V menším procentu se inkontinence týká také mužů, u nich bývají příčiny spojené s problémy s prostatou. U žen je za problémem nesouhra svalů v oblasti pánevního dna. Buďto ochabne svěrač v močové trubici, nebo se stane svalovina močového měchýře dráždivější a vyvolá předčasné stahy měchýře. Nechtěný únik moči bývá nejčastěji spojován s následky těžkého porodu, nastupující menopauzou, dlouhou a velkou fyzickou námahou nebo jako následek různých onemocnění. Také proto je tento problém doménou spíše starších žen.

Zdroj: Youtube

Cvičení pomůže

Velmi častou příčinou inkontinence je menopauza, tedy pokles hladiny estrogenů v organismu ženy. Takzvaná stresová inkontinence, tedy únik moči, ke které dochází například při kašli, smíchu, kýchnutí, zácpě nebo fyzické námaze, patří mezi obvyklé typy úniku moči provázející toto období. Naštěstí se tento problém dá zmírnit, nebo dokonce zcela vyřešit několika způsoby. Prvním a zásadním krokem je návštěva lékaře, který vyhodnotí typ inkontinence a navrhne další postup.

Související články

Měl by doporučit i cviky pro posílení svalů pánevního dna. Ty se můžete naučit například na hodinách pilates nebo jógy. Existují i takzvané Kegelovy cviky, které najdete na internetu. Ideální je cvičit denně. Výsledky ale mile překvapí. Za vyzkoušení stojí i volně prodejné léčivé přípravky z lékárny.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.fnbrno.cz