Rozděluj a panuj

Lidé se obvykle bojí zahrady dělit, protože mají dojem, že se připraví o prostor a velkorysost. Jenže rozdělení zahrady do několika funkčních částí nám naopak může pomoci daleko lépe zvládnout její prostor a vše bude lépe fungovat. Nikdo po vás nechce, abyste zahradu přepažovali cihlovou zdí, ale naznačit keři nebo třeba treláží, že daný prostor je určený pro sezení, jiný pro pěstování zeleniny, další pro slunění, není na škodu. Zahradě to dodá řád a gradaci – touhu objevovat.

Opakování je matka moudrosti. A stylu

Vůbec nemusíte mít pocit, že v zahradě by měly být všechny rostliny světa. Vyberte si určité výsadbové schéma, které se vám líbí, a typické rostliny. A pokud máte zahradu opravdu velkou, klidně pořiďte od jednotlivých druhů rostlin větší množství kusů. Díky tomu bude zahrada vypadat sjednoceně.

Vzhůru k výškám

Zahrada potřebuje výšku a strukturu – nezapomeňte myslet ve 3D, aby vaše zelené království nepřipomínalo spíše zelenou placku. Pracujte alespoň se třemi úrovněmi – strom, keř, tráva, a s výškovými rozdíly si pohrajte. Vždyť není snad nic krásnějšího a zároveň praktického jako vyvýšené záhony plné bylinek a zeleniny…

Vodní prvek

Voda je úžasný živel, který sluší každé zahradě. A zdaleka to nemusí být jen bazén nebo velké (a nákladné) jezírko. Občas postačí jen menší fontána nebo mělký bazének s čerpadlem, které koupíte v každém hobbymarketu. Voda přiláká živočichy a její probublávání zklidní vaši mysl.

Myslete na stín

Je krásné nechat se lechtat hřejivými slunečními paprsky, ale všeho moc škodí – pokud nechcete riskovat úžeh či úpal, naplánujte v zahradě kromě slunečného místa i to stinné. Za parného léta po něm sáhnete všemi deseti, navíc existuje řada rostlin, které výheň také nemilují – v polostinném až stinném prostředí se bude dařit třeba bobkovišni, hlohyni nebo nádherným hortenziím.