Hexenšus jsem s pomocí rehabilitačního lékaře začátkem léta rozhýbala a poučena nedávnými nezdary jsem se s podzimním lockdownem už raději přestěhovala ke stolu s normální výškou a na židli, z níž se vstává snáz.

Zachovat si rituály

Musela jsem změnit i svoje pracovní rituály. Zatímco po příchodu do redakce jako první krok zapínám počítač a než se rozběhne, jdu si uvařit kafe, při práci z domova vylezu z postele a po nezbytných ranních úkonech bezodkladně odcvičím pozdrav slunci, odpolední směnu zakončuje v 17.00 odchod na špacír.

Záda se totiž neptají, ale tiše ztuhnou, pokud se o ně nestarám. Základní proměnou prošly i mé prokrastinační rituály... odkládám neoblíbené úkoly (jako například vyplňování tabulek) na poslední chvíli a mezitím si... utřu parapety, zametu kuchyň, založím základ na polévku, umyju koupelnu...

Jak jsem zjistila zběžným průzkumem mezi známými, ostatní kamarádky to nedělají jinak...

Zeptejte se však muže, vsadím se, že žádný si pro radost z odložení nudného úkolu nejde opravit špatně odtékající odpad. Za to, že ženy pracující na home office neprokrastinují zábavou, ale další prací, můžou hormony.

Vcelku objevný článek, který to vysvětluje, najdete tady na Vlasta. cz. Je-li vaším oblíbeným rituálem pravidelné čtení papírové Vlasty, doporučuji (pokud jste tak už neučinili) pořídit si předplatné. Vlasta je vděčný vánoční dárek, žádný zajíc v pytli, a navíc pro tenhle prezent nemusí člověk vystrčit nos z domu.

Na stáncích teď najdete novou Vlastu (číslo 46)