Ulovit ideální odstín chce léta praxe nebo pár chytrých rad. Určitě vám bude slušet barva o kapku výraznější, než vám nadělila příroda. Zkuste najít rtěnku, která bude mít odstín vašich rtů, ale v sytějším tónu. Poznáte to tak, že když si tester v drogerii přiložíte ke rtům, jako by se ztratil, barvy se spojí. Někdy vám padne do oka barva, kterou jste ještě nikdy neměla. Bude vám slušet, když rozzáří obličej, což se ukáže, když tester přiložíte podél vnějšího koutku a podíváte se na celou tvář, jestli působí vesele, nebo unaveně.

Obvykle to funguje tak, že u pleti s nádechem do růžova zabírají teplé odstíny, pokožka béžová se rozjasní s akcentem chladné barvy rtěnky. Jestli chcete vybranou rtěnku vyzkoušet přímo, přineste si do parfumerie vatovou tyčinku. Tester rtěnky vytočte a trochu barvy odeberte z místa, kde začíná pouzdro, tak se vyhnete bakteriím, které by mohly být na špičce jako památka na předchozí zkoušení. Podívejte se na barvu v umělém světle, pak venku. Potom ještě za hodinu, jestli se vám líčení stále líbí a jak vydrželo nápor času.

Historie barvení rtů

Historie barvení rtů

• Kleopatra pro krásu svých rtů nechala otrokyně mučit broučky. Ti červení měli smůlu, trhaly jim krovky, rozdrtily je a smíchaly s olejem.

• Angličtí džentlmeni měli v 17. století právo rozvést se, když zjistili, že si jejich manželka za svobodna vylepšovala vzhled pomocí líčidel.

• Po první světové válce se rtěnka dočkala kovového pouzdra. Inspirací se trochu nečekaně staly náboje do pušek.

Sólo pro konturku

Ruku na srdce, která z nás je spokojená s tvarem svých rtů? Navíc po čtyřicítce kontura bledne, vysychá, ztrácí ostrost, a ještě se kolem rtů začnou tvořit vrásky. Tvar vylepší konturovací tužka, navíc vytvoří hráz, která zabrání rtěnce, aby se do okolních vrásek rozpíjela. Složení tužky je sušší, lépe ke rtům přilne a je barevně intenzivnější než rtěnka, proto se často stává, že rtěnku sníme a zůstane jen viditelný barevný obrys. Barva konturky by měla splynout s barvou rtů nebo být o trošku světlejší. Když se rámování barevnou tužkou bojíte, pořiďte si bezbarvou.

Hrátky s efekty: Udělejte si přehled, co která rtěnka dokáže

Tónovací

Zahalí rty lehkým barevným závojem, efekt je přirozený, snadněji se vybírá lichotivý odstín. Obsahuje vedle pigmentů i spoustu vyživujících látek, potěší rty, které se snadno vysušují. Opticky vyhlazuje vrásky. Výborná volba, když se rtěnkami teprve začínáte.

Krémová

Vytvoří klasický styl bohaté neprůhledné barvy s mírným leskem, který působí svěže a elegantně. Často se používá pro takzvaný business styl, viditelný, ale decentní. Zvlášť když si vyberete z tolik oblíbených „nude“ odstínů, kopírujících barvu pleti.

Gelová

Moderní technologie odlehčila složení, takže ji na rtech téměř necítíte. Protože ke rtům skvěle přilne, krásně pokryje celou jejich plochu a dodá jim luxusní vzhled sametu, což ještě podpoří vyhlazující hydratační složky. Hezky vykreslíte tvar i bez tužky.

Lesklá

Nové lesklé rtěnky využívají k rozzáření rtů přírodní oleje, proto po nalíčení poutají pozornost, ale nepůsobí lacině. Samozřejmě že oleje vylepší kondici rtů, takže jsou hladší, působí mladě a opticky se zvětší. Když chcete sytější barvu, naneste více vrstev.

Rudé rty po čtyřicítce? Určitě!

„Když použiju rudou rtěnku a vyrazím do společnosti, připadám si neodolatelně,“ prozradila mi kolegyně Martina. Chlapi po ní víc koukají a není divu, rudé rty poutají pozornost. Na věku nositelky nezáleží, když víte, jak červenou rtěnku nosit. Pokud si s ní netroufnete na denní světlo, dopřejte si ji aspoň navečer, umělé světlo trochu krade barvám sytost, tak je výrazné líčení vítáno.

Jak na to:

• Rudá zvýrazní nedokonalosti rtů, proto je třeba mít je opečované. Každý večer je promasírujte kartáčkem, naneste bohatě balzám. Namažte je také ráno, než skočíte do sprchy, horko a vlhko podpoří vstřebávání vyživujících látek. Obrys a okolí rtů ošetřete speciálním krémem nebo použijte oční krém.

• Rudá přitáhne pozornost k obličeji, proto si vylepšete také pleť make-upem, upravte obočí. Trendy dovolují téměř vše, ale pokud nechcete vypadat přelíčeně, zapomeňte na oční stíny a dejte si jen pořádnou vrstvu řasenky.

• Rudé rty nejvíce vyniknou, když si vlasy stáhnete směrem dozadu a nenecháte je volně vlát kolem obličeje. Nebo si je dejte třeba za ucho aspoň na jedné straně hlavy. Hezky vypadá i kombinace s volnými vlnami a uhlazenými pramínky.