Avokádo

Je bohatým zdrojem zdravých tuků a rostlinných sterolů, které blokují vstřebávání cholesterolu, a také protirakovinných antioxidantů. Obsahuje i kyselinu listovou, vitamin A a draslík. TIP: Rozmačkané avokádo je zdravou náhražkou pomazánek, natírejte si je na chléb místo margarínu.

Batáty

Sladké brambory, pro nás zatím stále ještě trochu exotické, obsahují hodně draslíku, betakaroten a vlákninu (pektin), která zachytává cholesterol, předchází zácpě a hemoroidům a může dokonce snižovat riziko rakoviny tlustého střeva a srdečních chorob. TIP: Kromě uvaření v malém množství vody je můžete použít (potřené olejem a posypané zázvorem) na špízy.

Jogurt

Je skvělým zdrojem vápníku, důležitého pro kosti, a probiotik – prospěšných bakterií, omezujících růst škodlivých bakterií ve střevech. Probiotika jsou obzvlášť důležitá při léčbě antibiotiky a po jejím ukončení.

TIP: Na obalu jogurtů hledejte názvy živých kultur (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum a Streptococcus thermophilus). Nejlepší jsou bílé jogurty, které si sami ochutíte.

TIP: Na obalu jogurtů hledejte názvy živých kultur (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum a Streptococcus thermophilus). Nejlepší jsou bílé jogurty, které si sami ochutíte.

Červené víno

Snižuje LDL (škodlivý) a zvyšuje HDL („hodný“) cholesterol, a tedy omezuje riziko vzniku srdečních onemocnění, zpomaluje růst rakovinných buněk a může pomáhat i v předcházení demence. TIP: Pijte je v malých dávkách po jídle, vyhýbejte se levným stolním vínům plným sodíku.

Hořká čokoláda

Obsahuje velké množství flavonoidů – antioxidantů, které snižují krevní tlak, brání vzniku krevních sraženin, snižují usazování špatného cholesterolu na stěnách tepen a omezují záněty. TIP: Mlsejte ji pro zdraví – ale pouze takovou, která obsahuje minimálně 60 % kakaa!

Celozrnná pšenice

Celá zrna jsou zdrojem antioxidantů, obsažená vláknina a vitaminy skupiny B snižují riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby, omezují riziko rakoviny tlustého střeva a udržují nízkou hladinu inzulinu. TIP: Připravte si vlastní celozrnnou strouhanku – schovávejte si zbytky celozrnného chleba a pečiva a umelte či nastrouhejte si je.

Luštěniny

Fazole, hrách a čočka jsou bohaté na kyselinu listovou (vitamin B), na vitaminy A a C, na bílkoviny a železo. Rozpustná vláknina, kterou obsahují, snižuje LDL cholesterol. Vláknina je rovněž prospěšná pro udržování zdravé hladiny krevního cukru. TIP: Pokud se bojíte nadýmání, vodu, v níž luštěniny namáčíte před vařením, několikrát slijte.

Kurkuma

Obsahuje protirakovinné látky. Tlumí zánět při mnoha chorobách včetně lupénky a podle probíhajících výzkumů má možná preventivní účinky proti Alzheimerově chorobě.

Skořice

Zlepšuje hladinu krevního cukru u diabetiků i účinnost inzulinu, snižuje cholesterol, omezuje nebezpečí krevních sraženin a má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Tlumí pálení žáhy.

Ořechy

Ořechy (kromě burských, jež patří mezi luštěniny) jsou vlastně semena stromů, a tak obsahují všechny živiny nutné pro růst nové rostliny – zdravé nenasycené tuky a omega-3 mastné kyseliny, snižující cholesterol a riziko infarktu.

TIP: Ořechů postačí malá hrst nejméně 5x týdně místo svačiny.

TIP: Ořechů postačí malá hrst nejméně 5x týdně místo svačiny.

Oves

Je jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin. Snižuje cholesterol a tlak, v žaludku tvoří gel zpomalující trávení, což je důležité proti výkyvům krevního cukru, navíc pomáhá potlačovat hlad. TIP: Oříšková chuť se zvýrazní opečením – pečte je nasucho na plechu v jedné vrstvě při 180 ºC 3 až 5 minut.

Losos

Tato ryba je jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou přírodními léky pro srdce. Podle posledních studií snižují i riziko rakoviny prostaty a také depresí. Lososí maso obsahuje i řadu dalších užitečných látek – bílkoviny, vitaminy A, B a D, zinek a hořčík. TIP: Pozor na kvalitu – maso by mělo být lesklé, světlé a pevné, mělo by vonět.

Muškátový oříšek

Má užitečné antibakteriální vlastnosti, zabíjí bakterie přispívající k tvorbě zubního kazu. Pozor: při přehnaném používání může hrozit otrava!

Lněné semínko

Kromě obsahu vlákniny, snižující cholesterol, je nejvíc ceněné díky lignanům, které v těle působí jako estrogeny – přispívají ke zmenšení nebezpečí vzniku některých typů karcinomů. Lněné semínko je i významným zdrojem kyseliny alfa-linolenové, která ředí krev a zmenšuje riziko infarktu a mrtvice. TIP: Před použitím je třeba semínka umlít nebo rozdrtit. Sníte-li těchto semínek přílišné množství, objevíte i jeho projímavé účinky.

Sója

Jedna z nejvýživnějších rostlinných bílkovin s obsahem vlákniny a s fytoestrogeny, které působí nejen proti průvodním jevům ženského klimakteria, ale i proti některým typům rakoviny. Obsahuje vitamin B, zinek, draslík a železo.

TIP: Sója dokáže nahradit řadu potravin – od masa přes mléko až po ořechy.

TIP: Sója dokáže nahradit řadu potravin – od masa přes mléko až po ořechy.

ZDROJ: časopis Vlasta, eatsmarter.de, healthline.com

Související články