Samozřejmě byste půdu na záhonech mohli nechat prostě odpočinout až do příštího roku nebo do ní vysázet zelené „hnojivo“, jako je pohanka, bob nebo vikev. Ty necháte vyrůst asi do dvaceti centimetrů a potom je zaryjete do půdy, aby se obohatila a získala další sílu a dobré vlastnosti pro jaro. Ale klidně si ještě naplánujte letošní sklizeň ředkviček. Ty totiž klíčí velmi brzy po výsevu, a tak můžete sklizeň očekávat už za dva nebo tři týdny. Vyberte si odrůdy, na kterých je napsáno, že se hodí k podzimnímu výsevu, je to třeba Granát nebo Tercie.

Stihne to i špenát

Podzimní výsev je dobrý i pro špenát, kterým doplníte vitamíny z vlastní zahrádky i v době, kdy to není vůbec obvyklé. Můžete ho při setí srovnat pěkně do řádku nebo si s tím nedělat hlavu a prostě ho jen tak „pohodit“ do záhonu. První rostlinky budou vyrostlé ke sklizni už za měsíc až za pět týdnů, pokud vydrží pěkné počasí, a to nejspíš vydrží. Stejně jako u ředkviček přitom platí, že musíte vybrat odrůdy vhodné pro podzimní výsev, což je třeba Matador nebo Monores.

Saláty spěchají

Podobný úspěch budete mít s mangoldem, když ho budete dobře zalévat, poroste jako z vody. Sklízet lístky pak budete moct až do října, a co víc, můžete nechat rostliny v záhonu i přes zimu a ony by mohly při troše štěstí na jaře dál růst.

Spolehlivě vám vyrostou i oblíbené saláty, třeba polníček nebo rukola, ale jejich vysazení už opravdu neodkládejte. Sklízet se totiž může až za osm až jedenáct týdnů, podle druhu salátu. Můžete semínka stejně jako na jaře sít rovnou do záhonu nebo do pařníku.

Vždycky je tu skleník

Stejně tak můžete zkusit vysít a vysadit spoustu další zeleniny, budete možná překvapení, jak se i uprostřed sněhu může dařit třeba mrkvi, pórku, petrželi na nať nebo celeru. Vyzkoušejte například odrůdu kedlubny Dvorana, která by vám teoreticky měla vyrůst za padesát dní. Stíhat asi budete i pekingské zelí, které chce ale hodně zalévat.

To petrželku nebo pažitku si klidně vysaďte i do nádob, což má tu výhodu, že je můžete přenést dovnitř, kdyby uhodily ranní mrazíky. A máte-li skleník, pak je samozřejmě možností ještě víc, mohly by se ještě vydařit okurky, třeba odrůda Vista nebo Minisprint. Ale pozor, pokud byste chtěli pěstovat náročnější rostliny, možná bude zapotřebí ještě přidat záhonkům hnojivo, protože je půda vyčerpaná předchozími rostlinami. Stačit by měl granulovaný hnůj, který do půdy zaryjete.