Ten mě teda zase vytočil! Vidím to na něco sladkého! Která žena něco podobného nezažila? Tu a tam to nevadí, ale když se z jídla plného cukru stane návyk a lék na každou emocionální nerovnost, může z toho být za pouhý rok pár kilo navíc. Není to však jediný nevhodný způsob, jímž ženy k potravě přistupují, mívají mimo jiné také sklony k uzobávání různých drobných jídel během dne. Ať už při vaření, nebo prostě jen tak.

Muži mají zase jiné hříchy – za všechny jmenujme například přejídání se večer poté, co celý den nic pořádného nejedí. Na tloušťku to jde zvláště tehdy, když se pozdní večeře zapije pivem, protože dvě taková už skoro vydají za další porci jídla.

Kilo ke kilu: Projíst se k obezitě je snadné

Samozřejmě každý, kdo má nadváhu, či je dokonce obézní, váží více proto, že přijímá více energie, než kolik jí vydá. Ale dál už se mohou příčiny značně lišit.

K tomu, aby člověk přibral jeden kilogram, stačí sníst 30 tisíc kilojoulů navíc – číslo vypadá hrozivě, ale je to například jen deset velkých porcí pořádného oběda, ani ne patnáct tabulek čokolády či 60 rohlíků. Stačí si tedy párkrát přidat, dát si bezmyšlenkovitě hrst oříšků během dne, ještě po večeři nějaké ty chipsy k romantice v televizi a zajíst jednou týdně hádku s partnerem čokoládou.

„Někdo zajídá stres a někdo nemá čas se najíst. Víte vy sami, proč vážíte víc, než byste rádi? Je dobré si to uvědomit, protože pak se spíše budete moci nadváhy zbavit,“ vysvětluje psycholožka Iva Málková, zakladatelka sdružení Stop obezitě, které mimo jiné pořádá kurzy hubnutí.

Podle ní zkrátka i dva dejme tomu devadesátikiloví jedinci budou muset hubnout odlišnými způsoby. Protože jinak bude hubnout kojící žena chvíli po porodu dvojčat a jinak žena středního věku, která zajídá stres. Nějaký způsob bude muset zvolit muž, který se k nim dopracoval proto, že celý život jedl hodně, a jiný zase muž, jenž kila nabral, když přestal sportovat.

Kila navíc: Kde se vzala tu se vzala?

Záleží hodně na tom, jak rychle vám přebytečné kilogramy naskákaly. Pokud jste se například přestali s postupujícím se věkem pravidelně hýbat, nejspíše bude stačit trochu ubrat na jídle a vrátit se ke sportu, aby se nadváha dala zase na ústup nebo alespoň přestala stoupat. Jen budete možná muset zvolit jiné pohybové aktivity než dřív.

Pokud však přibíráte už víc než deset let každý rok dvě až pět kilo zejména proto, že rádi jíte, máte tu čest s obezitou a musíte počítat s tím, že budete muset začít jíst od základů jinak, abyste stejně vytrvale hubli a váhu si dokázali udržet. A to se týká jak složení jídelníčku, tak frekvence jídla – vyplatí se zvyknout si na to, že se více jí v první polovině dne a že se má jíst pětkrát až šestkrát denně. Pokud vám to tedy vyhovuje, protože dogma to není a někomu bude po všech stránkách lépe se třemi jídly denně. Takovému jedinci se určitě vyplatí, když začne studovat složení jídel a když pochopí, jaký je rozdíl mezi bílkovinami, cukry a tuky a proč je vhodné některými raději šetřit.

Podobně může trvale přibírat na váze i člověk, který zajídá stres. Často to jsou ženy, které toho o rizicích tloustnutí a zdravých či nezdravých potravinách vědí poměrně hodně. Jenže v okamžicích krize si neumí pomoci. Nemusí jít jen o sladkosti, ale často přímo o celé záchvaty přejídání, pak bývá namístě odborná psychologická pomoc.

Vliv na růst váhy mohou mít i některé léky, kromě hormonální antikoncepce to bývají přípravky na psychické potíže a beta-blokátory na nemocné srdce. Většinou jim však nelze připisovat více než pár kilo navíc. Výjimkou jsou třeba hormonální léky s kortikoidy.