Stres

Na dlouhotrvající stres, psychické vyčerpání, nedostatek spánku nebo úzkost může tělo zareagovat zpomalením střev. „Tyto faktory mohou narušit enterický nervový systém (jedná se o nervovou tkáň v trávicí trubici), který zpomalí svoji funkci, následkem čehož dojde k zadržení stolice,“ vysvětluje doktor Karlitz.

Náš tip: Začněte chodit spát v pravidelnou dobu a snažte se spát alespoň 7 až 8 hodin. Každý den si dopřejte pár minut, kdy se budete věnovat činnostem, které vám dělají radost. Od věci není ani fyzická aktivita, jelikož při sportu dochází k uvolňování endorfinů (hormonů štěstí).

Těhotenství

Přibližně každá druhá těhotná žena se potýká se zácpou. Může za to jednak zvýšená hladina progesteronu, který zpomaluje pohyb střev, a jednak špatné stravovací návyky a těhotenské chutě. Mnoho žen v jiném stavu konzumuje hodně sladkého nebo mastného jídla a zapomíná na ovoce a zeleninu.

Náš tip: Když už vás honí mlsná, obložte si zmrzlinu kopcem čerstvého ovoce. K pizze nebo kusu masa si pro změnu dejte zeleninový salát.

Antibiotika

Nejen antibiotika, ale i dlouhodobé nebo opakované užívání antikoncepce, antidepresiv či léků proti bolesti mohou vyvolat až urputnou zácpu. Antibiotika oslabují střevní mikroflóru, následkem čehož dochází ke zvýšenému růstu bakterií, které by za normálních podmínek neměly šanci se tam usadit a které způsobují střevní potíže – například nadýmání a zácpu. Z posledních studií navíc vyplývá, že podání antibiotik dětem do jednoho roku zvyšuje až pětinásobně riziko vzniku zánětlivého onemocnění střeva.

Náš tip: Při užívání antibiotik nezapomínejte dostatečně pít a jíst hodně potravin s obsahem vlákniny. Vhodné jsou také zakysané mléčné výrobky s živými kulturami a probiotika. Naopak černý čaj zácpu ještě umocňuje.

Štítná žláza

Hormony štítné žlázy ovlivňují mnoho orgánů a tkání v lidském těle včetně trávicího ústrojí. Pokud je štítná žláza oslabená a neprodukuje dostatek hormonů, dochází k celkovému zpomalení metabolismu a peristaltiky střev, což může vyústit v dlouhotrvající potíže. „V těžších případech může dojít až k neprůchodnosti střev a vzniku megacolonu (rozšíření střeva),“ varuje internista Jordan Karlitz.

Náš tip: Při zpozorování varovných signálů, že trpíte hypofunkcí štítné žlázy (projevuje se také zimomřivostí, suchou a šupinatou pokožkou, lámavými vlasy a nehty, přibíráním na váze), vyhledejte ihned endokrinologa, který vás důkladně vyšetří a případně naordinuje vhodnou léčbu.

Cestování

Často jezdíte na dovolené nebo služební cesty? Časové posuny a změny pobytu mohou mít na vaše trávicí ústrojí a vylučování katastrofální dopad. V jiných zemích jste nuceni jíst tamější jídla, která nemusí vašemu zažívání zrovna svědčit. „Hlavní problém může být v nedostatku vlákniny,“ upozorňuje americký internista a gastroenterolog Jordan Karlitz a dodává: „Dospělá žena by měla zkonzumovat alespoň 25 gramů vlákniny denně.“

Náš tip: Potraviny bohaté na vlákninu jsou: hnědá rýže, fazole, čočka, avokádo, brokolice, kapusta, mrkev, maliny, hrušky, jablka, celozrnné cereálie, vločky, chia semínka.