S tímhle se setkává docela hodně žen. Blíží se jim padesátka, ještě vcelku menstruují, ani návaly horka k nim ještě nedorazily, ale čím dál častěji je trápí zažívací potíže. Typicky třeba reflux, při kterém se žaludeční šťávy vrací až do krku, nebo pro změnu třeba zácpa.

Ačkoli je to nenapadne, jde o jeden z projevů blížící se menopauzy, přičemž se to stává i ženám, které podobnými potížemi nikdy netrpěly. A pokud ano, v tomto období se mohou ještě zhoršit. Vysvětlení je třeba hledat v hormonech – ženy v tomto věku mají v těle čím dál méně estrogenu a naopak více kortizolu, což má na trávicí systém negativní dopad.

Reflux, ale jiný

Konkrétně se zvyšuje množství kyselých šťáv v žaludku, což je příčinou refluxu. Jenže tady se to ještě víc komplikuje – žaludečních šťáv je sice více, ale na rozdíl od klasického refluxu vůbec nemusí být moc kyselé. To je sice dobrá zpráva v tom smyslu, že nezpůsobují tak úporné podráždění jícnu a pálení žáhy. Ale taky to znamená, že na ně nezabírají běžné léky na reflux, protože ty se zaměřují na snížení kyselosti žaludečního obsahu. To však v tomto případě není potřeba. Léky tak mohou stav paradoxně ještě zhoršit. Protože problémem v tomto případě je nízká kyselost žaludku. Podobně vám v tomto případě nepomohou různé cucací tabletky zvané antacida, která berete, když vás pálí žáha.

Je potřeba zaměřit se spíše na úpravu toho, co jíme a pijeme. Je to rada, kterou neslyšíte poprvé, ale tady to skutečně může hodně pomoci. Dejte si pozor například na pití před jídlem – tak doporučované, pokud se nechcete přejídat. Zbytečně vám rozředí žaludeční šťávy, což způsobí, že se vám bude hůře trávit a bude následovat nadýmání a bolest břicha. Ze stejného důvodu není moc dobré pít během jídla.

Dvacetkrát přežvýkat, prosím

A ještě jedna stará rada – věnujte pozornost tomu, abyste jídlo skutečně pořádně rozkousali. Ideálně každé sousto dvacetkrát, i když se vám to zdá moc. Je pravda, že vám to zpočátku může připadat podivné a rozhodně se prodlouží doba, během níž budete třeba obědvat. Ale skvěle to funguje jako prevence výše popsaných potíží se zažíváním a zároveň se díky tomu nepřejíte, což můžete brát jako bonus. Zkuste také přestat zahánět hlad nebo chuť něčím, co do sebe nacpete v poklusu mezi prací nebo péčí o rodinu. Třeba se vám díky tomu podaří pár kilo zhubnout, což také může snížit vaše problémy se zažíváním.

Bohužel, potíže se sníženou kyselostí žaludku se ještě zhoršují, pokud například onemocníte kvasinkovou infekcí nebo pokud jste setrvale ve stresu. Přispívá k nim také zásadní omezení cukru ve stravě.

Nejde bohužel jen o špatné trávení, snížení kyselosti má i další důsledky, ať už je to syndrom dráždivého tračníku, nedostatečné vstřebávání živin a tím pádem nedostatek minerálů, případně rozvoj alergie na některé potraviny. Nedostatek minerálů se může projevit například špatným stavem nehtů, vlasů a kůže, případně chudokrevností. V málo kyselém žaludku se také může dařit některým bakteriím.

Pokud se vám neuleví, neváhejte s návštěvou odborníka, který vám pomůže rozklíčovat, co je vlastně příčinou a zda je vysvětlením menopauza nebo jde třeba o klasický reflux či potíže s vředy, které se projevují podobně. „Trvají-li potíže delší dobu a mění-li svoji intenzitu, měli byste navštívit praktického lékaře. Ten může provést takzvaný terapeutický pokus – postupně vám bude nabízet léky na snížení kyselosti, zlepšení evakuace, urychlení trávení nebo na uklidnění. Pokud žádný z nich nezabere a potíže budou přetrvávat, neváhejte s odborným vyšetřením. To se dnes provádí většinou endoskopicky, lékař při něm nejen vidí postiženou oblast, ale může také ihned odebrat vzorky a zaslat je na rozbor,“ říká gastroeneteroložka Anna Jungwirthová.