Květáková polévka
Suroviny:
Na těsto:
- 1 pórek (jen bílá část)
- 1 lžíce ghí
- 1 menší květák
- špetka muškátového oříšku
Na dochucení:
- umeocet
- lahůdkové droždí
- opražený černý sezam (na ozdobu)
Postup:
1. Na rozpáleném ghí osmažte pórek nakrájený na kolečka. Přidejte květák rozebraný na růžičky a zalijte vodou, aby byla zelenina sotva ponořená. Osolte a vařte doměkka. Poté rozmixujte tyčovým mixérem. Ochuťte muškátovým oříškem.
2. Na talíři můžete zdobit opraženým černým sezamem a dochutit ještě umeoctem a lahůdkovým droždím.
Hrášková pomazánka s pecorinem
Suroviny:
- 30 g sýru pecorino romano
- 1–2 snítky čerstvé máty (lístky)
- 120 g rozmraženého zeleného hrášku
- 1 lžička olivového oleje
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- špetka pepře
- 2 tenké plátky žitného chleba
Postup:
1. Pecorino nasekejte najemno a odložte stranou. Mátu a rozmražený hrášek rozmixujte do hladka. Přidejte pecorino, citronovou šťávu, olej, sůl, pepř. Vše důkladně promíchejte. Podávejte s žitným chlebem a cherry rajčátky.
Ředkvičková pomazánka
Suroviny:
- 2 lžíce řeřichy nebo nasekané pažitky
- 40 g ředkviček
- 100 g čerstvého sýra
- špetka soli
- špetka pepře
Suroviny:
1. Do mísy dejte nahrubo posekané ředkvičky, nasekanou řeřichu nebo pažitku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Pomazánku namažte na dva tenké plátky žitného nebo celozrnného chleba, který ještě dozdobte nasekanou řeřichou.
Avokádová polévka s krevetami
Suroviny:
- 100 g loupaných krevet
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- 1 lžíce řepkového oleje
- 2 středně velká rajčata
- 1/2 žluté papriky
- 2 hrsti rukoly
- 1/2 avokáda
- 1 jarní cibulka
- 500 g podmáslí ";i:10;s:16:"asi 100 ml vody ";i:11;s:38:"2 špetky mletého římského kmínu ";i:12;s:51:"2 špetky mletého kajenského pepře, podle chuti ";i:13;s:29:"2 lžíce limetkové šťávy
Postup:
1. Krevety osolte a opepřete. Na pánvi zahřejte olej, krevety osmažte a dejte stranou. Rajčata vydlabejte, vnitřky dejte do mísy a odložte stranou. Rajčatovou dužinu, papriku a asi polovinu rukoly nakrájejte nahrubo, přendejte do misky a odložte stranou. Rajčatové vnitřky, druhou polovinu rukoly, avokádo, jarní cibulku, podmáslí, vodu, sůl, římský kmín, kajenský pepř a limetkovou šťávu rozmixujte dohladka.
2. Polévku dochuťte a nalijte do dvou misek, navrch rozložte rajčatovopaprikovou směs a osmažené krevety. Ihned podávejte.