Přestože je nejspíš pro mnohé z nás nepříjemné o své stolici mluvit nahlas, natož si ji prohlížet - přece jen to bereme jako něco, co by mělo bez řečí okamžitě putovat do toaletního potrubí - je důležité si uvědomit, že určité aspekty jako tvar, konzistence či zápach nám po zdravotní stránce mohou mnohé prozradit.

Defekace, jak se stolici odborně říká, je zkrátka klíčovou tělesnou funkcí, jejíž sledování může často dokonce zachránit život. Změny se mohou projevit v důsledku našeho stravování, ale možností může být i probíhající infekce v těle, anebo i závažnější problémy. Pojďme tedy nahlédnout do záchodové mísy!

O čem vypovídá barva stolice?

1. Hnědá

Pokud je stolice přirozeně hnědá, měla by být v pořádku. Hnědou barvu má stolice díky žluči produkované v játrech.

2. Černá

Černá stolice může být důsledkem konzumace jídla s vysokým obsahem železa nebo borůvek. Vyloučit se však nedá ani krvácení do trávicího traktu.

3. Červená

Snědli jste větší množství červené řepy nebo vypili litr rajčatového džusu? Pak vás pravděpodobně překvapí červená stolice. Jednat se však může také o krvácení do tlustého střeva, konečníku, hemoroidy nebo jiné závažnější potíže.

4. Zelená

Nazelenalá stolice je častým jevem po konzumaci velkého množství listové zeleniny, například špenátu. Důvodem je to, že jídlo putuje do tlustého střeva příliš rychle.

5. Žlutá

Žluto-oranžovou barvou vás překvapí stolice, pokud jste si dopřáli větší množství mrkve nebo třeba dýňové polévky, které jsou bohaté na betakaroten. Může se však jednat také o nadbytek tuků ve stolici z důvodu špatného vstřebávání.

6. Bílá

Pokud spatříte bílou barvu stolice, měla by vám začít blikat červená kontrolka a je vhodné zvážit návštěvu lékaře. Může se totiž jednat o onemocnění jater, nebo ukazovat na problém, kdy se žluč nedostává do trávícího traktu.

Co prozradí tvar stolice?

1. Oddělená tvrdá

Pokud trpíte zácpou a horko těžko si ulevíte jen něčím, co připomíná kozí bobky, pravděpodobně vám chybí vláknina a tekutiny. Tvrdá konzistence je způsobena tím, že byla stolice ve střevech delší dobu a nyní se obtížně dostává ven.

2. Podlouhlý hrudkovitý tvar

Stejně jako předchozí typ, i tato stolice souvisí se zácpou a je těžké ji ze sebe dostat. Průměrně bývá stolice ve střevě 48 hodin, tato tam byla víc než týden.

3. Tvar párku s prasklinami

Podařilo se vám vytvořit něco takového? Pak máte dle standardů normální stolici. Konzistence je měkká, ovšem praskliny naznačují, že byste měli zvýšit příjem vody.

4. Tvar párku, hladká a měkká

Ideální a zdravá stolice.

5. Měkké kusy s jasnými hranami

Tato konzistence může značit počátek průjmu. Pokud však vyprazdňujete vícekrát za den, není třeba se znepokojovat.

6. Nadýchané vodnaté kusy s jasnými hranami

U této konzistence se láme "normálnost" stolice. Jedná se spíše o průjem.

7. Vodnatá bez kusů

K tomuto nejspíš není co dodávat. Máte průjem. Způsoben může být otravou z jídla, nebo infekcí. Tak či tak se tělo čistí. Pijte dostatek tekutin, ať mu to ulehčíte.

8. Měkká a lepivá na krajích mísy

Kašovitá hmota naznačuje množství obsaženého oleje ve stolici. Může to znamenat, že vaše tělo nevstřebává správně tuky.

Co řekne odér stolice?

Že zdravá stolice nezapáchá? To není tak úplně pravda. Přesnější by bylo, že nemá nepříjemný zápach. Obecně pak stolice nejméně páchne po mléčných výrobcích, naopak největší puch ucítíme po velké konzumaci masa a masných výrobků nebo po konzumaci některých druhů zeleniny, jako například kapusta nebo zelí.

Zdroj: vlasta.cz vitalia.cz brainmarket.cz

Související články