Její jediný syn Pavel (38), kterého nadevše miluje, jí byl celý život oporou, trávil s ní téměř veškerý volný čas, chodil s ní do divadel, na koncerty, nakupovat. Manžel Zdeny na to nikdy nebyl a vlastně byl rád, že s manželkou nemusí absolvovat tyhle pro něj nudné akce.

„Já jsem si vztah se synem pochvalovala, oproti jiným kamarádkám a jejich dětem jsme měli nadstandardní vztah. Ale nikdy jsme se nebavili o Pavlových partnerkách nebo vztazích, brala jsem to tak, že se přede mnou stydí, tak jsem ani moc nevyzvídala. Je pravda, že jsem s napětím čekala, až si nějakou slečnu přivede domů, ale kde nic, tu nic. Párkrát mě dokonce napadlo, jestli třeba není jinak orientovaný, ale hned jsem to zavrhla. Myslela jsem si, že bych to poznala,“ říká Zdena.

Odhalení na rodinné oslavě všechno změnilo

Na oslavě narozenin Zdeniny sestry si ovíněný Pavel stoupnul a řekl, že všem potřebuje říct něco důležitého… „Třásl se mu hlas a prosil, ať se na něj nezlobíme, ale že už nám dál nemůže tajit, že je homosexuál. Všichni jsme stáli jako opaření. Já jsem se hned vzpamatovala, přišla jsem k Pavlovi a objala ho, bylo mi jasné, jak to pro něj musí být těžké. Ale můj manžel zareagoval šíleně! Přiběhl ke mně, odtrhl mě od Pavla a začal na něj křičet, že pro něj skončil, že není jeho syn a ať mu zmizí z očí,“ líčí Zdena.

Od té doby se k celému incidentu nikdo z rodiny nevyjádřil, všichni dělají, jako že se nic nestalo a Pavel se s rodinou nevídá. „Já se s ním potkávám tajně, aby o tom manžel nevěděl. Ptala jsem se ho, jak dlouho už to ví a jestli někoho má a je šťastný. Prý si to začal uvědomovat už v pubertě, ale stoprocentně to zjistil asi až v pětadvaceti. Jak jsem to mohla nevidět?“ pokračuje Zdena.

Další šok přišel vzápětí. „Pavel prý měl už několik vztahů a teď má přítele, se kterým se chce registrovat. Dlouho jsme to probírali a já konečně pochopila, že je ke mně naprosto upřímný. Vypadá tak šťastně a spokojeně a já ho prostě nemůžu zavrhnout, je to přece můj syn, kterého jsem vychovala a mám ho nadevše ráda,“ říká Zdena.

Jsem mezi mlýnskými kameny a nevím, jak dál

Zdena se snažila několikrát promluvit s manželem, přesvědčit ho o tom, aby dal synovi šanci a nezatracoval ho. „On to bere jako svoje selhání, že nevychoval ze syna pořádného chlapa, nechce o něm ani slyšet a mě zazlívá, že se ho zastávám a že se s ním chci vídat. Několikrát mi dokonce řekl, ať si vyberu mezi ním a synem. Rodina se k celé situaci vůbec nevyjadřuje a já se bojím tohle téma nastolit. Svěřuji se pouze nejlepší kamarádce, která se mě snaží podpořit. Připadám si jako mezi dvěma mlýnskými kameny. Přece se nebudu tajně scházet se svým vlastním synem! Zároveň ale nechci ztratit manžela, se kterým jsem strávila celý život a máme se rádi.“ Zdena neví, co si počít, ale dál už takhle žít nemůže.

Pohled mediátorky Kateřiny Bělkové

Pohled mediátorky Kateřiny Bělkové

V této situaci je důležité si uvědomit, že klíčový je především způsob komunikace. Odhalení synova tajemství vyvolalo v rodině spoustu emocí, které musejí být prožity a zpracovány. Je dobré nechat prostor emoce vyventilovat a dát tomu čas. Vzhledem k tomu, že se Zdena snažila s Jaroslavem na toto téma již několikrát hovořit a on odmítá svého syna vyslechnout, doporučila bych jim v rámci zachování rodinné pohody navštívit odborníka, nezávislou třetí osobu, která jim pomůže se přes toto těžké téma a období přenést.

Přijmutí jiného názoru či postoje k životu, než doposud člověk žil, je velmi obtížné a může trvat delší dobu, proto bych radila, aby paní Zdena netlačila na pilu, navrhla nezávislou konzultaci s odborníkem nejdříve například jen pro ni a manžela, a následně podle potřeby přibrala i syna. Je důležité k těmto tématům přistupovat velmi citlivě, komunikovat jednoduše, neutrálně a bez emočního zabarvení.

www.katerinabelkova.cz