Dejte si záhon pod nos

Z nouze ctnost, dalo by se říci. Vyšší nádoby, které ovládly komunitní městské zahrady s málo úrodnou půdou a omezeným prostorem, se stěhují i do klasických zahrad. Šetří záda. V našich podmínkách prospívá pěstování také to, že saláty či rajčata mají blíž k slunci, každý centimetr dobrý. Naopak, omezením prostoru uděláte čáru přes rozpočet plevelu, nebude se tolik rozrůstat. Pokud nemáte doma kutila, vyvýšené záhony seženete v hobby marketech. Obyčejné plechové od 1500 Kč, dřevěné od 3000 Kč.

Sázejte plevel

Dokonalému anglickému trávníku, který stojí hodně času a potu (při troše posedlosti také nervů) odzvonilo. Dopřejte rostlinám svobodu a kde to jde, omezte sekání. Udělejte to po japonsku a místo pravoúhlých pěšinek si všímejte, kde vznikají přirozeně prošlapané cestičky, a ty projeďte sekačkou. Na jaře vylepšete zelený pažit výsevem divoce rostoucích květin, například chrp a máků, jsou krásné a možná k vám na zahradu přilákají i motýly. Ovšem pozor, změníte zahradu na spoustu let, návrat k civilizaci by napřesrok byl téměř nemožný.

Vyhoďte chemii

Zní to jako zaklínadlo – permakultura. Udržitelné zahradničení respektuje přírodu. Zdá se to snadné, ale má zásady. První vás zavede k popelnici s hnojivy a hubiči škůdců. Založte si někde v rohu zahrady kompost, buď klasický, tedy hromadu, kam budete nosit biologické přebytky z domácnosti, nebo investujte do pohlednějších speciálních nádob. A ještě tam přidejte jednu na chytání dešťové vody, protože zalévání pitnou vodou je na seznamu zákazů. Žijte s rozhledem, který odhalí místní zdroje. Poptejte se pamětníků, jakým květinám, zelenině a ovoci se u vás dobře dařilo.

Rozkveťte bíle

Květinám letos kralují bíle kvetoucí krásky. Nemusíte se zbavovat svých oblíbených, ale zkrášlit si třeba jaro sněženkami a bledulkami, najít hezké místo čajové růži nebo keříku hortenzií. Náš favorit: kopretiny!

Povolejte šedou

Zelený základ zahrady šedá barva jemně doladí. Zručnější osoby mohou založit kamennou skalku, ostatní ozdobit záhonky nebo vysypat cestičky říčními oblázky. Pokud vás baví natírat, třeba se najde kousek plotu, který prokoukne v šedivém tónu. Pěkně působí také do kouřova laděný relaxační koutek se zahradním nábytkem.