namísto vysvětlení začal na Mirku útočit, prý ho sváděla a pak odkopla, tak ať se stará o svoje. To už na ni bylo příliš. Nechtěla dceru ranit a věděla, že kdyby jí řekla, čeho byla svědkem, byla by zamilovaná Aneta v háji. Na druhou stranu věděla, že tenhle vztah nemůže mít dlouhého trvání…

Mlčet, nebo kápnout božskou?

Naštěstí za pár dní přišla Aneta s tím, že se s Adamem rozešla, protože jí byl nevěrný. Zřejmě opakovaně. Mirce bylo Anety líto, ale věděla, že je to tak správně. A že se Aneta za chvilku oklepe a najde si někoho, kdo si ji zaslouží. Byla šťastná, že Adamovi odolala a že držela jazyk za zuby, protože zjištění, že to zkoušel i na její matku, by asi bylo pro mladou holku šokující. Takhle si na to podstatné přišla sama a mezi matkou a dcerou nevznikla žádná problémová situace. Kdoví, jak dlouho by Mirka vydržela držet jazyk za zuby.

Komentář odborníka: Mgr. Wiktoria Fiurášek (Online psychologická poradna Mojra)

Komentář odborníka: Mgr. Wiktoria Fiurášek (Online psychologická poradna Mojra)

„Z tohoto příběhu se můžeme poučit, že nevěru je velmi těžké skrývat. Žít ve lži je velmi náročné a stojí to opravdu hodně úsilí. Ve vztazích můžeme rozlišit tzv. red flags – varovné signály. Mezi ně patří nepřipouštění si vlastních chyb, ale naopak obviňováni ostatních. Pokud člověk, který udělal chybu, v tomto případě Adam, nebyl schopný převzít zodpovědnost za své jednání a ještě útočil na Mirku, která ho konfrontovala s pravdou, je to právě jeden z varovných signálů, že vztah s takovým člověkem může být pro druhou stranu toxický. Aneta je statečná, že se rozhodla rozejít s člověkem, který jí byl nevěrný. Pokud jde o Mirku, je dobré, že Aneta na nevěru přišla sama, ale co kdyby se tak nestalo? Rozhodně je lepší mluvit o těžkých věcech otevřeně, a nespoléhat na to, že se to vyřeší samo. Žádný vztah bez otevřenosti a upřímnosti moc dlouho nevydrží. Proto je důležité komunikovat také o náročných věcech.“

Zdroj: www.vlasta.cz www.mojra.cz

Související články