Květáková polévka

Suroviny:

Na těsto:

  • 1 pórek (jen bílá část) 
  • 1 lžíce ghí 
  • 1 menší květák 
  • špetka muškátového oříšku 

Na dochucení:

  • umeocet 
  • lahůdkové droždí 
  • opražený černý sezam (na ozdobu)

Postup:

1. Na rozpáleném ghí osmažte pórek nakrájený na kolečka. Přidejte květák rozebraný na růžičky a zalijte vodou, aby byla zelenina sotva ponořená. Osolte a vařte doměkka. Poté rozmixujte tyčovým mixérem. Ochuťte muškátovým oříškem.

2. Na talíři můžete zdobit opraženým černým sezamem a dochutit ještě umeoctem a lahůdkovým droždím.

Čtěte také

Jak zůstat zamilovaný?

Čtěte také

Zamilovat se je snadné! Ale jak zůstat zamilovaný dlouhá léta?

Hrášková pomazánka s pecorinem

Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 30 g sýru pecorino romano 
  • 1–2 snítky čerstvé máty (lístky) 
  • 120 g rozmraženého zeleného hrášku 
  • 1 lžička olivového oleje 
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli 
  • špetka pepře 
  • 2 tenké plátky žitného chleba

Postup:

1. Pecorino nasekejte najemno a odložte stranou. Mátu a rozmražený hrášek rozmixujte do hladka. Přidejte pecorino, citronovou šťávu, olej, sůl, pepř. Vše důkladně promíchejte. Podávejte s žitným chlebem a cherry rajčátky.

Ředkvičková pomazánka

Suroviny:

  • 2 lžíce řeřichy nebo nasekané pažitky 
  • 40 g ředkviček 
  • 100 g čerstvého sýra 
  • špetka soli 
  • špetka pepře

Suroviny:

1. Do mísy dejte nahrubo posekané ředkvičky, nasekanou řeřichu nebo pažitku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Pomazánku namažte na dva tenké plátky žitného nebo celozrnného chleba, který ještě dozdobte nasekanou řeřichou.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Pizza: Recept na italskou, německou, indickou i tureckou variantu

Avokádová polévka s krevetami

Suroviny: Zdroj: Shutterstock

  • 100 g loupaných krevet 
  • špetka soli 
  • špetka mletého pepře 
  • 1 lžíce řepkového oleje 
  • 2 středně velká rajčata 
  • 1/2 žluté papriky 
  • 2 hrsti rukoly 
  • 1/2 avokáda 
  • 1 jarní cibulka 
  • 500 g podmáslí 
  • asi 100 ml vody 
  • 2 špetky mletého římského kmínu 
  • 2 špetky mletého kajenského pepře, podle chuti 
  • 2 lžíce limetkové šťávy

Postup:

1. Krevety osolte a opepřete. Na pánvi zahřejte olej, krevety osmažte a dejte stranou. Rajčata vydlabejte, vnitřky dejte do mísy a odložte stranou. Rajčatovou dužinu, papriku a asi polovinu rukoly nakrájejte nahrubo, přendejte do misky a odložte stranou. Rajčatové vnitřky, druhou polovinu rukoly, avokádo, jarní cibulku, podmáslí, vodu, sůl, římský kmín, kajenský pepř a limetkovou šťávu rozmixujte dohladka.

2. Polévku dochuťte a nalijte do dvou misek, navrch rozložte rajčatovopaprikovou směs a osmažené krevety. Ihned podávejte.

Čtěte také

Ovoce, těstíčko, skořice a ořechy. Prostě dokonalá kombinace

Čtěte také

Hrušky v županu: Vyzkoušejte originální recept vylepšený vlašskými ořechy