Scandi nezestárne

Skandinávský interiér má výhodu v podobě nadčasovosti. Tento styl je populární již po desítky let a i starší kousky nábytku lze kombinovat s novými. Je to díky tomu, že Scandi má jasně definované principy, které se možná v čase mírně vyvíjejí, ale v jádru jde stále o skandinávský styl.

Pokud si tedy ve skandinávském stylu zařídíte bydlení, nemusíte se obávat toho, že byste své koupě litovali kvůli tomu, že za pět let vyjde z módy.

Jaké principy je nutné dodržovat?

Skandinávský styl se vyznačuje minimalistickým pojetím. Žádné složité tvary, vzory či přemíra barev. Vsadit musíte spíše na světlé barvy – bílá, světlé tóny šedé a hnědé – případně na černou. Některé prvky pak naopak zvýrazníte základnými sytými barvami (žlutá, zelená, modrá…). Nejčastěji jde o doplňky jako dekorační polštářky, deky nebo koberce.

Pokud jde o vzory, vsadit byste měli na základní geometrické tvary (přímky, trojúhelníky, čtverce či kruhy). Jeden vzor se přitom může opakovat napříč celým bytem. Naopak není vhodné kombinovat různé vzory vedle sebe.

Z materiálů převládají ty přírodní – dřevo, kámen, bavlna, vlna, kov. Přednost dávejte matné úpravě. Lesklé povrchy sice nejsou vyloučené, ale nikdy nehrají prim.

Nezapomínejte na detaily

Vsadíte-li na skandinávský design, připravte se na to, že aby domácnost vypadala opravdu dobře, budete v tomto duchu muset zařídit celý byt od podlahy až po strop. Nevyhnete se tak ani tomu, aby ve scandi stylu byly i dveře, zárubně a kliky. Dveře by měly být jednolité bez záhybů a různých ornamentů. S částečným prosklením ale chybu neuděláte. Kování na dveře by rovněž mělo být jednoduché. Vsaďte buď na matný stříbrný kov, případně kov bílý nebo černý.

Nezapomeňte na to, že dveřní kování byste měli sladit s garnýžemi, madly na nábytku nebo s osvětlením. Ve stejném duchu můžete zařídit i vodovodní baterie. Díky tomu bude nakonec celý interiér působit skutečně harmonicky.

Pozor na příliš minimalistický design

Někdy majitelé dělají chybu v tom, že si skandinávský design zamění s čistým minimalismem. Mezi těmito styly rozhodně nelze dělat rovnítko. Skandinávský styl je sice minimalistický, avšak stále je zde kladen velký důraz na teplo domova a na doplňky, které jej dokážou zařídit. Skandinávský interiér by tedy stále měl být hřejivý a útulný. Inspirujte se také příbuzným designem „hygge“.