Hojivé obklady

Na unavené oči, pohmožděniny, vosí bodnutí či popáleniny od sluníčka je ideální vychlazený pytlík heřmánkového, měsíčkového nebo i obyčejného černého čaje. Sáček dejte na několik desítek minut vychladit do lednice a poté přiložte na postižené místo. Využít lze i teplé sáčky. Ty se nejlépe hodí při léčbě zánětů spojivek, aftů nebo oparů na rtech.

Voňavá lázeň

Místo solné koupele si namíchejte koupel čajovou. Na zjemnění a hydrataci pokožky použijte čaj heřmánkový, na podrážděnou a přecitlivělou kůži je ideální měsíček,

Dezinfekce úst

Vylít koncentrovaný zbytek mátového nebo zeleného čaje na dně hrnku by byla chyba, je totiž vynikající alternativou ústní vody. Větší doušek poválejte několik vteřin v ústech a poté vyplivněte. Jelikož má čaj dezinfekční a antibakteriální účinky, nezajistí vám pravidelné kloktání a vyplachování úst pouze svěží dech, ale ochrání vaše zuby také před usazováním zubního plaku a sníží riziko vzniku aftů či oparů v ústní sliznici.

Korektor kruhů

Máte po probuzení oteklé oči, váčky pod očima a celkově působíte unaveným dojmem? Přiložte si vychlazené pytlíky černého, lipového nebo heřmánkového čaje na oči a sledujte ty účinky. Otoky ustoupí, kruhy se stáhnou a váš pohled bude hned vypadat odpočatěji a svěžeji.

Čistič nábytku

Chcete-li, aby se vaše dřevěné podlahy, nábytek nebo okna jenom leskly, přidejte do čtyř litrů vody šest až deset spařených čajových sáčků. Třísloviny obsažené v černém čaji pomohou obnovit lesk a barvu dřevěné podlahy. K vyleštění nábytku a zrcadel od nehezkých čmouh a mastných skvrn stačí přelít „čaj“ do rozstřikovače, nastříkat na povrch a přetřít hadříkem.

Odstraňovač zápachu

Line se vám z lednice nepříjemný odér? Dejte do ní mističku s několika použitými sáčky čaje a za dva tři dny nebude po zápachu ani památky. Podobně to funguje i u bot nebo bedýnek pro domácí mazlíčky, jen s tím rozdílem, že do nich nevložíte spařené sáčky, nýbrž suché čajové lístky.

Hnojivo

Spařený čaj (zejména zelený, který je bohatý na dusík) funguje jako užitečné hnojivo pro domácí i venkovní rostliny. Použité sáčky můžete buďto jednoduše položit na hlínu kolem rostlin, nebo je zahrabat lehce pod povrch, ovšem nezapomeňte je po týdnu vyndat. Kromě samotných sáčků můžete rostliny zalívat i zbytky nedopitého čaje, ideální je heřmánkový, kopřivový, přesličkový nebo již zmiňovaný zelený.