Nedostatečná produkce hormonů štítné žlázy – neboli ona snížená činnost – má různé příčiny. Můžete ji zdědit, může jít o následek autoimunitních procesů, následek operací či ozáření krku. Dříve byl častou příčinou nedostatek jódu, ale ten se v Česku prakticky nevyskytuje. Činnost štítné žlázy mohou zpomalovat také některé léky.

Kdy jít na vyšetření?

Projevy? Člověk je unavený, malátný, trpí zácpou, zimomřivostí a má sklon k depresím. Bolestivé jsou svaly, klouby, kůže je suchá a mohou se objevit otoky. Pozorujete u sebe tyto příčiny? Pokud ano, rozhodně se s nimi svěřte svému praktikovi, měl by vám provést několik vyšetření – a to zaměřené na štítnou žlázu by nemělo chybět. Základem je vyšetření krve a zjištění hladiny tyreoidálních hormonů.

Nemá smysl vymlouvat se na problémy se štítnou žlázou a přitom si ji nenechat vyšetřit. A to dokonce ani tehdy, pokud jste si potížemi celkem jistí, protože se ve vaší rodině vyskytují opakovaně – jednak bez vyšetření nebudete mít jistotu, navíc se vám pak může dostat odpovídající léčby.

„Výskyt onemocnění štítné žlázy je poměrně vysoký a neustále stoupá, udává se, že nějakou formou tyreopatie onemocní pět až deset procent populace, ve vyšším věku a u některých skupin obyvatelstva i kolem dvaceti procent. Existují i takzvané subklinické formy tyreopatií, kdy příznaky onemocnění jsou malé, a pokud se po nich cíleně nepátrá, ujdou pozornosti,“ říká Libuše Schreibová z oddělení endokrinologie EUC Kliniky České Budějovice.

Na druhou stranu, jak opakovaně zjišťují lékaři, zdaleka ne všichni lidé, kteří své potíže s váhou svádějí na štítnou žlázu, s ní skutečně mají potíže. Příčina nadváhy nebo obezity je většinou jiná. Případně není činnost žlázy zpomalená natolik, aby se s ní daly vysvětlit desítky kil navíc.

Co tedy může za obezitu?

Snížená činnost štítné žlázy způsobuje zpomalení metabolismu. Zjednodušeně lze říci, že tělo v klidu spálí méně energie, než kdyby byla žláza v pořádku. Odborníci upozorňují na jednu věc: zatímco lidé, kteří trpí nadměrnou činností štítnice, výrazně hubnou, zpomalení metabolismu s línou žlázou není zdaleka tak výrazné.

Ukazuje se, že pokud člověk má problémy s pomalou štítnou žlázou a nehlídá si kvůli tomu, co jí, může na to svést zhruba tři až pět kil navíc. Jak výzkumy ukazují, většina zvýšené hmotnosti u osob s hypotyreózou padá na vrub hromadění soli a vody. Pokud má člověk desítky kil navíc, zpomalená žláza za to zkrátka nemůže.

Když lékař potvrdí nemocnou žlázu a nasadí léky, nemůže proto člověk čekat, že kila poletí dolů. Jeho tělo uvolní zadržené tekutiny a možná něco málo tuku, nelze však čekat větší než desetiprocentní pokles hmotnosti. Kde se tedy berou kila navíc? Pokud člověk skutečně trpí potížemi se žlázou, a je proto třeba nadměrně unavený, nejspíše se málo hýbe, zatímco zimomřivost zajídá sladkostmi.

Nejpravděpodobnější přitom je pozvolné nabírání kil během let, kdy i ze zdánlivě nijak hrozných tří kil ročně je jich za deset let dohromady třicet.

Mimochodem, hormony štítné žlázy se v minulosti používaly jako lék na hubnutí. Studie potvrdily, že podávání nadměrných dávek hormonů štítné žlázy skutečně může pomoci dosáhnout většího úbytku hmotnosti, než jakého lze docílit například dietou. Jenže jakmile se s touto kontroverzní léčbou skončilo, kila se poměrně rychle vracela zpátky. Navíc se tato léčba nedá doporučit, protože jejím vedlejším účinkem je úbytek svalové hmoty místo tuků.