Nejčastěji jsou původcem infekce bakterie, častěji než viry, parazité, plísně nebo léky. Tím, že mají ženy a dívky močovou trubici podstatně kratší než muži a chlapci, trápí je záněty častěji. Pokud zánět ovšem postihne muže nebo chlapce, měl by s ním jít hned k lékaři a nezkoušet se vyléčit sám, protože v takovém případě je vyšší riziko komplikací a nezřídka s močovým měchýřem bývá postižená i prostata. Zato ženám a dívkám mohou rychle a úspěšně zabrat léčivé byliny.

Močopudné bylinky

Nejdůležitějším opatřením je opravdu hodně pít a užívat močopudné bylinky jako třeba kopřivu, petržel, jalovec, pampelišku nebo exotický trubkovec osinatý. Denně byste měli vypít tři až čtyři litry tekutin plus jeden litr léčivého čaje. Díky tomu budete častěji močit, čímž se snáze vyplaví bakterie. Tomuto opatření se říká proplachovací metoda a měli byste se jí držet tak dlouho, dokud obtíže nezmizí. Současně s tím si můžete dávat sedací koupele a užívat proti křečím obklad z chrpy, takže při troše štěstí se zánětu zbavíte už během dvou tří dnů.

Bojovníci proti zánětu

Na podporu močopudných bylinek můžete ještě sáhnout po takových, které obecně zmírňují záněty a které pak přispějí k uzdravení. Osvědčují se především zlatobýl obecný i kanadský, tymián, květy heřmánku a lichořeřišnice. Čím rychleji ustoupí zánět, tím dříve ustoupí i bolesti. Pomohou dále ještě rostliny, které dovedou mírnit křeče, například libeček, zlatobýl obecný nebo kořen pýru, které se tradičně v takovém případě podávají.

Sedací koupel

Uklidňuje, uvolňuje křeče, potlačuje zánět.

Budete potřebovat:

  • sušenou kopřivu
  • tymián
  • květy heřmánku
  • kořen pýru

Postup:

Od každé bylinky vezměte 3 lžíce a dejte je do 1 litru vody. Přiveďte k varu, nechte minutu vařit, stáhněte z plotny a přeceďte. Vanu vhodnou pro sedací koupele naplňte vodou tak, aby měla příjemnou teplotu.

Použití:

Vlijte odvar. V koupeli seďte tak dlouho, jak je vám to příjemné, pak se osušte a podbřišek udržujte v teple. Sedací koupel můžete během dne zopakovat až 5krát, pokaždé si napusťte čistou vodu a připravte čerstvý odvar. Vanu po koupeli vždy dobře vyčistěte. K tomu popíjejte čaj na močový měchýř.

Obklad z lučního býlí

Zmírňuje křeče, zklidňuje.

Budete potřebovat:

  • směs sušeného laskavce ocasatého, srhy laločnaté, oddenku pýru plazivého a jetele lučního
  • hrnec s vložkou na vaření v páře
  • 2 dřevěná prkénka
  • vlněný šál či šátek

Postup:

V hrnci zahřejte trochu vody, na pařák dejte byliny zavázané v gáze a zahřívejte 15 minut. Balíček s bylinkami pak mezi prkénky stlačte, aby se z nich dostal zbytek tekutiny.

Použití:

Teplý balíček si položte na podbřišek a převažte vlněnou šálou. Nechte působit tak dlouho, jak vám to bude příjemné.

Čaj pro močový měchýř

Potlačuje zánět, uvolňuje křeče, je močopudný.

Budete potřebovat:

  • sušený zlatobýl
  • kopřivu
  • libeček
  • tymián

Postup:

Do mísy dejte po 3 lžících od každé bylinky, promíchejte. Pak zalijte 1 lžičku směsi 250 ml vroucí vody, nechte zakryté 10–15 minut louhovat, přeceďte.

Použití:

Během 12 hodin můžete vypít až 1 litr čaje. Pijte, dokud potíže zcela neustoupí. Současně si dávejte sedací koupele a při křečích používejte bylinkové obklady.

Kombinace – čaj, sedací koupel a obklad je neporazitelná.

ZDROJ: časopis Vlasta, heilkraeuter.de, denik.cz