Drahé topení

Nevypínejte úplně topení, když odcházíte z domu. Nastavte termostat tak, aby teplota klesla jen o pár stupňů. Zamezíte tak zbytečnému spálení velkého množství energie, když po návratu domů chcete dům či byt znovu vytopit.

Šetřete teplo se žaluziemi a roletami

Nejvíce tepla se z domu a bytu ztrácí okny, takže ideální by bylo pořídit si kvalitní okna. Tepelné ztráty ale pomohou řešit i žaluzie nebo rolety. Odborníci uvádějí, že zatažené rolety mohou snížit tepelnou ztrátu až o polovinu. V místnosti s nezataženým oknem může v noci teplota klesnout až o tři stupně, se zataženým o stupeň a půl. A to už je slušný výsledek. Žaluzie a rolety se navíc hodí i v létě, kdy fungují naopak.

Udržte doma teplo a útulno

Mnohé arabské domácnosti v zimních měsících vrství ve svých domech koberce a koberečky, v jejichž výrobě tamní řemeslníci vynikají. Kusové koberce zútulní vaše bydlení, jsou příjemné na dotek bosé nohy, udrží doma větší teplo a sousedi vás budou mít ještě raději, protože koberec pohlcuje zvuky. Nejlepší koberce jsou z přírodních vláken, ale jsou dražší. Velmi dobře proto poslouží i koberce z uměliny.

Ten umí to a ten zas tohle

Nevyhazujme rozbité věci a zkusme se vrátit k tradičním správkám. Ať jde o výměnu podrážky u ševce, nebo spravení utrženého zipu u švadleny. Anebo – ideálně – oprašme svůj starý šicí stroj či se šít naučme. Ušetříme, nadchneme okolí, a ještě se z toho může stát nový koníček.

Známe to všichni. Rup, křup a konec. Zip u bundy, kterou jsme nějaký čas nepoužívali, se náhle odporoučel a my hledíme na pěkný kus oblečení s jediným malým, ale zásadním kazem. Mnozí s rozmachem poměrně laciných oděvních řetězců začali takový problém v minulých letech řešit radikálním způsobem – bunda zamířila na dno skříně nebo do kontejneru.

To samé se dělo s botami a dalšími věcmi. Zkrátka spotřební svět s věcmi na jedno použití. Když se ale něco rozbije, pokusme se to opravit. Zkuste se podívat, zda nemáte ve svém okolí šikovného ševce, takového, který vám opraví nejen boty, ale i utržená ucha a rozbité zapínání u kabelky. Najděte poblíž vašeho domova šikovnou švadlenu, která si poradí nejen se zúžením sukně, ale i s tím problematickým zipem. Anebo vytáhněte starý šicí stroj, ten, který koncem 90. let mnohé Češky uklidily na půdu nebo do sklepa. Oprašte své dovednosti a pusťte se do oprav oděvů a jednoduché krejčoviny samy. Případně se naučte šít, může to být novoroční výzva, kterou lze proměnit v užitečný koníček.

Učit se nemusíte jen v kurzu (i když to je asi nejlepší), ale i díky různým tutoriálům na internetu. Je jich spousta a jsou většinou zadarmo. A celkově nepodceňujte údržbu svých věcí. Člověk nemusí s každou koupí nových bot pořizovat zároveň i impregnaci, ale nějakou by doma mít měl, aby boty pravidelně ošetřoval. To samé se týká i spotřebičů – pravidelného čištění mrazáku či pračky a myčky, a samozřejmě i nábytku. Asi každému kusu svědčí občasné nalakování či naolejování. Všechny tyto úkony pomáhají předcházet opotřebení věcí, ty pak déle vydrží, takže člověk ušetří. Navíc pomáhá chránit přírodu.

Tip redakce: Prasátko

Tip redakce: Prasátko

Pořiďte si kasičku

Házejte do ní drobné mince, které se vám občas válí po kapsách. Když ji umístíte do předsíně nebo na stolek ke klíčům, uvidíte, jak za pár týdnů nádobka ztěžkne. S kasičkou můžete také rovnou šetřit na něco většího a to, když do ní budete házet třeba dvacetikoruny, které se vám objeví v peněžence. Možná budete překvapeni, že netrvá zas tak dlouho, naspořit slušnou částku na něco pěkného nebo dobrého.

Vaříme levně a sezonně: Rýžová kaše a nákyp

Podle kuchařky od Anuše Kejřové, vydané poprvé v roce 1905.

Suroviny na 4 porce:

Na kaši:

  • 250 g rýže
  • 1,5 l mléka
  • špetka soli
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička skořice
  • 1–2 lžíce cukru moučka

Na nákyp:

  • zbytek kaše
  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic cukru
  • 2 vejce
  • 3 oloupaná jablka
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy
  • 2 vanilkové cukry
  • malinová šťáva

Postup:

1. Čtvrt kila přebrané a ve dvou vodách vyprané rýže nasypte do rendlíku, zalijte mlékem a za občasného míchání vařte do změknutí. Hotovou kaši osolte, promíchejte a dejte do mísy. Lžící do ní udělejte důlky, na ně nalijte rozpuštěné máslo a vše posypte cukrem se skořicí.

2. Zbyde-li vám rýžová kaše, druhý den ji použijte na rýžový nákyp. Dvě lžíce másla umíchejte s 2–3 lžícemi cukru a dvěma žloutky a trochou pomerančové nebo citronové kůry. Třete čtvrt hodiny. Do směsi postupně zapracujte kaši. Ochutnejte, zdali je dost sladká, a doslaďte dle chuti. Jablka oloupejte a nakrájejte na lístky. Pekáček vymažte máslem a vysypte moukou. Na dno rozložte polovinu kaše, na ni vrstvu jablek a dejte péct do vyhřáté trouby na 35–45 minut. Mezitím ušlehejte bílky s dvěma lžícemi cukru do tuha. Jako čepici je rozetřete na upečený nákyp a zasypte vanilkovými cukry. Krátce zapečte. Podávejte s malinovou šťávou v likérových sklenkách.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články